Пт, 2024-04-19, 20:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:17
Біля Київради мітингують Кличко, Тягнибок, Яценюк і "Беркут"
Інші останні Політичні новини
У Києві біля будівлі мерії розпочалася акція протесту опозиції проти проведення сесії Київради. Народні депутати від ВО "Свобода" на чолі з лідером Олегом Тягнибоком мають намір у середу, 23 жотвня, вранці пробратися до будівлі Київради і провести там засідання своєї фракції.

"Ми, традиційно проводячи з 9.00 засідання фракції, вирішили провести його сьогодні тут (поки що біля стін Київської міської ради), але сподіваємося буквально за деякий час вже у приміщенні Київської міської ради провести засідання фракції і подивимося, що там за зборище", - цитує Тягнибока "Інтерфакс-Україна".

Станом на 10:00 ранку близько 500 людей мітингували під столичною радою із прапорами "Свободи", "Батьківщини" та УДАРу. Уздовж будівлі стоїть кордон правоохоронців, встановлено металеві щити.

До акції біля Київради приєдналися лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко та лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк. Нині акція відбувається мирно, без інцидентів. Також біля будівлі столичної мерії знаходяться близько 100 співробітників міліції, повідомляє УНІАН.

Ще правоохоронці знаходяться у автобусах, які розташовані неподалік від мерії.

За деякий час Яценюк, Кличко і Тягнибок не змогли потрапити до будівлі столичної мерії, де сьогодні пройде сесія Київради. Спочатку вони намагалися потрапити у будівлю через центральний вхід, але він виявився закритим, потім співробітники міліції пояснили народним депутатам, що зайти у будівлю мерії можна через громадську приймальню.

При цьому в столичному главку міліції заперечили створення перешкод з боку правоохоронців для проходу народних депутатів, зауваживши, що вони спочатку зайшли у приймальню, а потім чомусь вирішили не йти далі і вийшли на вулицю.

"Ніхто з боку міліції будь-яких перешкод для депутатів не створював", - зазначили в главку.

Опозиція вирішила залишити Київраду і йде до Рибака

Опозиціонери, які мітингували під Київрадою, йдуть до Верховної Ради. Про це повідомляє на своїй сторінці у мережі Facebook "свободівець" Олександр Аронець.

"Міліція робить з нас дурнів! Кажуть проходьте, а всі двері зачинені зсередини, ручки відкручені. Тому опозиція йде до Рибака вимагати міністра МВС до парламенту, аби той провів депутатів у Київраду. А також будуть вимагати призначити вибори в Києві", - написав він.

Яценюк повідомив на мітингу під Київрадою, що у порядку денному нинішнього засідання Київради - 131 земельне питання.

Яценюк нагадав журналістам, що у вівторок, 22 жовтня, у парламенті на вимогу опозиції чотири рази ставили на голосування питання про включення до порядку денного питання про призначення виборів міського глави Києва та Київради.

"Ми добилися того, щоб (спікер парламенту) Рибак оголошував це голосування, але не добилися того, щоб Партія регіонів проявила всю позицію і підтримала його", - цитує депутата його прес-служба.

Він зазначив, що у середу опозиція вимагатиме оголосити перерву в засіданні парламенту і провести консультації у спікера Володимира Рибака "з вимогою включити до порядку денного питання призначення виборів мера Києва та Київради".

Турчинов вимагає звіту Захарченка в Раді про протидію депутатам під Київрадою

Опозиція вимагає звіту міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка в Верховній Раді України про протидію МВС депутатам під Київрадою. Про це з трибуни Верховної Ради України заявив народний депутат від фракції ВО "Батьківщина" Олександр Турчинов.

"Депутатів від опозиції не пускають в Київраду. Це грубе порушення закону про статус народного депутата. Опозиції, яка виступає проти чергового незаконного нелегітимного засідання Київради, протидіє міліція... Тому ми вимагаємо в терміновому порядку, щоб в парламент прийшов глава МВС, пан Захарченко", - заявив Турчинов.

Він зазначив, що міліція не має права не допускати депутатів у Київраду та застосовувати силу до мітингувальників.

Також депутат "Батьківщини" вимагав від спікера Верховної Ради України Володимира Рибака поставити на голосування питання про включення до порядку денного проект постанови про проведення виборів у столиці. Однак Рибак відмовився, нагадавши, що у вівторок, 22 жовтня, це питання не набрало необхідної кількості голосів.

Довідка

Обрана у травні 2008 року Київрада VI скликання, яка відпрацювала свій 5-річний термін, з 2 червня є нелегітимною.

11 липня у Києві кілька сотень людей під прапорами опозиційних сил, а також незалежні активісти протестували проти нелегітимного, на їхню думку, засідання Київради.

Також представники партій "Батьківщина", "УДАР" і "Свобода" заблокували трибуну Київради. У зв’язку з блокуванням секретар Київради Герега закрила сесію Київради. Фактично сесія не відбулась.

30 травня Конституційний Суд України оприлюднив рішення, за яким наступні вибори до місцевих рад, нинішній склад яких був обраний на позачергових виборах, а також вибори сільських, селищних та міських голів, чиї безпосередні попередники були обрані на позачергових виборах, відбудуться одночасно на всій території України в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень рад та сільських, селищних, а також міських голів, обраних на чергових виборах 31 жовтня 2010 року.

Законодавчо визначений чотирирічний термін повноважень депутатів Київської міськради закінчився 2 червня 2013 р. Однак, щоб провести вибори депутатів наступного скликання, потрібно рішення Верховної Ради України.

У Верховній Раді було зареєстровано проект постанови №2175а, ініційований народними депутатами від "Батьківщини", яким пропонується призначити вибори мера Києва і депутатів Київради на 27 жовтня 2013 року.

Останнє засідання столичної міськради, яке відбулося 19 серпня, ознаменувалося масовими сутичками опозиціонерів із співробітниками міліції. Під час протистояння були розбиті вікна і зламана двері в будівлю, не обійшлося і без постраждалих з обох сторін.

Незважаючи на штурм Київради, її секретар Галина Герега встигла протягом 10 хвилин поставити на голосування п'ять "соціальних" рішень. Закриваючи сесію, вона підкреслила, що Київрада VI скликання діє законно і працюватиме до обрання нового депутатського складу в 2015 році.

2 жовтня депутати від опозиційних фракції Верховної Ради прийшли під Київраду з метою заблокувати нелегітимну роботу. Проте приміщення ради було оточене щільним кордоном "Беркута". Під час сутичок було застосовано сльозогінний газ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1057 | Додав: adminA | Теги: кличко, Яценюк і Беркут, Тягнибок, мітинг, Київради | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]