Сб, 2024-04-20, 15:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:07
Більше 7 млрд доларів трудові мігранти перевели до України, що майже дорівнює обсягу ПІІ до країни
Інші останні Економічні новини

Сума грошових переказів трудових мігрантів минулого року практично порівнялася з обсягом прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в економіку України. Приватні ососби збільшили перекази в країну на 20%, до 7,02 млрд доларів, і, за прогнозами аналітиків, ця тенденція збережеться в поточному році. Приплив інвестицій продовжить скорочуватися через внутрішнє інвестиційне середовище, що постійно погіршується, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Вчора в Національному банку повідомили про збільшення обсягу приватних грошових переказів з-за кордону в країну в 2011 році на 19,7%, до 7,02 млрд дол. "Ця сума практично еквівалентна розміру коштів, що надійшли до України у вигляді прямих іноземних інвестицій, - 7,2 млрд дол", - зазначено в повідомленні. Регулятор констатував, що перерахована фізичними особами до України сума виявилася найбільшою за останні п'ять років, але її частка у ВВП все ще невелика - 4,3%.

Основна сума переказів - 3,25 млрд дол - пройшла через кореспондентські рахунки банків. Другим за пріоритетністю каналом стали міжнародні системи переказу грошей - 2,8 млрд дол (зростання на 31,9%). При цьому обсяг коштів, перевезених неофіційно, також збільшився - з 777 млн дол до 963 млн дол (+23,9%). Згідно зі статистикою НБУ, головним постачальником коштів до України залишаються гастарбайтери, що офіційно працюють за кордоном менше року, - 4,02 млрд дол, тоді як "постійні" трудові мігранти перерахували лише 1,89 млрд дол.

Перелік найпривабливіших для української трудової міграції країн залишається тим самим. 70% переказів надійшло лише з семи юрисдикцій: приплив з Росії зріс на 22,8%, до 1,99 млрд дол, зі США - на 6%, до 613 млн дол, Німеччини - на 10,8%, до 423 млн дол, Греції - на 12,6%, до 341,4 млн дол, Кіпру - на 36,8%, до 331,1 млн дол, Італії - на 15,4%, до 325,2 млн дол. Зменшився приплив з Великої Британії - на 2,3%, до 248,2 млн дол. Росія, що є найбільшим ринком мігрантів з України, разом з іншими країнами СНД забезпечила 30% коштів, офіційно і неофіційно перерахованих до України.

Експерти зазначають, що обсяг переказів трудових мігрантів не тільки відновився до рівня докризового періоду, але і перевищив його (у 2008 році перекази становили 6,18 млрд дол). Такій динаміці не перешкодили навіть торішні проблеми у низці країн єврозони, де почалися труднощі з працевлаштуванням нерезидентів. Падіння ВВП спостерігалося або очікується і в Греції, і на Кіпрі, і в Італії.

"Ми закладаємо в свій прогноз зростання обсягу переказів ще на 20% цього року, оскільки не очікуємо, що проблеми в Європі істотно вплинуть на заробітки українців", - сказав начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб.

При цьому фінансисти песимістично налаштовані щодо прямих іноземних інвестицій. "Інвестиційне середовище невизначене, досі не досягнуті домовленості з МВФ. Інвестори звертають на це увагу, що позначиться на інвестиціях в поточному році, - зазначив начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку Україна" Олександр Печерицин.- Після закінчення чемпіонату Європи з футболу низка інвестиційних проектів закриється, тому перспективи зниження прямих інвестицій очевидні".

Єдину можливість для зміни ситуації аналітики бачать в оголошенні приватизації великих об'єктів, які, втім, привернуть лише "інвесторів" з Кіпру. Таким чином, перекіс інвестицій на користь грошей трудових мігрантів - перспектива наступних кількох років. "Звичайно, ситуація не стане такою, як в Таджикистані, де перекази гастарбайтерів становлять 90% ВВП, але, схоже, частка приватних переказів в Україні буде поступово зростати", - прогнозує Сологуб.

Слід зазначити, раніше президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко розповів, що основним джерелом припливу валюти до України стануть гроші заробітчан. Якщо українці і далі активно виїжджатимуть на роботу за кордон, тоді можна буде обійтися без кредитів МВФ.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1135 | Додав: adminA | Теги: обсягу ПІІ, країни, 7 млрд доларів, України, трудові мігранти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]