Чт, 2024-03-28, 17:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:44
Більшість прийняла "мову" та ратифікувала ЗВТ у СНД
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада ратифікувала Договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД. За таке рішення на позачерговій сесії в понеділок проголосували 260 народних депутатів.

Як зазначається у фінансово-економічному обгрунтуванні проекту закону "Про ратифікацію Договору про зону вільної торгівлі", опублікованому на сайті Верховної Ради, реалізація Договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД позитивно вплине на українську економіку.

В цілому по національній економіці після набуття чинності договору про ЗВТ з СНД очікується позитивний вплив на рівні близько 3-3,5% обсягу випуску в цілому, ВВП - на рівні 2,5%.

Крім того, у документі зазначається, що ратифікація договору про ЗВТ з СНД додатково збільшить доходи держбюджету на 9,4 млрд грн на рік.

"В результаті проведених розрахунків у розрізі основних видів економічної діяльності після набуття чинності договору про зону вільної торгівлі держав-учасниць СНД можна очікувати додаткове зростання обсягів випуску: сільського господарства - на 3,86%, харчової промисловості - на 3,36%, легкої промисловості - на 3,11%, металургійного виробництва та виробництва готових металевих виробів - на 4,2%, металургійного виробництва та виробництва готових металевих виробів - на 4,2%", - йдеться в документі

Крім того, планується, що збільшення обсягів випуску у всіх ключових видах економічної діяльності в разі створення зони вільної торгівлі позначиться на діяльності сфери послуг. Торгівля додатково отримає 3,01% обсягу випуску галузі, транспорт – 2,87%.

Згідно з пояснювальною запискою, ратифікація договору не потребує додаткових витрат з держбюджету.

Сам договір про ЗВТ з СНД передбачає фіксацію зобов'язань щодо незбільшення ставок мит для товарів, які вилучені з режиму вільної торгівлі, закріплення в міждержавному договорі зобов'язань держав-учасників СНД про незастосування нових обмежень у взаємній торгівлі, тобто - непогіршення режиму торгівлі, який існує на сьогодні, встановлення термінів скасування вилучень з імпорту; фіксація в міжнародному договорі положення про початок процесу відміни експортних мит; вирішення суперечок у площині механізмів і процедур, прийнятих COT.

Угода набуває чинності після закінчення 30 днів з дати отримання депозитарієм третього повідомлення про виконання її сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для набуття нею чинності.

Керівники урядів країн СНД, зокрема прем'єр-міністр України Микола Азаров, підписали договір про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності ще рік тому, 18 жовтня 2011 року в Санкт-Петербурзі. Згоду щодо цього документу було досягнуто раніше в той же день на зустрічі глав урядів СНД. Тоді ж договір підписали також Росія, Бєларусь, Казахстан, Вірменія, Таджикистан, Молдова і Киргизстан. Договір не підписали Азербайджан, Туркменістан і Узбекистан. Разом із тим, було заявлено, що ці країни планують приєднатися до нього.

Президент Віктор Янукович 15 травня в Москві заявив, що Україна має намір найближчим часом ратифікувати Угоду про створення зони вільної торгівлі в рамках СНД. Проте в України з`явилися зауваження до угоди, які полягають у нерівності умов, що стосуються введення торговельних обмежень країнами Митного союзу та іншими членами СНД.

Перший віце-прем'єр України Валерій Хорошковський 17 травня 2012 року заявив, що угода про створення зони вільної торгівлі з країнами СНД все ще проходить внутрішньовідомчі процедури в Україні.

І тільки через рік, 24 липня 2012 року Янукович запропонував Верховній Раді ратифікувати угоду про зону вільної торгівлі Співдружності Незалежних Держав.

Як тільки депутати ратифікували договір, у парламентській більшості вже говорять про його перегляд. Голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов виступає за продовження переговорів з Росією про поступове скасування вилучень із угоди про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав.

"На жаль, є виключення в цьому плані, тут зовсім правильне зауваження й тут нам з Російською Федерацією необхідно надалі буде працювати", - сказав він.

При цьому він підкреслив, що ратифікована Радою угода дозволить стабілізувати ситуацію в товарообороті з країнами СНД, а також дозволить не погіршувати показники торгівлі з цими країнами.

Крім того, він у черговий раз зазначив, що ця угода не суперечить угоді про створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Позиція ЄС у питанні ратифікації договору неоднозначна. Голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра у лютому цього року заявляв, що існування зони вільної торгівлі з СНД та рівночасно з Євросоюзом – річ неможлива.

Нещодавно в представництві ЄС в Україні повідомили, що їхня позиція залишається незмінною - на відміну від вступу до Митного союзу, ратифікація ЗВТ у СНД не перешкоджає підписанню аналогічного документа з Євросоюзом. Таку тезу висловило і джерело в Єврокомісії.

"Україна для нас дуже важлива, але ми не маємо права вказувати вам, як чинити. ЄС виходить з міркування, що українська влада сама розуміє, до яких наслідків можуть призвести її кроки", - підкреслив співрозмовник.

Азаров: після набуття чинності договору про ЗВТ обсяги торгівлі з країнами СНД збільшаться на 35%

Прем'єр-міністр Україна Микола Азаров заявляє, що Договір про зону вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках СНД є оптимальною моделлю взаємодії країн-учасниць співдружності.

"З країнами СНД у нас активне торгове та економічне співробітництво. Товарообіг між нашими країнами активізується", - сказав прем'єр у понеділок на позачерговому засіданні Верховної Ради.

За словами Азарова, частка країн СНД у зовнішньому торговельному обороті України перевищила 40%.

"Які переваги отримає Україна від ратифікації договору про зону вільної торгівлі? По-перше, положення статей нового договору базуються на нормах і правилах Світової організації торгівлі. По-друге, в договорі чітко зафіксовані всі існуючі на сьогоднішній день міждержавні імпортно-експортні договори та досягнуті домовленості не розширювати ці переліки і не збільшувати ставки мит", - сказав Азаров.

"Важливо, що в цьому документі ми нарешті юридично закріплюємо експортне мито на товарні позиції, на товари, яку ми встановили після вступу до СОТ", - повідомив прем'єр.

"У договорі зафіксовано конкретні статті, які сприятимуть захисту інтересів національних товаровиробників та покращувати умови доступу української продукції на ринки країн-учасниць", - сказав він.

Азаров підкреслив, що в документі також закріплені процедури вирішення спорів між учасниками договору, передбачені СОТ.

"Важливий аспект, який я хотів би виділити, - це наявність в договорі окремого положення, що стосується транзиту трубопровідним транспортом, яке також було внесено (в договір) за пропозицією української сторони. Там передбачена розробка і прийняття окремої угоди протягом 6 місяців з дати вступу в силу цього договору. Уряд вже доручив Міненерговугілля разом з іншими центральними органами виконавчої влади розробити проект такого договору", - повідомив Азаров.

"Після вступу в силу договору очікується, що обсяги торгівлі України з країнами СНД збільшаться більше, ніж на третину, - на 35%. А це буде сприяти і зростанню ВВП країни", - сказав прем'єр.

Комітет ВР у закордонних справах не підтримав закон про ратифікацію договору про ЗВТ

Комітет Верховної Ради у закордонних справах не підтримав закон про ратифікацію договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД. Про це заявив перший заступник голови комітету Тарас Чорновіл, виступаючи з трибуни парламенту.

"Ми відзначили, що є сумніви щодо юридичної чистоти підписання (договору). А чи відповідали директиви, які були дані на підписання даного договору, безпосередньо тому тексту, який підписували?", - повідомив Чорновіл.

Також він відзначив відсутність аналізу негативних наслідків ратифікації документа.

"Усі розуміють, що такі угоди завжди компенсуються і позитивом, і негативом", - сказав Чорновіл.

Крім того, він підкреслив, що винятки й обмеження вільної торгівлі в договорі суттєво перевищують обсяги, які визначені в подібних договорах Всесвітньою торговельною організацією.

Також питання у членів комітету викликає пункт про розгляд суперечок в арбітражному суді СНД, оскільки Україна не ратифікувала відповідну угоду.

У Партії регіонів кажуть, що ратифікували угоду про ЗВТ завдяки вступу Росії до СОТ

Питання, що викликають сумніви в України про необхідність ратифікації договору про зону вільної торгівлі СНД, відпали зі вступом Росії до Світової організації торгівлі. Про це заявив народний депутат України, член фракції Партії регіонів Олексій Плотніков, передає УНІАН.

"Ми дійшли такого висновку. Оскільки Росія підписала відповідний протокол про членство у СОТ, відповідно до цього протоколу зараз відбуватиметься процес гармонізації законодавчого поля РФ з вимогами СОТ. І ті нестиковки, які мають місце в цій ратифікованій угоді, підпадають під цю гармонізацію. Тобто, я думаю, що ті речі, які викликали у нас питання, вони автоматично будуть гармонізовані в процесі підготовки російського законодавства відповідно до вимог СОТ", - сказав Плотніков.

Зокрема, йдеться про доповнення №6 до договору про ЗВТ, за яким Росія одержала більше виключень за товарними позиціями, ніж Україна.

Плотніков зазначив, що всі ризики, якщо не будуть виключені, то будуть мінімізовані.

"Ці всі речі будуть мінімізовані або будуть виключені цим процесом гармонізації", - сказав він.

Росія вступає до Світової організації торгівлі 22 серпня 2012 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1137 | Додав: admin | Теги: СНД, мовний закон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]