Чт, 2024-03-28, 22:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:45
Біологи знайшли мікробів, що живуть у марсіанських умовах
Інші останні Новини світу науки і технологій

Американські науковці з університету штату Орегон у місті Корваліс виявили в печері Саус Айс у Каскадних горах бактерії, які мешкають в умовах, що нагадують марсіанські, повідомляє Astrobiology.

Як стверджують дослідники, бактерії живуть у вічній мерзлоті і харчуються олівіном - мінералом вулканічного походження, поклади якого є на Місяці і найімовірніше присутні також на Марсі, передає РИА "Новости".

"Ці мікроби належать до найбільш поширених родів бактерій на нашій планеті. Ви можете знайти їхніх родичів на стінах печер, на вашій шкірі, на дні океану - загалом, будь-де. Що їх відрізняє від "звичайних" бактерій, це унікальна здатність до виживання, яка дозволяє їм рости і розвиватися в марсіанських умовах", - заявляє науковець Емі Сміт.

У ході дослідження, проведеного під керівництвом Мартіна Фіска з університету штату Орегон, науковці виявили, що деякі лавові трубки з олівіну - порожнисті канали, залишені потоками лави - були вкриті плямами, що нагадують сліди бактерій, що харчуються неорганічними речовинами і вуглекислим газом. Жоден з відомих науці мікробів не харчується олівіном, тому науковці взяли кілька проб місцевих порід і спробували знайти колонії бактерій у своїй лабораторії.

Біологи виділили 29 штамів різних мікроорганізмів. Дослідники помістили бактерії в звичайне живильне середовище і залишили розвиватися за кімнатної температури. Через деякий час колонії бактерій виросли, і науковці взялися до експериментів на виживання.

У ході першого експерименту вони підготували колонії бактерій і помістили їх у живильне середовище, позбавленого будь-яких органічних речовин, але зате збагачене подрібненим олівіном. Після цього випробування вижило лише 11 штамів бактерій: сім з них належать до бацили з роду Pseudomonas, що віддають перевагу м'якому клімату, а чотири інших належали до мікробів-моржів з родів Brevundimonas і Acidovorax.

Найбільш ефективним поглиначем олівіну стала бактерія Pseudomonas sp. HerB, вона воліє харчуватися органічними речовинами в присутності кисню, однак за його відсутності може переключитися на мінеральну сировину - олівін і вуглекислий газ.

Науковці також перевірили морозостійкість цього мікроорганізму. Вони помістили посудини з колоніями Pseudomonas в холодильні пристрої, які підтримують стабільну температуру на рівнях 5 і 15 градусів Цельсія. Виявилося, що мікроорганізм непогано почувається за низької температури і досягає піку свого зростання за 15 градусів тепла. Такі умови можуть існувати на невеликій глибині під поверхнею Марса.

"Умови в лавових трубках не такі суворі, як на Марсі. На Червоній планеті температура рідко підбирається до точки танення води, і рівні кисню набагато нижчі. З іншого боку, рідка вода може існувати і під поверхнею Марса, у більш теплих породах. І хоча наше дослідження імітує марсіанські умови не зі стовідсотковою точністю, ця бактерія могла б існувати під землею Марса", - висновує Фіск.

Нагадаємо, на одному з найпівнічніших канадських островів в зоні вічної мерзлоти несподівано для науковців виявлено живі мікроорганізми. Вони мешкають в дуже холодних і практично незаселених джерелах на острові Акселя Хайберга. На думку біологів з канадського Університету Макгілл, подібні бактерії в літній сезон могли б без проблем вижити в умовах Марса.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1195 | Додав: nowyny | Теги: марсіанські умови, Мікроби | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]