Пт, 2024-03-29, 14:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:26
Бюджет-2015: пояси затягнуть школярам, пенсіонерам та бюджетникам
Інші останні Економічні новини

У Міністерстві фінансів готують проект бюджету-2015. Головний кошторис країни хочуть звести, подати в Раду і ухвалити до 20 грудня. Яким саме буде бюджет, в Мінфіні поки не розкривають, але на вихідних у відкритий доступ потрапили робочі матеріали щодо його підготовки. Жорсткі заходи економії, прописані там, шокують: вони стосуються практично всіх верств населення.

У відомстві підтвердили: це дійсно робочі документи, які обговорюються. Зокрема, мова йде про скасування надбавок вчителям, збереженні стипендій тільки сиротам та інвалідам, а також заморожування пенсій. Газета "Сегодня" зібрала найважливіші зміни і нагадала, як йдуть справи зараз.

Бюджет сформують на підставі трьох законів: Податкового та Бюджетного кодексів, а також закону про єдиний соцвнесок, які вже сьогодні Мінфін подасть в уряд на затвердження. Про це розповів перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський.

"На підставі цих трьох базових законів ми готуємо бюджет-2015. Якщо в понеділок-вівторок Кабмін їх затвердить, вже в середу їх передадуть до Ради для розгляду в комітетах, а до кінця тижня їх прийме парламент", – пояснив Уманський.

Робочий варіант бюджету-2015 зверстаний на таких макропоказниках: номінальний ВВП – 1,72 трлн.грн (у 2014 році цей показник очікується в 1,5 трлн.грн), реальний ВВП – мінус 4,5% (в 2014 мінус 6,5%), інфляція – 13,4% (в 2014 – 19%), дефіцит – 3,7% (в 2014 – 4,6%), а офіційного курсу долара поки немає, – НБУ не дав прогноз.

У Мінфіні вважають, що потрібна "монетизація пільг" – тобто хочуть максимально урізати всі загальні пільги, замінивши їх адресними виплатами.

"Держава повинна забезпечити мінімальний рівень соцстандартів малозабезпеченим верствам населення. Окремим категоріям, наприклад, інвалідам, слід доплачувати на ліки, проїзд. А людина сама буде визначати, купить вона зайву хлібину або заплатить за квиток у транспорті. Систему пільг треба переглядати, тому що це предмет для корупції", – вважає Уманський.

Міністр соцполітики Павло Розенко спробував заспокоїти, мовляв, режим економії, ймовірно, буде включений, але соцстандарти постараються зберегти: "Важливо також проводити пенсійну реформу, щоб активніше вводити накопичувальну систему, і знижувати фіскальний тиск на бізнес. Можуть впасти податкові надходження до бюджету, але сподіваюся, бізнес піде на легалізацію зарплат, якщо Єдиний соцвнесок стане меншим (пропонується 18% замість 37%, – авт.). Це може вивести з тіні близько 200 млрд грн на рік, які нині виплачуються в конвертах. Тобто мінімум 70 млрд грн недоотримує Пенсійний фонд, близько 30 млрд грн – місцеві бюджети", – сказав Розенко.

За його словами, якщо уряд піде на жорсткі рішення, то 2015 рік буде дуже важким, але уникнути дефолту вдасться.

За словами Уманського, поки режим жорсткої економії не затверджений.

"Цей пакет документів, оприлюднений в інтернеті, ніхто нікуди не вносив, але ми його активно обговорювали. Потрібно сприймати ці документи як ідеї – більшість з них можуть бути не прийняті. Зараз в країні криза, тому збалансувати бюджет-2015 складно".

За словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, при формуванні бюджету-2015 головний удар приймуть на себе освіта, охорона здоров'я та пенсіонери: "Безкоштовні підручники та обіди у школах, безкоштовну медицину можуть ліквідувати. Відсутність економії витрат бюджету і реформ може призвести до дефолту".

Політолог Олександр Палій каже, що якщо "затягування поясів" не супроводжуватиметься реальними реформами, то протести серед катастрофічно бідного населення цілком можливі і досить серйозні.

"Люди мають відчути не тільки погіршення, а й поліпшення, наприклад зменшення тиску на бізнес. Людям треба дати можливість заробляти, а не чекати подачки від держави, тоді вони повірять владі. Інакше почнуться мітинги голодних бюджетників, пенсіонерів, чиновників, яких позбавили роботи. Можливо навіть, державі доведеться якийсь час забезпечувати цих людей продуктами, поки вони не зможуть заробляти", – упевнений експерт.

Нагадаємо, новопризначені міністри економічного і фінансового блоку уряду обіцяють не затягувати з проведенням необхідних реформ і відновити економічне зростання України до 2016 року.

"До 2016 року ми постараємося відновити економічне зростання країни", - заявила міністр фінансів України Наталія Яресько.

Вона зазначила, що в міністерстві фінансів сподіваються на ухвалення парламентом державного бюджету на 2015 рік ще в грудні 2014 року. Вона зазначила, що державний бюджет буде будуватися виходячи з реформи системи оподаткування України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1118 | Додав: adminA | Теги: пенсіонерам та бюджетникам, школярам, бюджет-2015, пояси | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]