Чт, 2024-03-28, 10:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:12
Бюджет суворої економії на наступний рік ухвалив парламент Греції
Інші останні Новини Європейського Союзу

Парламент Греції ухвалив державний бюджет на 2012 рік, що передбачає заходи жорсткої економії. Більшістю голосів грецькі парламентарі схвалили вкрай непопулярні заходи жорсткої економії, необхідні для скорочення дефіциту і величезного суверенного боргу країни шляхом підвищення податків і скорочення держвидатків, передає "РБК-Україна" з посиланням на Reuters.

За бюджетний законопроект проголосували 258 депутатів із 300, 41 парламентар був проти. Документ підтримали три партії: ПАСОК, "Нова демократія" і ЛАОС.

Згідно з документом, грецький уряд очікує дефіциту бюджету на наступний рік на рівні 5,4% ВВП. Але це за умови, що буде успішно реалізована програма обміну грецьких державних облігацій з дисконтом в 50%, як це передбачають рішення ЄС. Інакше дефіцит становитиме 6,7% ВВП.

"Успішна реалізація цього бюджету дозволить відновити міжнародну довіру до країни і створити умови для порятунку економіки. Завдання важке й амбітне, але здійсненне", - заявив прем'єр-міністр Греції Лукас Пападемос.

За його словами, бюджет збалансує скорочення витрат і зростання доходів. Ці показники уряд запланував на рівні 5 млрд євро і 4,5 млрд євро відповідно. Також бюджет передбачає вперше за останні роки первинний бюджетний профіцит - в обсязі 2,2 млрд євро, або 1,1% ВВП, передає Bloomberg.

У цифровому значенні дефіцит держбюджету на 2012 р. становитиме 11,4 млрд євро (в цьому році було 19,7 млрд). Первинний профіцит становитиме 2,18 млрд євро, або близько 1% ВВП (у цьому році очікується на рівні 4,58 млрд євро, або близько 2,1% ВВП).

Безробіття очікується на рівні 17,1% (в цьому році було в середньому 15,4%). Інфляція повинна знизиться до 0,6% (2011 р. було закладено 2,8%).

Загальний спад економіки очікується в 2012 р. на рівні 2,8% ВВП (у цьому році чекають падіння ВВП більш ніж на 5,5%).

Бюджет передбачає реалізацію середньостроковій бюджетної програми на 2012-2015 рр., продовження структурних реформ, податкову реформу, прискорення програми приватизації і подальше скорочення держсектору.

Варто зазначити, що головна грецька опозиційна партія "Нова демократія" на чолі з Антонісом Самарасом також підтримала проект бюджету на 2012 р., проте, за словами її лідера, це було зроблено лише з метою уникнути негайного дефолту і забезпечити стійкість грецької заборгованості. У разі перемоги його партії на дострокових виборах у лютому 2012 р. Самарас має намір взяти курс на стимуляцію економічного зростання і пожвавлення економіки Греції. При цьому лідер "Нової демократії" обіцяє пом'якшити заходи податкового стимулювання економіки.

Держборг Греції перевищує 340 млрд євро (160% від ВВП країни). У перерахунку на душу населення борг уряду становить близько 31 тис євро.

Слід зазначити, що міністри фінансів країн єврозони 29 листопада погодилися надати Греції черговий транш фінансової допомоги на 8 мільярдів євро. Передбачається, що гроші Афіни зможуть отримати в середині грудня.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1079 | Додав: adminA | Теги: парламент Греції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]