Чт, 2024-04-18, 10:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:28
Бойовики пішли з Комінтернового. Провокацію зірвано. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Кількість обстрілів підрозділів сил АТО бойовиками сьогодні дещо зменшилася і з початку доби зафіксовано близько 15 випадків застосування бойовиками зброї, в основному неподалік від Донецька і Горлівки, повідомляє в четвер 24 грудня прес-центр штабу АТО.

"Використовуючи стрілецьку зброю, гранатомети та великокаліберні кулемети, загарбники намагались спровокувати українських захисників на відкриття вогню у відповідь біля Пісків, Опитного, Авдіївки, Новгородського, Зайцевого, Майорська, Троїцького та Луганського", - йдеться у зведенні прес-центру станом на 18.00, оприлюдненій на сторінці в Facebook.

Крім цього, на підступах до Маріуполя бойовики з гранатометів один раз прицільно били по українських позиціях в районі Широкиного.

Разом з тим, в прес-центрі штабу спецоперації заявляють, що "сили АТО остаточно зірвали чергову масштабну провокацію проросійських бандформувань у Комінтерновому".

За твердженням штабу АТО, спочатку бойовики поспішно відвели з селища обладнання та важке озброєння, а потім його поступово залишили й самі члени незаконних збройних формувань. Ситуація на підступах до Маріуполя повністю контролюється силами АТО.

"Підсумовуючи перебіг подій, які впродовж останніх трьох днів розгортаються навколо населеного пункту Комінтернового, що неподалік Маріуполя, можна із впевненістю сказати, що ця чергова масштабна провокація бойовиків остаточно зірвана силами АТО.

22 грудня, коли у Мінську тривали останні цього року перемовини у форматі трьохсторонньої контактної групи щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, проросійські незаконні збройні формування підступно увійшли до цього українського селища, яке розташоване у так званій «сірій зоні». При цьому, вони ввели до Комінтернового озброєння та військову техніку, які згідно всіх домовленостей мали би бути відведеним від лінії розмежування.

Цим злочинним актом проросійські загарбники спробували вчергове спровокувати українських захисників на порушення Мінських домовленостей, а також здійснити психологічний тиск на мешканців Маріуполя та інших населених пунктів наближених до лінії розмежування.

Проте, суворо дотримуючись взятих на себе зобов’язань в межах Мінських домовленостей, керівництво АТО та підрозділів, що тримають оборону поблизу Комінтернового, продемонстрували справжню витримку та готовність розв’язувати конфлікт мирним дипломатичним шляхом. Зброя наших вояків мовчала. Водночас, з перших же хвилин про інцидент оперативно були поінформовані Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, а також представники Спільної моніторингової місії ОБСЄ.

Втіленню планів бойовиків щодо ескалації конфлікту навіть не допомогло залякування та психологічний тиск на місцевих мешканців, які, за задумами бойовиків, під дулами автоматів мали оббрехати українських воїнів, звинувативши їх у грабежах та насильстві. Вчасна та адекватна реакція української сторони на можливу інформаційну провокацію бандитів зруйнувала їхні намагання вщент.

Завдяки ефективній співпраці керівництва АТО та міжнародних спостерігачів, оперативному інформуванню громадськості про перебіг подій та суворому дотриманню українськими підрозділами умов припинення вогню контрольовані владою Російської Федерації бандформування відступили.

Спочатку вони поспішно відвели з н.п. Комінтернове всю техніку та важке озброєння, а потім селище поступово залишили й самі члени незаконних збройних формувань.

При нагоді інформуємо суспільство, що володіння н.п. Комінтернове з воєнної точки зору немає ані стратегічного, ані оперативного значення. Навпаки, бойовики в ході провокації планували знищити разом із підрозділами ЗСУ мирних мешканців, вщент зруйнувавши селище вогнем реактивних систем залпового вогню та артилерії.

Ситуація на підступах до Маріуполя повністю контролюється українськими захисниками. Керівництво АТО пильно відслідковує всі зміни в оперативній обстановці на даному напрямку, сили та засоби українських підрозділів перебувають у постійній готовності до адекватного реагування на будь-які можливі виклики та загрози з боку окупантів".

Зазначимо, раніше сьогодні стало відомо, що незаконні збройні формування, які зайняли Комінтернове, вивели звідти важке озброєння і техніку і готують провокацію із залученням місцевих жителів

Пізніше речник Адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник заявив, що окупанти мають намір повернути танки, САУ та інше важке озброєння до захопленого Комінтернового, як тільки спостерігачі ОБСЄ залишать цей населений пункт у "сірій зоні". Він уточнив, що представники СММ ОБСЄ вчора, 23 грудня, відвідали Комінтернове та запланували це зробити сьогодні. Напередодні приїзду місії ОБСЄ окупанти вивели з населеного пункту бойову техніку. За словами Мотузяника, самі бойовики Комінтернове не залишили: "Їх там є щонайменше 100 осіб".

Також Мотузяник заявив, що населений пункт Водяне у так званій "сірій зоні" поблизу Маріуполя не контролюється російськими окупаційними силами. Натомість сусідній населений пункт Заїченко зайнятий бойовиками вже давно.

Тим часом журналіст Андрій Цаплієнко на своїй сторінці у Facebook повsдомив, що бойовики "ДНР" повернулися в Комінтернове одразу після того, як спостерігачі ОБСЄ залишили цей населений пункт. Він зазначив, що бойовики вийшли з н. п., щоб показати, що Комінтернове раніше не захоплювалося. "А сотня озброєних людей, тим часом, пішла за Комінтернове. Але недалеко. Місцеві навіть показували ОБСЄ, в якому напрямку. Ті, зрозуміло, у звітах напишуть, що в селі озброєних не зустріли", - наголосив журналіст. Потім, коли спостерігачі ОБСЄ поїхали, приблизно о 14:30 в Комінтернове верхи на бронетехніці повернулася добре захована рота "ДНР" і РФ й знову закрила блокпост на Маріуполь.

Довідка: Комінтернове і "повзуча окупація"

22 грудня близько 100 бойовиків терористичної організації "ДНР" разом з танками і БТРами увійшли в село Комінтернове (перебуває в "сірій зоні"), що поблизу Маріуполя. Своєю чергою "Міноборони ДНР" спростувало інформацію про захоплення їхніми бойовиками цього села.

Бойовики, які захопили Комінтернове, не допустили до роботи в цьому районі представників Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ і відкрили вогонь по позиціях Збройних сил України. Як поінформували в штабі АТО, диверсійно-розвідувальна група бойовиків здійснила спробу проникнути з Коментернове на підконтрольну силам АТО територію. Зав'язався бій і терористи відступили.

Журналіст Андрій Цаплієнко назвав те, що відбувається в даному населеному пункті "повзучою окупацією".

Зазначимо, що на тлі цих подій, 22 грудня, у Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи було досягнуто домовленість про припинення вогню в ніч проти 23 грудня. "Ключова проблема, яка досі лишається без вирішення - це продовження обстрілу на лінії зіткнення. Саме тому є домовленості про повний і беззастережний режим тиші, починаючи з 00.00 в ніч з 22 на 23 грудня 2015 року. Ця ініціатива потрібна, в першу чергу, мирним жителям Донбасу, щоб вони могли в мирі зустріти Різдво Христове та Новий рік", - розповіла прес-секретарка Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Водночас, бойовики, вже через 11 годин після "припинення вогню", застосували "Гради" проти сил АТО в Троїцькому. У штабі АТО заявили, що бойовики досі перебувають в Комінтернове, де проводять фортифікаційне облаштування своїх позицій.

"Вони почали будувати перед Комінтернове (українською стороною) перший укріпрайон, бетонувати споруди, підтягнули будівельну техніку, почали активно мінувати дороги і підступи. Думаю, село вони зайняли всерйоз і надовго", - сказав командир полку Національної гвардії України "Азов", народний депутат Андрій Білецький.

Як зазначає координатор групи "ІС" Дмитро Тимчук, в районі н.п. Комінтернове рота зі складу батальйону бойовиків, розгорнутого вздовж дороги Новоазовськ - Тельманове, висунулася в сіру зону під прикриттям реактивної батареї (3 од. РСЗО БМ-21 "Град", позиції - східніше н.п. Дзержинське). Одночасно зафіксовано посилення підрозділів бойовиків по рубежу Заїченко - Саханка: за добу в даний район, на правий фланг, перекинуто 8 од. ББМ з боку Веселого та Красноармійського (4 од. БМП-1,2 та 4 од. МТ-ЛБ). Північніше н.п. Саханка відзначені 2 танка на замаскованих позиціях і 1 МТ-ЛБ.

Додамо, що керівник прес-центру АТО Антон Маринович заявив, що ніхто з військових не мав права перебувати в Комінтернове. "Ми його контролювали з відстані", - додав він і, відповідаючи на запитання, чи не є дії бойовиків у Комінтернове "дзеркальним відповіддю" на те, що сили АТО недавно увійшли в Павлополь, пояснив, що перед цим у цьому населеному пункті, який за Мінським домовленостям повинен контролюватися ЗСУ, були бойовики.

23 грудня Україна офіційно звернулася до представника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі в Мінську, до СММ ОБСЄ з вимогою зафіксувати грубе порушення російсько-терористичними військами "режиму тиші" в середу на Донбасі.

В с. Комінтернове за переписом 2001 року проживали 606 осіб, Заїченко - 311, у Водяному – 19 осіб.  

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 816 | Додав: adminA | Теги: бойовики пішли, провокація зірвано, Комінтернове | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]