Пт, 2024-04-19, 06:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:45
Брати Капранови у Києві презентували історію України в коміксах. ВІДЕО
Інші останні Культурні новини
У Києві брати Капранови презентували книжку з історії України у коміксах. Видання має назву "Історія незалежності України" і охоплює період від найдавніших часів до 91-го року минулого століття. Малювати історію взялися шестеро художників із Рівного, Чернігова, Дніпропетровська, Вінниці, Миколаєва та Львова, серед них – фронтмен гурту Ot vinta Юрій Журавель, передає "Радіо Свобода".

Зробити історію України більш зрозумілою для дітей вирішили письменники Віталій та Дмитро Капранови. І видали мальовану "Історію незалежності України", що завершується 91-м роком. Книжка містить мапи, портрети історичних діячів і структуровану в таблиці хронологію, але більша її частина – комікси, які взялися втілювати художники з шести українських міст.

Автори зазначають: "Є в науковому середовищі таке прислів’я, що якщо ти не можеш прибиральниці за 5 хвилин пояснити, чим ти займаєшся, то ти сам не розумієш, чим ти займаєшся. І ми спробували так само підійти до історії. Це не історична праця жодним чином, ні з якого боку, це праця письменницька. Ми взяли відомі факти, просто виклали їх послідовно, так, щоб можна було зрозуміти і запам’ятати".

Одними з перших читачів "Історії незалежності України" стали автор Акту про незалежність Левко Лук’яненко та перший президент новітньої України Леонід Кравчук. Обидва прийшли на презентацію. Кажуть: книжка цікава не тільки дітям, а й дорослим.

Україна довго йшла до своєї самостійності, тривалий час була у складі інших держав, які тлумачили історію, як хотіли, зауважує Леонід Кравчук.

"Україна подається не як незалежність, розпочата у 91-му році. Різні люди тут жили, різні були періоди, але тут правильно сказано: держава завжди тут існувала – або велика, або маленька, або декілька, але вона існувала в Україні", – каже він.

Брати Капранови зізнались, що писали свою "Історію" не самі, а консультувались із фахівцями. Один із таких консультантів, колишній очільник архіву СБУ Володимир В’ятрович зазначив, що для нього книжка цікава насамперед тим, що історія українців там подається в контексті з історіями інших народів.

"У цей виклад історії України інтегровано історію кримських татар, чого справді бракує у багатьох книжках, і Крим та кримські татари залишаються поза українським наративом, – вважає В’ятрович. – А тут кримські татари інтегровані в український історичний наратив, і це дуже важливо".

Відсьогодні "Історію незалежності України" можна купити в книгарнях.

Раніше у Франції вийшла друком книга коміксів "Українські зошити (спогади про радянські часи)". Автор - відомий італійський художник Іґорт - уже розпродав 10 000 примірників цієї книги в Італії. За відгуками фахівців та аматорів жанру, Іґорт є одним з найпомітніших італійських художників, які спеціалізуються на коміксах. Він має численні призи, власне видавництво, а також репутацію автора захопливих мальованих детективів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 2048 | Додав: adminA | Теги: Києві, брати Капранови, історію України в коміксах | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]