Сб, 2024-04-20, 06:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:13
Бразильські зоопарки заповнять клоновані тварини
Інші останні Новини світу науки і технологій
Бразильські науковці мають намір клонувати ягуарів, чотирипалих мурахоїдів, вовків та інших тварин, що перебувають на межі вимирання. В рамках зазначеного проекту планується розводити тварин для зоопарків, проте це викликає занепокоєння в екологів, пише The Guardian.

"Клонування проводитиметься спеціально для потреб зоопарків. Ми не збираємося перетворювати його на черговий спосіб збереження рідкісних видів. Мета проекту полягає в тому, щоб випробувати технологію клонування і створити окремі популяції для зоопарків, що позбавить їх необхідності отримувати тварин з природного середовища їхнього існування", - заявив в інтерв'ю виданню дослідник бразильської сільськогосподарської корпорації ЕМБРАПА Карлос Фредеріко Мартінс.

Протягом останніх двох років фахівці ЕМБРАПА і зоопарку міста Бразиліа займалися збором соматичних клітин і сперматозоїдів восьми видів тварин, які перебувають під загрозою зникнення, з-поміж них сірого мазами, бізона, коат, чорної левової ігрунки і чагарникової собаки.

На наступному етапі планується отримати дозвіл уряду на проведення експериментів над 420 зібраними зразками з метою відтворення тварин.

Бразилія - аж ніяк не перша країна, в якій розглядається питання клонування тих видів тварин, котрі зникають. Останнім часом з'являються повідомлення про те, що американські науковці намагаються клонувати південноафриканську чорноногу кішку. У свою чергу, їхні індійські колеги працюють над відтворенням диких буйволів, в Китаї збираються клонувати гігантських панд, а в Японії - китів і навіть мамонтів, які вимерли багато років тому.

На думку екологів, такі проекти сприяють комерціалізації і створенню ілюзії благоденства рідкісних видів, а також перешкоджають охороні середовища проживання і створюють привід для поновлення забороненої нині торгівлі органами тварин.

Нагадаємо, 8 жовтня лауреатами Нобелівської премії 2012 року з фізіології і медицини стали британський біолог Джон Гердон, який першим у світі запропонував метод клонування тварин, а також професор з Університету Кіото Сінья Яманака, що став розробником методу отримання стовбурових клітин людини з неембріональних стовбурових клітин.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 2621 | Додав: adminA | Теги: клоновані тварини, Бразильські зоопарки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]