Чт, 2024-04-25, 12:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:25
Брейвік напоумив норвезького музиканта здійснити теракт
Інші останні Новини Європейського Союзу
Норвезького музиканта і націоналіста Крістіана Вікернеса, відомого під ім'ям Варг Вікернес, 116 липня арештували у Франції за підозрою в підготовці терористичного акту. Разом з ним затримали і його дружину, яка напередодні придбала чотири рушниці, повідомляє "Російська служба BBC".

Міністр внутрішніх справ Франції заявив, що Вікернес становить "потенційну загрозу суспільству". Дружина музиканта має ліцензію на володіння зброєю, однак влада все одно затримала подружжя. На думку поліції Франції, Вікернес є послідовником Андреса Брейвіка і планував здійснити теракт. Поліцейські провели обшук у будинку Вікернеса на наявність зброї і вибухових речовин.

За повідомленням представника паризької прокуратури, Брейвік відправив Вікернесу маніфест з основними постулатами своєї ідеології, який написав незадовго до вбивства людей на острові Утойя. "У служб безпеки були причини підозрювати, що він міг вчинити насильницькі дії", - сказав представник правоохоронних органів.

На своєму сайті Вікернес обговорював маніфест Брейвіка, але при цьому засудив вбивство невинних людей. У маніфесті Брейвіка на 1500 сторінок описаний його план "хрестового походу" проти мусульман, які, за його словами, "захоплюють Європу, і боротися з ними можна лише за допомогою насильницької війни".

Варг Вікернес є творцем блек-металевої групи Burzum. Він уславився своїми неонацистськими і язичницькими поглядами після вбивства іншого музиканта з проекту Mayhem. Вікернес також спалив кілька церков. У 1994 році його ув'язнили на максимальний термін - 21 рік. Варг Вікернес звільнився достроково в 2009 році і разом з дружиною і трьома дітьми переїхав до Франції.

Довідка. Злочини Брейвіка

22 липня 2011 року в другій половині дня в урядовому кварталі Осло пролунав вибух - загинули вісім осіб, десятки зазнали поранень. Організатором і виконавцем теракту був 32-річний норвезький ультранаціоналіст Андерс Берінг Брейвік. Відразу після вибуху, скориставшись метушнею, він вирушив на острів Утойя за 35 км від норвезької столиці, де в цей час проходив зліт учасників молодіжного крила Робітничої партії Норвегії. Переодягнений у форму поліцейського, Брейвік розстріляв на острові 69 осіб - здебільшого підлітків. Через півтори години він здався прибулим на острів бійцям антитерористичного підрозділу Delta.

Під час допиту терорист заявив, що він є лицарем Ордену тамплієрів, а сенс його дій - боротьба проти влади, яка, як він вважає, здає Норвегію "культурно чужим" мігрантам, - передусім мусульманам. Андерсу Брейвіку висунули обвинувачення за статтею "тероризм і терористична діяльність".

24 серпня 2012 року норвезький суд засудив Брейвіка до 21 року в'язниці.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 957 | Додав: nowyny | Теги: теракт, музикант, Брейвік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]