Вт, 2024-04-16, 08:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:01
Брейвік вважає, що влаштував "найвидовищніший наступ" від часів війни
Інші останні Новини Європейського Союзу

Норвезький терорист Андерс Брейвік, якого почали судити в Осло, у вівторок виступив на слуханнях із заявою. Вона була підготовлена заздалегідь, і на його оголошення, як розраховував адвокат обвинуваченого, мало піти близько півгодини, повідомляє BBC. Однак на ділі прочитання 13-сторінкового тексту (всупереч правилам, суд дозволив зачитати промову з листа) тривало годину. Виступ Брейвіка було вирішено не транслювати.

Як передає Reuters, Брейвік у своїй промові похвалився, що провів "найбільш витончений і видовищний політичний наступ у Європі з часів Другої світової війни". А телеканал Sky News, що публікує Twitter-репортажі, повідомляє, що Брейвік заявив, що зробив би все це знову, бо діяв "з добрих намірів".

Терорист сказав, що вважає себе "революціонером", і що ті, хто називає його дії злочинними, просто його не розуміють. 33-річний Брейвік розкритикував норвезьку і європейську владу за імміграційну політику і потурання мультикультуралізму, а себе назвав "громадянином другого сорту". Він заявив, що не згоден з прогнозами про те, що до 2040 року більшість становитимуть іммігранти: за його власними підрахунками, це відбудеться вже через п'ять років.

Вбивця заявив, що не боїться в'язниці. "Я народився у в'язниці, оскільки не можу висловлювати свої політичні погляди, - сказав він. - Я вже живу у в'язниці - це сама Норвегія, що підтримує це пекло мультикультуралізму".

Європейську модель управління країною він назвав такою, що "розклалася", а молодіжне крило робітничої партії, табір якої Брейвік розстріляв, він порівняв з організацією "Гітлерюгенд", що викликало обурення в залі. "Робітнича партія за 60 років існування зруйнувала наші етнічні групи, нашу культуру та ідентичність", - сказав обвинувачений у своїй промові.

За словами Брейвіка, його напад був "випереджувальним": він нібито намагався "захистити" країну від ісламізації, подальшої конфронтації та громадянської війни. "Я хотів врятувати Норвегію від наступу на її культуру, традиції, цінності", - цитує його РИА "Новости". Брейвік вважає, що має бути цілком виправданий.

Як повідомляють у своїх мікроблогах на Twitter люди, які присутні в залі суду, багато хто, слухаючи виступ Брейвіка, позіхав. Судді періодично пропонували оратору закруглятися, але той заперечував, що і так скоротив свою заяву з 20 сторінок до 13. Він також сказав, що йому зовсім не потрібно п'ять днів на виступ у суді, достатньо лише години. Згідно з судовим розкладом, саме п'ять днів відведено Брейвіку на те, щоб дати свідчення.

Судді під час виступу вимагали його пом'якшити свій тон, оскільки в залі перебувають родичі загиблих. Той зазначив, що і так відмовився від більш жорстких формулювань.

Висновки цілком можна було зробити і за підсумками першого дня в суді: ні каяття, ні жалю вбивця 77 осіб не виявляє. У вівторок, як і напередодні, він з'явився в залі засідань з посмішкою і "салютував" викинутою вперед правою рукою зі стиснутим кулаком. У понеділок після цього "вітання" він заявив, що не визнає норвезьких судів, тому що вони залежать від політичних партій, що підтримують ненависний йому мультикультуралізм.

Коли прокурор зачитувала імена жертв бійні 22 липня 2011 року і в подробицях розповідала, як саме загинув кожен з цих людей, мало хто в залі міг стримати сльози - тільки не Брейвік. Він абсолютно спокійно, без емоцій вислухав усі деталі. Зате заплакав пізніше - коли в залі показували ним же зроблений відеозапис, в якому терорист пояснює свою агресію.

Нагадаємо, жертвами підриву урядового кварталу в Осло і бійні на норвезькому острові Утейя, які організував Брейвік у липні 2011 року, стали 77 осіб.

Підсудному висунули звинувачення в тероризмі, і, якщо його визнають винним, Брейвіку загрожує 21 рік в'язниці. Тим не менш, якщо після закінчення цього періоду його визнають все ще небезпечним для суспільства, цей термін можуть продовжити.

У разі визнання неосудним, терорист, швидше за все, проведе в психіатричній лікарні решту життя, зазначають норвезькі ЗМІ.

Відсторонили одного з п'яти суддів - через різкі коментарі в Інтернеті

Тим часом у вівторок і обвинувачі, і захист Брейвіка вимагали усунути від процесу одного з п'яти суддів, і цю вимогу було виконано. Як повідомляє AFP, Томас Індребо на наступний день після подвійного теракту через Facebook відправив на сайт газети VG (Verdens Gang) емоційне послання: "Смертний вирок - єдиний справедливий результат цієї справи!!"

У Норвегії діє мораторій на смертну кару.

Як пояснює агентство, серед п'яти суддів тільки двоє - професіонали, в тому числі голова Елізабет Амтсен. Решта троє - це прості норвезькі громадяни, на яких припав випадковий вибір (як присяжних - ред.).

У суді в понеділок було показано запис з камер спостереження в кварталі урядових будівель в Осло, де Брейвік влаштував вибух. Перед цим родичам загиблих дали можливість покинути зал засідань. Крім того, суд заслухав аудіозапис телефонного дзвінка 22-річної норвежки, що була на острові під час бійні. Вона вижила, але її бойфренд загинув.

Дівчина перебувала в головній будівлі і сховалася в туалеті. Звідти вона і зателефонувала в поліцію. Її голос у трихвилинному записі лунає на тлі стрілянини і криків, пише The Daily Mail.

"Він всередині. Весь час стріляють, я в туалеті, закрилася у кабінці. Хтось стріляє, ходить навколо і стріляє", - каже до смерті перелякана дівчина. На деякий час вона замовкає, а потім каже: "Він прямо зовні. Він іде. Він швидко йде".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1074 | Додав: admin | Теги: Брейвік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]