Вт, 2024-04-23, 08:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:08
Британці вирішили допомогти Франції "заспокоїти" країну. Малі на межі гуманітарної катастрофи. ВІДЕО
Інші останні Новини світу

Стильные, удобные и невероятно красивые и модные женские часы по выгодной цене можно приобрести на сайте watch4you.com.ua.

Рада Безпеки ООН проведе в понеділок увечері екстрене засідання щодо ситуації в Малі. Зараз гуманітарна ситуація в Малі близька до катастрофи. Просування ісламістів на південь Малі зупинено, війська взялися до знищення баз терористів. Про проміжні результати військової операції в цій африканській країні доповідає міністр закордонних справ Франції. Контингент П'ятої Республіки прибув на допомогу місцевим збройним силам 10 січня. Усього за кілька днів у повстанців відбито десятки населених пунктів, бойовики зазнають великих втрат, пишуть Вести.ru.

"Коли президент Малі запросив допомогу, ми погодилися. Нашу операцію пан Пан Гі Мун і Рада Безпеки ООН схвалили заочно. Конфлікт може бути вирішений упродовж кількох тижнів. Згодом ми зможемо знову прийти на допомогу, але про постійну присутність у цій країні нашого контингенту мова не йде", - підкреслив глава французької дипломатії Лоран Фабіус.

Кількість учасників міжнародної військової операції в Малі зростає з кожним днем. Крім Берліна, ініціативу Парижа підтримав Лондон - Британія відправляє в Малі два військово-транспортних літаки Boeing С-17. Вашингтон допомагає зі зв'язком і логістикою, Алжир відкрив для бойових літаків свій повітряний простір, Нігер і Того відрядили по півтисячі вояків.

"Я постійно спілкуюся з батьками, що живуть на лінії фронту. Я дуже розраховую на французьких військових, тому що самостійно ми не впораємося з цими бандитами і міжнародним тероризмом", - каже малійський біженець.

Збройний конфлікт у Малі почався в березні минулого року, коли група військових вчинила збройний заколот у місті Бамако. Путчем скористалися туареги, які захопили місто Тімбукту і проголосили незалежну державу Азавад. Однак на цю ж територію претендували й угруповання ісламістів. У середині липня вони вибили загони туарегів і взяли під контроль майже всю Північ Малі, але на цьому не зупинилися.

Днями екстремісти заявили про перемогу в місті Кона - його вважали останнім форпостом урядових військ на шляху бойовиків до південної частини країни. Місцева влада запровадила на всій території Малі надзвичайний стан, оголосила загальну мобілізацію і звернулася по допомогу до міжнародного співтовариства.

"Я задоволений успіхами нашої армії, але без втручання Франції все було б інакше. Західні війська врятували ситуацію, внутрішніх збройних сил було б недосить", - упевнений один з біженців.

Після того як просування бойовиків було зупинено, головною метою західного контингенту стали командні пункти і військові бази екстремістів на півночі Малі. Місцеві жителі сподіваються, що після перемоги над ісламістами життя налагодиться, а зараз гуманітарна обстановка в країні близька до катастрофи.

На прохання Олланда до Малі вилетів перший літак британських ВПС

Перший військово-транспортний літак британських ВПС RAF C-17, призначений для надання допомоги французьким силам, вилетів із Великобританії до Малі. Літак, перш ніж вирушити в африканську республіку, здійснить посадку в Парижі, повідомив телеканал Sky News.

За даними телеканалу, рішення про відрядження військово-транспортних літаків до Малі ухвалив прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон у суботу, 12 січня, під час телефонної розмови з президентом Франції Франсуа Олландом.

У Лондоні підкреслюють, що британські ВПС "не будуть брати участь безпосередньо у військових операціях в африканській країні". Раніше корпорація BBC повідомила, що "Кемерон розпорядився направити в найближчі 48 годин до Малі два британських Boeing C-17 з екіпажами та необхідним обладнанням".

Пентагон готовий долучитися до операції в Малі

Африканський союз (АС) привітав рішення Франції надати військову допомогу Малі в боротьбі з ісламістами, які захопили північ країни. "Я щасливий. Від імені Африки я б хотів висловити вдячність Франції, її президенту та уряду, а також французькому народу за усвідомлення всієї серйозності ситуації в Малі і Західній Африці", - заявив голова АС Боні Яї.

В даний час військовослужбовці з Нігерії та Сенегалу вже надають підтримку урядовим військам Малі.

У військовій операції готовий взяти участь і Пентагон. Як заявили американські військові, Пентагон може посприяти Франції в тиловому забезпеченні і поділитися розвідданими. Зараз ці питання обговорює командування США, повідомляє НТВ.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1226 | Додав: adminA | Теги: малі, Франції, британці, гуманітарної катастрофи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]