Пт, 2024-04-19, 02:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:06
Буде ще спекотніше: опозиція Сирії подалася в терористи
Інші останні Новини світу
 Процес радикалізації сирійської опозиції триває: нові воєнізовані формування, які воювали проти урядових військ Башара Асада, оголосили про свою прихильність до ісламістського екстремізму і про зв'язок з терористичними організаціями, пише NEWSru.com.

Вони відтепер офіційно відмовляються визнавати авторитет керівників так званої поміркованої опозиції і, відповідно, виконувати накази, які надходять від них.

Низка угруповань заколотників оголосила про своє неприйняття влади поміркованої сирійської опозиції, визнаній Заходом легітимною силою протидії офіційному Дамаску, повідомляє Reuters з посиланням на відеозвернення одного з представників бойовиків, що з'явилося в Інтернеті.

Відповідно до заяви заколотників, щонайменше 13 груп бойовиків офіційно вступили до лав пов'язаного, як вважається, з "Аль-Каїдою" руху "Джабхат ан-Нусра" ("Фронт ан-Нусра"), а також "Бригад Ахрар аш-Шам" ("Ісламський рух вільних людей Шама") та "Бригади Ліва аль-Таухід". Раніше надходили повідомлення про те, що групи сирійських заколотників останнім часом також вступають до лав організації "Ісламська держава Іраку й Леванту".

Яка на тепер загальна чисельність угруповань, які офіційно відмежувалися від поміркованої опозиції, невідомо. Неясно також, як давно вони фактично борються на боці ісламістів і чи входять до їхнього числа ті два угруповання з кількох сотень бойовиків, про приєднання яких до "Джабхат ан-Нусра" стало відомо на минулому тижні.

"Це ознака дедалі сильнішого зростання впливу радикальних груп, - коментував минулого тижня повідомлення про приєднання двох угруповань до радикалів один із представників поміркованої опозиції. - Весь регіон зрештою може опинитися в руках джихадистів. Можна казати, що це вже стало певним трендом".

Варто зазначити, що радикальні угруповання, яких спочатку вважали представниками сирійської опозиції, нині для самої цієї опозиції становлять небезпеку. Відомі випадки про бої між силами повстанців з кола поміркованої опозиції і радикалами. Всього в Сирії проти урядових військ б'ються, за наявними даними, до 100 тисяч людей, з них приблизно 10 тисяч - моджахеди, безпосередньо пов'язані з "Аль-Каїдою", ще від 30 тисяч до 35 тисяч - інші радикальні ісламісти.

Парадокс: США "пішли на поступки Росії", але все одно не відмовились від можливості вдарити по Сирії

Головний ідеолог проведення міжнародної військової операції, США, як відомо, вирішили взяти тайм-аут і дати шанс дипломатії.

Питання про початок бойових дій відкладено на невизначений термін, Вашингтон активно співпрацює з Москвою в рамках плану щодо хімічного роззброєння Сирії, запропонованого російською владою.

Американський президент, який опинився у своїй країні у вкрай непростому становищі через пропозиції почати чергову війну на Близькому Сході, тепер не пропускає нагоди підкреслити, що США від цієї ідеї відмовилися, причому мало не великодушно - пішовши на поступки Росії.

"Я не вірю в те, що військові дії, як всередині Сирії, так і з боку світової спільноти, можуть сприяти досягненню миру", - заявив Барак Обама напередодні, виступаючи на Генасамблеї ООН.

Але при цьому, хоч як парадоксально може здатися, Вашингтон все одно не відмовляється від своїх планів з насильницької зміни сирійського режиму, що врешті-решт має привести до повалення Асада. Тільки тепер США, пам'ятаючи про те, що попередні резолюції, які містять вимогу про зміну влади в Дамаску, блокувалися Росією в Радбезі, намагаються проштовхнути свій план у дещо більш завуальованій формі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 890 | Додав: adminA | Теги: спекотніше, терористи, Опозиція Сирії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]