Пт, 2024-04-19, 15:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:01
Царнаєв назвав ім'я справжнього організатора теракту в Бостоні
Інші останні Новини світу
Підозрюваний Джохар Царнаєв, обвинувачений в організації теракту на бостонському марафоні, поклав відповідальність за підготовку вибухів на вбитого брата. Про це 23 квітня повідомляє CNN, посилаючись на анонімного співрозмовника серед американської влади.

Звинувачений заявив, що його брат, Тамерлан Царнаєв, був "рушійною силою" теракту і за допомогою вибухів хотів захистити ідеї ісламу. Молодший Царнаєв також пояснив, що вони з братом не були пов'язані з міжнародними терористами і діяли поодинці. Про відсутність зв'язку братів з третіми особами раніше заявляла американська влада. Втім, як зазначає CNN, правоохоронні органи не скидають з рахунків версію про те, що у Царнаєвих є спільники, пише Lenta.ru.

Співрозмовник телеканалу підкреслив, що ці заяви обвинувачений зробив на попередньому допиті і що його слова потім будуть перевірятися слідчими.

З правоохоронними органами Джохар Царнаєв спілкується в бостонської лікарні, куди він потрапив одразу після затримання. У нього кульові поранення голови, шиї, ноги і руки. Причому, через прострелену шию обвинувачений втратив голос, тому показання він дає у письмовій формі. У поліції поки не впевнені, коли саме Царнаев отримав ці рани - під час затримання або в перестрілці з поліцейськими, в якій загинув його брат.

22 квітня суддя, який прибув до лікарні, висунув Царнаєву офіційні звинувачення. Йому інкримінують застосування зброї масового знищення і навмисне знищення майна, що призвело до загибелі людей. За інформацією CNN, під час цієї процедури суддя запитав у Царнаєва, чи бажає він найняти адвоката. Обвинувачений відмовився і йому призначили госзахисника.

За версією поліції, брати Царнаєви організували два вибухи під час марафону в Бостоні 15 квітня. Тоді загинуло три людини, близько 180 отримали поранення. Через кілька днів, в ніч на 19 квітня, Царнаєви влаштували перестрілку з поліцейськими, під час якої загинув один співробітник правоохоронних органів, а також старший з братів. Після перестрілки поліція почала переслідувати молодшого Царнаева, зумівши затримати його тільки до вечора.

Поїздка Тамерлана до Дагестану пройшла для США непоміченою через безглузду помилку

Імовірно, Царнаєв-старший міг зміцнитися у своїх радикальних переконаннях під час поїздки до Росії в 2012 році. Раніше стало відомо, що він кілька місяців провів у Дагестані у родичів, де крім іншого намагався відновити російський паспорт. Цікаво, що про поїздку Тамерлана Царнаєва знали і в його родині, і в його оточенні, але от для влади США цей вояж на історичну батьківщину виявився сюрпризом.

"При покупці квитка на літак його ім'я записали неправильно, так що ні в які бази даних він не потрапив, тому й про факт цієї його поїздки до США фактично не знали", - цитує The Boston Globe сенатора-республіканця від Південної Кароліни Ліндсі Грема.

За словами сенатора, "Аерофлот", рейсом якого летів Царнаев, вже підтвердив американській владі, що старший з братів дійсно був у Росії в минулому році. При цьому залишається неясним, хто саме допустив помилку - представники американських авіаслужба або російська компанія, а також чому невідповідність не було виявлена при проходженні митного контролю.

Сенатор також зазначив, що ще в 2011 році ФБР провело перевірку Царнаєва-старшого за наводкою російських спецслужб. За словами Грема, агенти провели ретельну роботу, проте на той момент нічого підозрілого в молодій людині американці не помітили. Тоді було направлено запит до Росії на надання додаткової інформації, однак, за словами сенатора, відповідь так і не прийшла.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 969 | Додав: adminA | Теги: Царнаєв, ім'я організатора теракту в Бостоні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]