Чт, 2024-04-25, 19:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:42
Це наша контрпропаганда - автори "Війни на нульовому кілометрі", знятої під кулями художньої документалістики. ВІДЕО
Інші останні Культурні новини

 В Україні завершують роботу над фільмом "Війна на нульовому кілометрі" про події, що сталися на кордоні з Російською Федерацією у червні-липні 2014 року.

Як наголосив у четвер 19 травня креативний продюсер Олександр Лірчук, фільм, який скоро вийде в прокат, автори вважають видом контрпропаганди, передає "Укрінформ".

"Нам у цьому фільмі хочеться показати новий вид сучасної української військової пропаганди. Кожен такий фільм, в тому числі і наш, має бути зброєю, яка працює не тільки на свою територію, а й має бути спрямована і "туди". Щоб вони там теж побачили, щоб вони зрозуміли, хто тут і за що воює, хто стоїть на кордонах українських", - сказав Лірчук.

Зокрема, за його словами, один з епізодів фільму розповідає про події на КПП "Довжанський" у Луганській області, де під російськими снарядами, мінами і "Градами" гинули одесити.

"Це одеські прикордонники, яких у травні, після того, як згорів Будинок профспілок, відправили на підкріплення на кордон. І це дуже сильний контрпропагандистський з нашого боку закид тій стороні. Тому що там не якісь міфічні "бандерівці" з Карпатських гір, там одесити сиділи в окопах, яких усіх видавали за представників "руского міра", - зазначив креативний продюсер.

На його переконання, цінність фільму в тому, що там показано наших героїв такими, які вони є.

"Особливим розчаруванням, шоком для них було те, що вони постійно обстрілювались з російської території тими, кого вони раніше вважали як мінімум своїми добрими сусідами. І після того всього я не побачив у їхніх очах ненависті, такої лютої, які ми можемо спостерігати у наших східних сусідів, вони до них ставляться із співчуттям - як до людей, що важко хворі", - поділився враженнями Лірчук.

Режисер фільму Василь Рибальченко розповів, що фільм побудований на новелах - це чи історія людини, чи історія битви, він містить також 2 музичні кліпи.

"Фільм "гібридний". Це не документалістика, це художня документалістика. Головне було - передати дух, настрій, стан психологічний. Фільм про трансформацію свідомості, як звичайні хлопці, що не нюхали пороху, пройшли через страшну м'ясорубку та стали воїнами і патріотами. Там дуже багато щирих, чесних, справжніх чоловіків", - сказав Рибальченко.

Він додав, що професійних акторів у фільмі взагалі немає: "Одну маленьку роль - "сєпара" - зіграв вертольотчик, а всі решта - прикордонники, 95 відсотків людей, які пройшли АТО".

"Прем'єрний показ відбудеться найближчим часом. В основі фільму - події перших місяців російської агресії проти України. Реальні події, коли наші прикордонники були в оточенні біля пунктів пропуску "Довжанський" та "Ізварине" в червні-липні 2014 року", - повідомив помічник голови Держприкордонслужби - прес-секретар Олег Слободян.

Він нагадав, що той рік, особливо перша його половина, був дуже складним: "За 2014 рік підрозділи Держприкордонслужби обстрілювались, в тому числі з російського боку, 796 разів. При цьому 420 разів - це обстріли із важкої артилерії, обстріли з РФ, коли ворога наші хлопці практично не бачили і смерть прилітала з неба, і прилітала від тих, кого вважали своїми якщо не братами, то колегами. А хлопці мовчки робили свою роботу".

Слободян зазначив, що стрічка охоплює період від травня до вересня 2014 року. У картині використана відеохроніка, отримана від бійців, що були безпосередніми учасниками подій, знята на мобільні телефони, планшети, а також відео, яке знімали фахівці Держприкордонслужби у той період.

За словами режисера фільму Василя Рибальченка, "це реконструкція тих подій, які навіть гіпотетично не можна було зняти, тому що були такі бої, що не можна було навіть голову підняти". Окрім хроніки, він містить і художню частину.

Як зазначив продюсер, директор міжнародного продюсерського центру "Фор-пост" Олександр Дріз, зйомки розпочалися у другій половині 2015 року.

"Практично ми вперше знімаємо суто реалістичні події, поєднуючи їх з кінодраматургічним мистецтвом. Інколи це були екстремальні умови. Зйомки проходили в зоні АТО, під час бойових дій. Ми разом з прикордонниками вперше опинилися під кулями, артилерійськими обстрілами", - розповів він.

За словами Дріза, фільм буде показаний у кінотеатрах. Вже є домовленість із Держприкордонслужбою, що він буде йти в усіх містах вздовж державного кордону, а також у Києві.

При цьому заступник голови Держкіно Сергій Неретін додав, що зараз не вистачає міфу про сучасних українських прикордонників, особливо тих, що опинилися на рубежі протистояння в умовах війни.

"Фільм допоможе витіснити міфи радянської історії", - сказав він.

Як повідомлялося раніше, стрічка "Війна на нульовому кілометрі" стала переможцем 7 конкурсного відбору Держкіно. Торік, 16 листопада, Держагентство України з питань кіно уклало державний контракт з компанією-виробником цього фільму про надання 100% державної фінансової підтримки.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 869 | Додав: adminA | Теги: контрпропаганда, Кулі, автори Війна на нульовому кілометрі, художняї документалістика | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]