Вт, 2024-03-19, 05:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:23
Частина Європи може підписати Асоціацію з Києвом тільки після виборів
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Угода про асоціацію Україна-ЄС буде парафована протягом місяця, а її підписання - "десь восени, якщо ситуація в Україні зміниться". Про це заявив європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле в понеділок у Брюсселі в рамках політичного діалогу "Україна-ЄС: шлях попереду", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Кажу про парафування - це не гра, це не трюк, це серйозна справа, яка вимагає поставити ініціали на кожній сторінці. Сподіваюся, що парафування відбудеться протягом тижня. Коли відбудеться підписання? Я бачу підписання десь восени", - зазначив він.

Єврокомісар зазначив, що, ймовірно, деякі країни-члени ЄС "можуть підписати після виборів".

Крім того, Фюле пояснив, що інституції ЄС не є такими оперативними і швидкими в роботі, але готують документ до підписання в найкоротші терміни. З його слів, іноді цей процес забирає від місяців до півтора року.

Також єврокомісар зазначив, що минулий саміт Україна-ЄС, який відбувся 19 грудня в Києві, чітко позначив "критерії для підписання і ратифікації".

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт також погодився з тим, що підписання документа можливе тільки в умовах, якщо ситуація в Україні зміниться, інакше це було б "самогубною місією - спробувати провести угоду про асоціацію через національні парламенти".

"Це не буде працювати, це - реальність. Ми стали більш чутливими щодо критеріїв тепер, ніж у минулому, і я думаю, що це добре. Європейська інтеграція - це великий механізм для того, щоб трансформувати і реформувати країну", - підкреслив він.

Він також упевнений в тому, що якщо ситуація в країні не зміниться, то документ підписано не буде.

Перший віце-прем'єр України Валерій Хорошковський наголосив на важливості підписання цього документа для України.

"Ми повинні знайти рішення, тому що наша стратегія та ж - ми хочемо стати членом європейської родини. Це - моя власна мета і ціль країни", - додав він.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв також упевнений у тому, що угоду про асоціацію буде парафовано до кінця березня.

"Ми зробимо все для того, щоб це відбулося. А що стосується підписання, то я згоден з паном Фюле - якщо це буде восени, то це буде дуже добре. І що б це відбулося, то з нашого боку повинні бути зроблені дуже істотні кроки в сфері реформи судової системи і конституційна реформа. Ми саме цим шляхом і йдемо", - підкреслив секретар РНБО України.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск минулого тижня заявив про виразний регрес України на шляху до Європи.

А посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот вважає, що Угоду про асоціацію Україна-ЄС не буде підписано, якщо екс-прем'єр України Юлія Тимошенко буде в ув'язненні. На запитання, чи можливе підписання договору про асоціацію вже цього року, дипломат відповів: "Все можливо. Але було ясно сказано, за яких умов. Я не розраховую на підписання, якщо пані Тимошенко і надалі буде залишатися у в'язниці".

Як повідомлялося, на саміті Україна-ЄС, що відбувся в Києві 19 грудня 2011 року, не було парафовано угоду про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Міністр закордонних справ країни Костянтин Грищенко сподівається, що документ буде парафовано до середини лютого 2012 року. Президент України Віктор Янукович вірить, що цю угоду буде підписано у 2012 році.

Клюєв обіцяє неупереджений розгляд касації Тимошенко

Секретар РНБО Андрій Клюєв визнає, що справа Юлії Тимошенко справляє негативний вплив на імідж країни.

"Не можу не визнати, що її сприйняття (справи Тимошенко) у ЄС має негативні наслідки для іміджу країни і, як наслідок, для загальної динаміки у відносинах між Україною і ЄС", - сказав він.

"Хотів би запевнити, що керівництво країни робить все можливе для забезпечення неупередженого й прозорого подальшого розгляду справи в порядку касації відповідно до національного законодавства і європейських стандартів", - заявив Клюєв.

Разом з тим секретар РНБО зазначив, що буде стриманий в оцінці ступеня кримінальної й політичної відповідальності.

У цьому зв'язку він послався на "принцип необоротності кримінальної відповідальності за кримінальні правопорушення, незалежно від посади, політичної кар'єри громадян України".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1063 | Додав: adminA | Теги: Частина Європи може підписати Асоці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]