Чт, 2024-04-18, 09:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:34
Через 16 млрд років темна енергія розірве Всесвіт - припускають китайські учені
Інші останні Новини світу науки і технологій

Вчені з Китаю вирішили прорахувати наближення кінця світу. Темна енергія може стати причиною "Великого розриву" і знищення видимої матерії через 16 мільярдів років, заявляють китайські астрофізики в статті, опублікованій в журналі Science China.

"Якщо кінець світу існує, то скільки до нього залишилося? За нашими розрахунками, він відбудеться приблизно через 103 мільярди років в кращому разі, і через 16,7 мільярдів - в гіршому. В цей час Всесвіт припинить своє існування під час "Великого розриву", - пишуть автори статті, передає РИА "Новости".

Група астрономів під керівництвом Сіня Чжана (Xin Zhang) з Пекінського університету (Китай) прорахувала наслідки подальшого розширення Всесвіту під дією темної енергії.

Як заявляють Чжан і його колеги, доля Всесвіту залежить від ключової властивості темної енергії - того, як міняється її енергія при збільшенні або зменшенні її щільності. Це відношення задається в космологією параметром w.

У випадку, якщо цей параметр буде рівний або менше -1, то Всесвіт розширюватиметься нескінченно. Поступове ослаблення гравітації приведе до знищення галактик, зоряних систем, планет і зрештою - атомів і елементарних частинок.

Автори статті побудували свою модель подальшого розвитку Всесвіту у разі w = -1, і прорахували можливі сценарії загибелі всього, що складається з видимої матерії. Для цього учені використовували дані, зібрані зондом WMAP, результати проекту вивчення найновіших Snls3, а також інші астрофізичні відомості, що стосуються темної енергії і темної матерії.

Астрофізики підкреслюють, що даний сценарій залишається предметом моделювання і спекуляцій - в реальності значення параметра w може виявитися абсолютно іншим. Проте, такі дослідження дозволяють перевірити на міцність сучасні космологічні моделі і допоможуть уточнити експериментальне значення w в майбутньому, укладають учені.

Чжан і його колеги змоделювали поведінку темної матерії для цього параметра і найближчих до нього значень і пришли до висновку, що при значеннях w, рівних або трохи менших -1, сценарій "Великого розриву" цілком можливий.

За їхніми розрахунками, знищення Всесвіту відбудеться через 103 мільярди років при найбільш сприятливих параметрах моделювання, і через 16,7 - при найбільш незручних.

Приблизно за 33 мільйони років до "Великого розриву" розпадуться всі галактики, у тому числі і наш Чумацький Шлях. Сонячна система припинить своє існування за два місяці до знищення Всесвіту, а Земля втратить Місяць за п'ять днів до години "Х". Потім настане черга Землі - наша планета вибухне за 16 хвилин до кінця всього сущого, а за 30 аттосекунд (10 в мінус 17 ступенів) до "Великого розриву" перестануть існувати атоми.

Відзначимо, недавно астрофізики виявили міст з темної матерії, який сполучає галактики.

Вважається, що Всесвіт за своєю структурою схожий на гігантську тривимірну павутину. Її нитками є скупчення темної матерії, так звані філаменти.

В точках перетину цих ниток знаходяться щільні грудки видимої матерії - окремі галактики і групи зоряних мегаполісів. Ймовірно, що Всесвіт на 98% складається з темної матерії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1084 | Додав: admin | Теги: темна енергія розірве всесвіт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]