Пт, 2024-03-29, 02:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:22
Через коментарі у Facebook міністр фінансів Естонії подав у відставку
Інші останні Новини Європейського Союзу

Назвавши колегу по кабінету міністрів російського походження "іммігрантським сином", глава естонського мінфіну під тиском громадськості втратив міністерський портфель.

Естонський міністр фінансів Юрген Лігі оголосив про свою відставку в неділю, 26 жовтня, після скандалу, викликаного його ремарками в соціальній мережі Facebook. Висловлювання були зроблені ним на адресу міністра освіти і науки Євгена Осиновського, єдиного члена естонського уряду російського походження.

 

Під час телевізійної програми, на якій обговорювався проект держбюджету на 2015 рік, Осиновский сказав, що через 23 роки після розпаду СРСР досить у всіх бідах країни звинувачувати радянську владу. Лігі це висловлювання прокоментував 23 жовтня у Facebook наступним чином: "Він, син іммігранта з рожевої партії, повинен бути дуже обережним".

Висловлювання засудили провідні політики країни

Слова міністра у Facebook викликали шквал суспільної критики, кинувши тінь на правлячу коаліцію. Юрген Лігі приніс вибачення, але продовжував наполягати, що його слова були вирвані з контексту.

"Члену уряду Естонської Республіки не можна ображати - навіть ненавмисно - своїх колег у зв'язку з їх статтю, національністю і походженням. Подібне приниження інших у нашій системі цінностей неприйнятне", - написав президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес у мережі Facebook.

Президент повідомив, що поговорив на цю тему з прем’єр-міністром і самим Лігі. "Від їхнього рішення залежить довіра до виконавчої влади Естонії і не тільки всередині країни", - наголосив глава естонської держави.

Прем’єр-міністр Естонії прийняв відставку глави Мінфіну

Під тиском громадськості глава естонського Мінфіну, який займав цей пост з 2008 року, подав у відставку, про що повідомив 26 жовтня на зустрічі з прем’єр-міністром Тааві Рийвасом. "Зваживши все, я вирішив піти з посади міністра фінансів. Роблю це, тому що мені естонська держава важливіша, ніж моя посада", - сказав Лігі голові уряду. Приблизно чверть населення Естонії - близько 1,3 мільйона осіб - російського походження, відзначає агентство AP.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 949 | Додав: adminA | Теги: коментарі у Facebook, відставку, міністр фінансів Естонії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]