Сб, 2024-04-20, 15:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:11
Через можливе скасування люстрації Рада погрожує КСУ відставкою
Інші останні Кримінальні новини

Голова Верховної Ради Андрій Парубій сподівається, що Конституційний суд не буде приймати будь-які рішення щодо закону про люстрацію до тих пір, поки парламент не прийме законопроект про внесення змін до цього закону відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я сподіваюся, що Конституційний суд не буде приймати найближчим часом відповідне рішення. Я розраховую на це", - заявив Парубій.

Спікер зазначив, що були деякі зауваження Венеціанської комісії щодо закону про люстрацію і законопроект з правками до закону про люстрацію вже внесено до парламенту.

"Ми на погоджувальній раді це питання обговорили. Якщо буде узгодження всіх фракцій, можливо, в четвер ми зможемо прийняти законопроект з правками до закону про очищення влади, які спираються на висновки Венеціанської комісії", - сказав він.

"Я сподіваюся, що до цього часу Конституційний суд ніяких рішень з цього питання не братиме", - сказав Парубій.

У свою чергу депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв вважає, що якщо суддів Конституційного Суду не люструвати, то люди екс-президента Віктора Януковича повернуться до влади. Про це він сказав на погоджувальній рад парламенту 13 червня, передає "Українська Правда"

"Вже 15 місяців у парламенті лежить законопроект, який поширює люстрацію і на суддів Конституційного Суду, і на кандидатів у народні депутати, і на кандидатів у президенти. Методом звичайного саботажу комітет, який очолює Руслан Князевич, більше року не розглядав цей законопроект і далі не розглядає доопрацьований варіант", – заявив Соболєв.

Він вважає, що винуватці цієї ситуації чудово розуміють, що "у змові з колишніми людьми Януковича це дає їм додаткові аргументи спекулювати на тому, що не виконані рекомендації Венеціанської комісії".

"У квітні 2015 року, в тому числі, перший заступник Руслана (Князевича) Леонід Ємець разом зі мною й іншими колегами зареєстрував цей законопроект. І не розумію, чому тепер ми не можемо винести його на голосування", – заявив Соболєв.

Він попросив голову Верховної Ради Андрія Парубія забезпечити винесення цього законопроекту на розгляд парламенту.

"Подальший саботаж загрожує офіційним поверненням людей Януковича у владу", – заявив Соболєв.

"За новими правилами, які ухвалені в Конституції, Конституційний Суд, де сидять люди Януковича, які надавали йому диктаторські повноваження, скоро стане повністю недоторканним", – обурився він.

"У тому числі Руслан Князевич й інші записали в Конституцію, що право на арешт суддів Конституційного Суду даватиме сам Конституційний Суд. Це означає, що найближчим часом… судді Конституційного Суду стануть недоторканними", – заявив Соболєв.

Під час цих слів Сергій Пашинський почав перебивати Єгора Соболєва: "Це не виступ, це просто провокація".

Соболєв парирував: "Я не навів нічого, щоб суперечило б фактам. І Руслан Князевич, і Сергій Пашинський голосували за ці зміни, які ми зараз обговорюємо".

Він також закликав ухвалити закон про імпічмент президента.

"Якщо люди Януковича разом з людьми Порошенка заблокували створення тимчасової спеціальної комісії з розслідування діяльності президента в офшорах, це не означає, що ми як парламент маємо зупинитися", – заявив Соболєв.

Князевич же заявив: "Під час ухвалення закону про люстрацію в останній момент Ви вилучили суддів Конституційного Суду з переліку осіб, на яких поширювалася люстрація. Так само, як і уповноваженого з прав людини".

Він також поінформував, що комітет планує за два дні, у середу, розглянути законопроект, який обстоює Соболєв.

Соболєв: Князевич просив не люструвати Льовочкіна й Азарова

Депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв заявив, що представник президента у Верховній Раді колись просив виключити з люстрації Сергія Льовочкіна та Миколу Азарова. Про це він сказав на погоджувальній раді парламенту під час суперечки щодо очищення Конституційного Суду, маючи на увазі Руслана Князевича.

Реагуючи на слова про те, що вже 15 місяців у парламенті не розглядають законопроект, який би поширив люстрацію і на суддів КС, Князевич сказав: "24 травня ми отримали висновок науково-експертного управління і домовилися, в тому числі з першим заступником голови комітету, в комітеті розглянути його на наступному засіданні у середу".

"З приводу хабарів суддів Конституційного Суду. Я не хочу коментувати те, що Ви сказали з приводу голосування парламенту, але справжнім хабаром суддям Конституційного Суду було те, що під час ухвалення закону про люстрацію в останній момент Ви вилучили суддів Конституційного Суду з переліку осіб, на яких поширювалася люстрація. Так само, як і уповноваженого з прав людини", – заявив Князевич.

"Якщо буде потреба і необхідність прокоментувати, чому Ви це зробили, я обов'язково це зроблю колись," – додав він.

На це Соболєв заявив, що Князевич, коли був представником президента у парламенті, просив "виключити з люстрації Сергія Льовочкіна і Миколу Азарова".

Нинішній склад КС має піти у відставку - Бурбак

Нинішній склад Конституційного суду, який планує скасувати закон про люстрацію, має піти у відставку. Про це заявив лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак сьогодні на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту.

За його словами, "політичні вурдалаки" захотіли повернути до влади представників режиму екс-президента Віктора Януковича, змінивши курс країни.

"Народний фронт" обурений тим, що минулого тижня Конституційний суд планував скасувати процес люстрації", - наголосив Бурбак.

За його словами, задіяно стару перевірену схему часів Януковича, коли ті ж самі судді дозволили Януковичу узурпувати владу, а тепер хочуть "дозволити різним прихвосням режиму Януковича обіймати державні посади".

Він зазначив, що намір КС скасувати закон про люстрацію - це "план перевороту в Україні".

"Від імені "Народного фронту" відповідально заявляю - нинішній склад КС має піти у відставку, а не шантажувати країну перспективою повернення грабіжників і бандитів Януковича", - наголосив Бурбак.

За його словами, питання люстрації є принциповим для "Народного фронту", і "ми будемо жорстко реагувати на спроби скасувати закон "Про очищення влади".

"Якщо КС таки задумає скасувати відповідний закон, то "Народний фронт" відразу зареєструє новий законопроект і зробить все, щоб парламент його підтримав", - заявив Бурбак.

Він наголосив, що вже на сьогодні в парламенті зареєстровано законопроект №2695, яким передбачається внесення змін до ряду законодавчих актів щодо люстрації.

За його словами, в цьому документі передбачено люстрацію, в тому числі, і суддів КС, та "враховані всі рекомендації та зауваження Венеціанської комісії".

Бурбак зазначив, що даний законопроект ще з березня є в парламенті, але так і не розглянутий профільним комітетом.

Він попросив голову ВР Андрія Парубія дати доручення профільному комітету якнайшвидше його розглянути та винести на розгляд сесійної зали.

Як повідомлялось, 10 червня Конституційний суд України продовжив розгляд у закритій частині пленарного засідання кількох подань щодо конституційності ряду положень Закону України "Про очищення влади". КСУ розглядає справу щодо конституційності ряду положень закону про люстрацію за поданнями Верховного суду України і 47 народних депутатів. Раніше два подання ВСУ та одне подання 47 народних депутатів були об'єднані в одне конституційне провадження. Верховний суд у своїх поданнях просить КСУ визнати неконституційною люстрацію членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, членів Вищої ради юстиції та керівників Державної судової адміністрації, які обіймали посади в період Євромайдану.

Також Верховний суд просить визнати неконституційною люстрацію суддів, які виносили рішення проти активістів Євромайдану. 47 депутатів у своєму поданні просять КС визнати неконституційною люстрацію колишніх чиновників, які обіймали свої посади в період із 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року, і правоохоронців, які переслідували активістів Євромайдану.

22 березня Конституційний суд не задовольнив клопотання народного депутата Єгора Соболєва про відвід 6 суддів від розгляду подань щодо конституційності положень закону про люстрацію. Соболєв вимагав їхнього відводу, оскільки, за його словами, ці шестеро суддів ухвалювати рішення, що призвели до узурпації влади Януковичем, і тому не мають права розглядати справу щодо конституційності ряду положень закону про люстрацію. 22 березня КСУ перейшов до закритої частини розгляду справи.

Соболєв написав 9 червня у Facebook: "Кілька принципових людей, які ще залишилися у Конституційному суді, повідомили, що завтра їхніх суддів збирають, аби вони поставили підпис під рішенням про скасування ключових статей закону "Про очищення влади".

"Це є платою "Опозиційному блоку" за їхнє голосування минулого тижня за запропоновані президентом Петром Порошенком поправки до Конституції (щодо правосуддя - ред.)". За словами Соболєва, "скасування люстрації дозволить тисячам людей Януковича на чолі з Льовочкіним, Бойком, Вілкулом повернутися на керівні посади в уряд, прокуратуру, фіскальну службу та поліцію".

"Ми з квітня 2015 року намагалися пояснити Конституційному суду про незаконність ухвалення такого рішення. По-перше, вони не мають права розглядати цю справу, бо в них конфлікт інтересів. Як люди Януковича, які є фігурантами кримінальної справи про надання Януковичу диктаторських повноважень, вони не мають права на прохання інших людей Януковича, вирішувати, чи конституційна люстрація людей Януковича. По-друге, будь-яка правова держава має право не допускати на державну службу людей, які обіймали високі посади в режимі, що закінчив розстрілом людей. Будь-яка правова держава має право не допускати на державну службу людей людей, які не спроможні пояснити майно своєї родини. І будь-яка правова держава має право не допускати на державну службу людей, які працювали або навчалися в КДБ - організації, яка сьогодні є центром агресії проти України", - наголосив Соболєв.

Соболєв заявив, що якщо КСУ "скасує люстрацію, дуже швидко будуть скасовані й інші рішення, ухвалені на вимоги Майдану. Зокрема, ці самі судді на прохання тих самих людей Януковича вже розглядають справу про скасування відкритості майна посадовців".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 933 | Додав: adminA | Теги: рада, КСУ, відставка, можливе скасування люстрації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]