Пт, 2024-03-29, 09:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:41
Через нові правила обміну валюти в Україні іноземці сидять без грошей
Інші останні Економічні новини

Нові правила обміну валют - лише за паспортами - вдарили по іноземцях. Вони масово скаржаться на те, що не можуть обміняти готівку: банки то посилаються на брак бланків обміну, то вимагають довідку про походження коштів. Студент-йорданець Рамі вчиться у Донецькому університеті. Майже два тижні він сидить на голодній пайці, попри те, що тато із мамою регулярно надсилають перекази у твердій американській валюті, передає ТСН.

У хлопця є лише ксерокопія паспорта, оригінал зберігається у деканаті. Але для пунктів обміну це далеко не аргумент.

Однак тим його товаришам, яким вдалося дістати оригінал паспорта, валюту все одно не міняють. Пояснюють це відсутністю якихось бланків.

У свою чергу гості з Латвії Робертс та Оскарс даремно розмахували своїми паспортами громадян ЄС перед київським обмінником. Лати на гривні їм не поміняли, хоча вивіска обіцяє обмін усіх валют.

Пояснити причини поневіряння іноземців в Україні, у Національному банку пообіцяли згодом. Співробітниця одного з обмінників на умовах анонімності поскаржилася, що її робота стала просто нестерпною.

"Вони ввели це, як все у нас в країні. А ми повинні сидіти, як ідіоти. Перед Євро-2012. Тут Євро через рік, і вони будуть просто в шоці від нас", - розказала жінка.

Здати долари чи євро за наявності паспорта не так проблематично, розповіла співрозмовниця. А от продати гривні і обміняти їх на європейську чи американську валюту - ціла історія.

Так, польському журналістові Петру Погоржельському не вдалося придбати в одному зі столичних банків 100 доларів.

Як тільки співробітник банку дізнався, що іноземець хоче придбати, а не здати долар, то одразу поцікавився джерелом походження доходу у гривнях та попросив документ, який підтверджує, звідки у нього взялася гривня.

В Асоціації українських банків запевняють - усі ці копії та бланки не більше ніж макулатура. Бо жодна інстанція в Україні не зможе обробляти такий масив інформації. "Ці копії залишаються в банку, вони не йдуть нікуди. Як можна моніторити ці купи паперу? Вони будуть лежати по обмінках", - сказав голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Як повідомлялося, з 23 вересня купівля-продаж готівкової валюти в Україні в будь-яких кількостях здійснюється лише за наявності документа, що підтверджує резидентність. При цьому банки зобов'язані брати копії цих документів.

Це вже призвело до збільшення активності на "сірому" ринку обміну валюти.

Експерти ринку пояснюють такі адміністративні заходи Нацбанку його прагненням уберегти гривню від можливого тиску, пов'язаного з девальваційними очікуваннями населення.

Згідно з даними НБУ, обсяг готівки поза банками на кінець серпня становив 194 млрд грн, збільшившись з початку року на 6%.

Українці в серпні 2011 року купили в банків валюти на 824,2 млн доларів більше, ніж продали, тоді як у липні - на 865,4 млн доларів. Загалом за вісім місяців цього року обсяг купівлі валюти перевищив обсяг її продажу на 7,83 млрд доларів, тоді як за весь 2010 року - на 9,73 млрд доларів.

Нацбанк після кризи 2008 року, що знецінила гривню проти долара майже на 40%, останні кілька років утримує курс на рівні близько 8 грн/долар.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1344 | Додав: nowyny | Теги: обмін валют | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]