Вт, 2024-03-19, 05:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:03
Через війну на Донбасі країну покинули мільйон українців - національна доповідь
Інші останні Українці в світі

 Близько мільйона українців виїхали за межі країни через події на Донбасі, країна зазнала значних демографічних, соціальних, інфраструктурних втрат, але водночас почала формуватися українська громадянська нація, зазначають українські науковці.

У середу, 16 березня, в Києві директор Інституту демографічних і соціальних досліджень імені Птухи НАН України Елла Лібанова презентувала національну доповідь "Політика інтеграції українського суспільства в контексті викликів та загроз подій на Донбасі", підготовлений фахівцями семи інститутів України, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми вважаємо, що істотних змін на сході України слід очікувати не скоро... Тому що сформовано занадто високу соціально-психологічну напругу і значні військові контингенти там задіяні, перш за все, військовий контингент Російської Федерації", - сказала Лібанова.

Вона наголосила, що за будь-яких варіантів розвитку подій Україна не визнаватиме законності відторгнення тимчасово окупованих територій. "Ми вважаємо, що Донбас завжди залишатиметься в складі України", - заявила вона, презентуючи доповідь українських науковців.

Також, за її словами, Україна вже не буде ніколи такою, якою була колись, і хід подій на сході країни не має зворотного напрямку.

"За будь-яких змін ситуації на Донбасі, ідеологія інтеграції українського суспільства буде домінуючою в політиці... Без реалізації політики інтеграції України існувати не зможе", - заявила Лібанова.

Вона наголосила, що в доповіді також акцентується увага, що в результаті подій на Донбасі Україна зазнала демографічних втрат.

"Ми втратили людей і через те, що значна частина їх виїхала за межі України. І сьогодні, якщо відверто говорити, то ми навіть точно не знаємо, скільки саме людей виїхало. Ми думаємо, що виїхало за межі України через події на Донбасі приблизно мільйон осіб, але скільки саме виїхало встановити точно, з відомих причин, ми не можемо", - наголосила директор Інституту демографії і соцдосліджень.

Також науковці у своїй доповіді констатують, що підвищилася смертність населення, люди своєчасно не отримують медичної допомоги, переживають стреси, також знизилася народжуваність.

"Безумовно, відбулося зниження рівня і якості життя, це сталося безпосередньо як через військові дії, так і через те, що доводиться щодня витрачати величезні кошти на військові дії", - наголосила вона. Також, за словами Лібанової, втрати обумовлені тим, що промислово розвинений регіон фактично перестав працювати.

Також науковці в своїй доповіді констатують значні втрати виробничої інфраструктури і робочих місць. Водночас, за словами Лібанової, всі ці події дають потенціал можливостей для України як для економічного зростання, так і формування громадянської нації. "Ми 25 років говорили про те, що треба формувати сучасну громадянську націю, але ми майже нічого для цього не зробили, і фактично історія розпорядилася так, що все це вийшло, на сьогодні українська сучасна громадянська нація формується", - сказала вона.

Крім того, директор Інституту демографії наголосила на необхідності проведення роботи з населенням та вирішення проблеми культурної ідентичності. У цьому контексті вона звернула увагу на важливість проведення правильної інформаційної політики в державі. "Простою забороною російських каналів ми нічого не доб'ємося", - зазначила науковець.

За її словами, якщо в Україні буде тривати падіння рівня економіки, то, можливо, розкол в суспільстві і посилиться, але на сьогодні цьому розламу протидіє факт ведення війни на сході.

Нагадаємо, Державна служба з надзвичайних ситуацій раніше повідомляла про майже 1 млн переміщених осіб з Донецької і Луганської областей та 21 тис 642 особи з Криму та Севастополя. Своєю чергою громадський діяч, представник руху "Україна - це Я" Ольга Савчук зазначала, що за неофіційними даними цифра ВПО сягає 1,5 млн.

"Існують об'єктивні причини, чому точну цифру назвати неможливо - люди не хочуть реєструвати себе як переміщені особи, друга причина полягає в тому, що хвиля переміщень не припиняється", - зауважила вона.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко 1 березня підписав закон "Про внесення змін до Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту".

Закон визначає порядок регулювання суспільних відносин у сфері визнання особи біженцем, втрати та позбавлення цього статусу, а також встановлення правового статусу біженців та осіб, які потребують додаткового захисту.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 927 | Додав: adminA | Теги: країна, Донбас, мільйон українців, війна, національна доповідь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]