Пт, 2024-03-29, 00:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:54
Через високі показники неписьменності людей Євросоюз б'є на сполох
Інші останні Новини Європейського Союзу
Експертна група високого рівня подала сигнал тривоги державам-членам ЄС у зв'язку з кризою грамотності, оголосила в четвер прес-служба Єврокомісії.

"Ми переживаємо парадокс. Тоді як читання і письмо стали важливими і корисними як ніколи в цьому цифровому світі, наш рівень їх володінням аж ніяк не на висоті. Ми повинні терміново змінити цю тривожну ситуацію", - заявила член Європейської комісії з питань освіти, культури та молоді Андрулла Васіліу, передає "Інтерфакс".

З її слів, "інвестувати в підняття рівня грамотності громадян різного віку корисно для економіки, бо це принесе відчутну користь населенню та суспільству, яка в довгостроковій перспективі буде обчислюватися мільярдами євро".

Експерти, що вивчили проблему і підготували на замовлення Єврокомісії доповідь, наполягають, що Європейський Союз повинен переглянути своє бачення боротьби з неписьменністю. Кожен п'ятий підліток у віці 15 років, а також близько 75 млн дорослих у країнах ЄС не володіють базовими навичками в читанні й письмі, що створює безвихідні ситуації в пошуках роботи і посилює ризик бідності та вилучення із суспільства.

Голова групи експертів принцеса Нідерландів Лорентьєн, яка присвятила багато років боротьбі за грамотність, назвала доповідь "сигналом тривоги через кризу, яка торкнулася всіх країн Європи".

Ця доповідь на 80 сторінках містить низку рекомендацій. Зокрема, там даються такі пропозиції, як облаштування бібліотек у незвичайних для цього місцях, наприклад, у торговельних центрах.

Або залучення в освіту більшої кількості викладачів-чоловіків, щоб вони слугували зразком для хлопчиків, які зазвичай читають менше, ніж дівчатка. Висловлено також спеціальні рекомендації стосовно різних вікових груп.

Автори доповіді переконані в необхідності безкоштовної і якісної початкової освіти для всіх і зміни ставлення до дислексії, виходячи з того, що практично кожна дитина може навчитися читати і писати, якщо з нею займатися відповідним чином.

Експерти виступають за збільшення кількості фахівців з навчання читання в початкових школах, а також за диверсифікацію форм навчання для дорослих, наприклад, на робочих місцях.

У 2007 році повідомлялось, що на Тернопільщині 5% хлопців призовного віку не підуть в армію через невміння читати і писати. Переважно це юнаки з хуторів або невеликих сіл Шумського і Лановецького районів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1135 | Додав: adminA | Теги: Євросоюз, неписьменності людей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]