Пт, 2024-03-29, 08:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:23
Через заборону Росспоживнагляду українські сирзаводи зупиняють виробництво
Інші останні Економічні новини

Українські виробники сиру почали зупиняти підприємства і скорочувати обсяги виробництва. Не зумівши добитися скасування заборони на ввезення своєї продукції до Росії, вони вимушені перепрофілюватися на інші види продукції і шукати інші ринки збуту. У компаніях лише сподіваються, що проблема незабаром вирішиться, після того, як будуть усунені політичні причини для впровадження заборони. Але поки ситуація лише погіршується: заборона була поширена на продукцію ще чотирьох українських компаній, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Закривати виробництва українські компанії стали одразу після того, як на початку лютого цього року Росспоживнагляд оголосив про заборону на ввезення продукції українських заводів: Пирятинського сирзаводу (група "Молочний альянс"), "Гадячсиру" ("Альміра") і "Прометея" (група "Мілкіленд"), в продукції яких нібито було виявлено пальмове масло, про що не було повідомлено на етикетках.

27 лютого Росспоживнагляд поширив заборону на Баштанський ("Молочний альянс") і Лозівський ("Альміра") сирзаводи, Шосткінський міськмолкомбінат ("Бель Шостка Україна") і Хмельницьку маслосирбазу. Як повідомлялося, раніше був закритий Пирятинський завод. Вчора "Мілкиленд" заявив про закриття Менського і Ахтирського сирзаводів. Скорочено виробництво на "Гадячсирі" і Шосткінському міськмолкомбінаті.

Вироблений для Росії сир зараз доводиться збувати в Україні, що призводить до перенасичення ринку і зниження роздрібних цін, зазначає директор "Шостки" з комунікацій Наталія Фесюн. "Перенаправити продукцію до Європи ми не можемо - там вона дешевша за нашу. А попит на інших ринках СНД не зможе компенсувати втрати від заборони", - додає вона.

На експорт йде близько 40% всього вироблюваного в Україні сиру - в 2010 році, за даними дослідницької компанії "Астарта-Таніт", з 185 тис т твердих сирів, випущених в Україні, більше 76 тис т експортувалися за кордон - в грошовому вираженні частка експорту становила 423,7 млн доларів. Як зазначають експерти, з них 85% доводиться на Росію.

Великі компанії, щоб компенсувати збитки від закриття сирзаводів і використовувати вже куплену сировину, поспішно переорієнтувалися на інші види продукції - сухе молоко і масло. "Ринок збуту закрився, а молоко вже купили. Продукт швидко псується, тому його доводиться терміново відправляти на переробку на інші заводи", - розповідає співвласник компанії "Мілкіленд" Анатолій Юркевич.

Трохи простіше багатопрофільним підприємствам - наприклад, "Гадячсиру", на якому можна виробляти і сир, і масло. Саме завдяки переходу на інші види продукції "Гадячсиру" не довелося закриватися.

У "Бель Шостка Україна" вирішили переорієнтуватися на випуск іншої продукції - плавлених сирів. "З трьох ліній з виробництва твердих сирів зараз працює одна - випуск продукції скоротився удвічі. Ми перестали виробляти всі сорти, окрім двох найпопулярніших - "Шостка" і "Російський"", - розповідає Фесюн. За її словами, завод вирішив сконцентрувати зусилля на випуску плавлених сирів. Обсяг споживання таких сирів удвічі менший, ніж твердих, зате їх виробництво рентабельніше і менше залежить від цін на сире молоко, зазначає вона.

Виробники сподіваються, що заборона буде знята, як тільки зникнуть політичні причини для її запровадження, незабаром після завершення президентських виборів в РФ. Нагадаємо, що раніше заборона привела до публічної перепалки між главою Росспоживнагляду Геннадієм Онищенком, прем'єр-міністром Миколою Азаровим і главою МЗС Костянтином Грищенком. Втім, ніхто не компенсує підприємствам втрат репутаційних і фінансових, зазначають в одній з компаній.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1223 | Додав: adminA | Теги: українські сирзаводи зупиняють виро | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]