Чт, 2024-04-25, 10:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:28
Чергову девальвацію гривні викликали активні бюджетні виплати в грудні - Пинзеник
Інші останні Економічні новини

Валютний ринок України, крім інших факторів, перебуває під тиском активної монетарної експансії бюджету в грудні, коли казначейський рахунок уряду знизився на 39 млрд грн. Таку думку висловив народний депутат і член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

На думку депутата, інструменти Національного банку не допомогли стерилізувати весь обсяг випуску в обіг коштів, проведений головними розпорядниками бюджету в грудні.

"В умовах так і не стабілізованого валютного ринку надлишкова ліквідність тисне на обмінний курс. Першочерговим завданням є взяття під контроль попиту на валюту, стерилізація "зайвих" грошей, які тиснуть на гривню", - вважає Пинзеник.

Нагадаємо, після стабільного перебування в коридорі 21-23 грн/дол., котирування гривні до долара США в середині січня зрушилися у бік зниження – до 24-25 грн/дол., а курси готівкового та "чорного" ринку досягли 26-27 грн/дол.

Національний банк України пояснив черговий виток девальвації великою кількістю святкових днів у січні та розбіжністю вихідних і робочих днів в Україні й США, що призводить до дисбалансу попиту та пропозиції валюти на міжбанківському ринку.

Для стабілізації курсу регулятор посилив порядок розгляду заявок на купівлю валюти і проводив аукціони з продажу валюти на міжбанку, під час яких лише за останній тиждень продав 98,7 млн дол. США.

При цьому експерти вважають, що гривня може впасти до 30 за долар і зміцнитися в середньому на позначці в 27. Держбюджет на 2016 рік ухвалено на базі середньорічного курсу гривні 24,1 грн/дол. Згідно з очікуваннями Міністерства фінансів, до кінця 2016 року курс національної валюти становитиме 24,4 грн/дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 773 | Додав: adminA | Теги: Пинзеник, активні бюджетні виплати, девальвація гривні, грудень | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]