Пт, 2024-03-29, 15:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:10
Четверо рiдкiсних тигренят в Україні народилися
Інші останні Новини України

У свiтi їх менше двох сотень

Пологи тривали п'ять годин у зоопарку Бердянська. Минулого лiта чотирирiчна тигриця Азiра вже стала мамою трьох бiлих i пухнастих дiтлахiв.

У зоопарку кажуть, що це справжня сенсацiя. Адже зазвичай такi тигри народжуються раз на три роки. Тигренята, якi нинi не бiльшi вiд домашнiх котiв, весь час проводять бiля своєї матусi, пише газета Експрес.

Бiлий бенгальський тигр -- рiдкiсна тварина. На кожнi 10 000 тварин зi стандартним забарвленням народжується лише один бiлий тигр. У свiтi таких залишилося менше двох сотень. Всi вони в зоопарках.

"Це звичайнi бенгальськi тигри, але з вродженою генетичною мутацiєю, -- розповiдає зоолог Євгенiй Ван.

-- Iнодi їх помилково вважають альбiносами. Але тварини-альбiноси -- цiлком бiлi, з рожевими очима. Натомiсть бiлi бенгальськi тигри мають блакитнi очi та чорно-коричневi смужки по всьому тiлу.

Генетична мутацiя цих тигрiв передається з поколiння в поколiння. Але ген, який забарвлює шерсть цих тварин у бiлий колiр, рецесивний. На вiдмiну вiд домiнантного, вiн слабкий.

Тобто для того, щоб у бiлої тигрицi народилися схожi на неї дитинчата, самець повинен мати таке саме забарвлення. Якщо самець буде звичного помаранчевого кольору, то й малята народяться звичайними".

-- Чому цi тварини не виживають у дикiй природi?

-- Це типово для всiх тварин бiлих форм. Так, не лише тигри народжуються такими. Схоже забарвлення може бути притаманне i пантерам, мавпам, змiям, крокодилам та iншим тваринам.

Часто їх убивають представники того ж виду тiльки за те, що вони iншi. Таким чином вони нiби влаштовують генетичну чистку. Крiм того, бiлi тварини помiтнiшi, тому значно частiше стають жертвами хижакiв ще в дитинствi.

Крiм того, бiлi тигри iнодi просто гинуть з голоду. Рiч у тiм, що вони не можуть полювати, бо їм важко маскуватися.

-- Чим ще унiкальнi цi тварини?

-- Природа подарувала їм оригiнальне забарвлення, утiм обдiлила мiцним здоров'ям. Бiлi тигри мають набагато слабший iмунiтет, нiж їхнi оранжевi родичi. Цi тварини бiльше схильнi до ураження вiрусами та рiзними хворобами, частiше потерпають вiд гельмiнтiв.

Iнодi в них бувають вродженi вади, вони можуть мати проблеми з нирками або поганий зiр. У них такий слабкий iмунiтет, що пiд час епiдемiй саме цi тварини гинуть першими.

Життя в бiлих бенгальських тигрiв також коротше, нiж в iнших представникiв виду. Якщо звичайнi тигри живуть у зоопарках у середньому до 25 рокiв, то бiлi -- до 15-ти.

Хоч бiлi тигри легко розмножуються в неволi, науковцi насамперед дбають про збереження "чистих" видiв. Тому бiлих тигрiв зазвичай розводять лише в цирках i зоопарках, щоб зацiкавити глядачiв.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 731 | Додав: adminA | Теги: україна, четверо рiдкiсних тигренят | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]