Чт, 2024-03-28, 16:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:00
Чи втратить Янукович контроль над парламентом?- InoPressa
Інші останні Іноземна преса про Україну
Україна визначилася зі складом Верховної Ради: остаточних результатів недільних парламентських виборів ще немає, але вже зрозуміло, що провладну Партію регіонів підтримають комуністи, які "часто стають на її бік", і урівноважать опозиційні "Батьківщина" та УДАР Віталія Кличка. До жаху ізраїльської преси, буде ґрунтовно представлена ​​"антисемітська" партія "Свобода".

Судячи з екзит-полів, на парламентських виборах в Україні опозиційні партії отримають гарні результати - загалом 50-52%, але остаточний результат поки що неясний, пише Financial Times. Ясно одне: виборці хочуть політичних змін, вважає журналіст Роман Олеарчик. Згідно з результатами двох екзит-полів, Партія регіонів здобула 28-30% голосів, комуністи,які часто стають на її бік у Раді, - близько 12%.

"І все ж незрозуміло, чи втратить Віктор Янукович контроль над парламентом: половина мандатів припадає на одномандатні округи, де, на думку експертів, візьмуть гору партія президента і вірні йому організації", - йдеться в статті.

Нинішні вибори називають іспитом для України, нагадує газета. Якщо вибори виявляться недемократичними, відносини Києва з ЄС можуть погіршитися. Росія тим часом обіцяє знизити ціни на газ, якщо Україна віддасть перевагу Митному союзу перед інтеграцією до ЄС.

На європейських спостерігачів за виборами в Україні ляже серйозна відповідальність цього понеділка, вказує Les Echos. Якщо вони оголосять, що вибори не були вільними і чесними, то менш ніж за рік Україна остаточно потрапить під вплив Росії, вважає Олег Устенко, аналітик фонду Блейзера. Тавро антидемократичних виборів ускладнить відновлення допомоги від МВФ, перерваної два роки тому.

Україна буде змушена звернутися до Росії, яка може зажадати в обмін на перегляд обсягів постачань, передбачених контрактом, або мажоритарної участі в мережі українських трубопроводів, або вступу Києва до Митного союзу Росії, Казахстану і Бєларусі, пише автор статті Верб Бурдійон.

У 2013 році Україна повинна буде фінансувати дефіцит поточних платежів у 5 млрд дол, покривати дефіцит бюджету, повернути 5,6 млрд дол МВФ. "Довіра ринків матиме вирішальне значення для фінансування всіх цих операцій", - підсумовує видання.

"Порожні вицвілі намети на Хрещатику і сьогодні є символом опозиції - сили, яка відступає, але не розколюється, - пише про вибори в Україні італійська La Stampa. - Це також символ того, що президент Віктор Янукович вивів з гри свою суперницю номер один. Але віддані прихильники Юлії Тимошенко її не покинули, її донька Євгенія здійснює поїздки в західні столиці, щоб захистити свою матір, яка стала жертвою вибіркового правосуддя, - йдеться у публікації. - Арсеній Яценюк, який очолює список Об'єднаної опозиції, бореться і за Юлію, яка брала участь у виборчій кампанії, перебуваючи в харківській лікарні".

Колишній футбольний чемпіон, гравець "Мілана" Андрій Шевченко, як і багато його колег по італійському клубу, не зумів встояти перед спокусою і поринув у політику, продовжує кореспондент. Він представляє маленьку партію "Україна - Вперед!", засновану рік тому Наталею Королевською, і навряд чи його надії увінчаються успіхом. Однак серед лідерів передвиборчих перегонів - Віталій Кличко, боксер світового рівня. Доктор Сталевий Кулак обрав собі найкращих вчителів, домагаючись подібності своєї партії "УДАР" до ХДС Ангели Меркель, і ось тепер він готовий увірватися в Раду, мовиться в статті.

"Антисемітська партія під назвою "Свобода" буде ґрунтовно представлена ​​в українському парламенті", - тривожиться ізраїльська Haaretz. "Свобода", яка дотримується вкрай націоналістичних та антисемітських поглядів, крім того, виступає проти співпраці з Росією, підкреслює автор. Проти лідера партії Олега Тягнибока було подано кілька скарг за расистські та антисемітські висловлювання: зокрема, він говорив, що Україною керує "москальсько-жидівська мафія".

На сайті Süddeutsche Zeitung велику статтю публікує відомий український письменник Андрій Курков. "На виборах у Верховну Раду Віктор Янукович створив для себе всі умови, вміло виростивши за останні роки власну опозицію, - пише автор. - Справжню ж опозицію уряд країни тисне всіма можливими засобами". У хід йде навіть чорний піар.

Партія влади, не в змозі висунути нові політичні ідеї і відчуваючи нелюбов народу, підійшла до цих виборів з більшою фантазією, ніж будь-який інший український уряд до цього, стверджує письменник. Але опозиційні партії відчули недобре і вирішили об'єднатися у коаліцію.

"Однак не всі поспішили приєднатися до нової опозиції, як це зробив лідер партії "УДАР", чемпіон світу з боксу Віталій Кличко, - розповідає автор. - А партію колишнього президента країни Віктора Ющенка, який вважає себе єдиним опозиційним політиком, не контрольованим з Кремля, взагалі не запросили, злякавшись, що виборці відвернуться від політичного невдахи".

Незважаючи на численні фальсифікації, маніпуляції, нецивілізовані методи, брудну і нечесну війну уряду з опозицією, Андрій Курков вважає, що "привід до радості все ж таки є", адже українська опозиція, хоч яка б вона була, бореться "зі спортивним завзяттям". До того ж "не варто забувати, що нинішня опозиція, очолювана ув'язненою Юлією Тимошенко, лише кілька років тому була при владі і теж не зовсім чесними методами боролася з Партією регіонів, визнає автор. Але саме ось це "чергування", по думку Куркова, і розвиває країну.

Головне, вважає він, що докорінно змінився менталітет українців. Багатьом в Україні вже давно стало зрозуміло, що країні необхідний "новий старт".

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1092 | Додав: adminA | Теги: парламентом, InoPressa, Янукович контроль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]