Пт, 2024-03-29, 06:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:40
Членські внески Україна сплачує Міжпарламентській асамблеї СНД, де-юре не входячи до неї
Інші останні Економічні новини
Україна щороку сплачує членські внески за участь Верховної Ради у Міжпарламентській асамблеї держав-учасниць СНД (МПА СНД), щорічно виділяючи на ці цілі мільйони гривень. Однак де-юре Україна не є членом МПА СНД.

Як повідомив виданню "Дзеркало тижня. Україна" член української делегації в асамблеї народний депутат Володимир Марущенко, в минулому році за свою участь в МПА СНД Верховна Рада заплатила 9 млн 426,8 тис російських рублів. В поточному році планується внести 10 млн 138,1 тис рублів. Це приблизно 4 млн грн. І третину суми вже переведено.

Член парламентської фракції Партії регіонів, професійний дипломат Леонід Кожара, коментуючи "Дзеркалу тижня" статус України в Міжпарламентській асамблеї, проводить паралелі з участю нашої країни в роботі Співдружності незалежних держав: "Тут використовується аналогія права. Так, з мовчазної згоди усіх країн - членів Співдружності Україна є учасником СНД, не будучи країною - членом цієї організації: ратифікувавши Угоду про її створення, ми не підписали статут СНД. Те ж саме відбулося і у випадку з МПА СНД. Причому всі інші члени погодилися з тим , що Україна є учасником Міжпарламентської асамблеї".

Глава української парламентської делегації в МПА СНД Іван Вернидубов не бачить жодних проблем у тому, що наша країна платить внески, не будучи де-юре членом організації. За його словами, "суму внесків визначає Рада МПА СНД. Ми платимо, тому що беремо участь у роботі цієї організації. Не будемо платити - не будемо брати участь, не будемо користуватися плодами її роботи. Основне завдання МПА СНД - гармонізація законодавства, наближення до світового, європейського законодавства. І зусиллями країн-учасників створюються дуже хороші модельні законопроекти".

У той же час, відомий фахівець у галузі міжнародного права, професор Києво-Могилянської академії Володимир Василенко стверджує, що оскільки Україна не є членом МПА, то вона не повинна вносити кошти в її бюджет. "Наша країна бере участь у МПА СНД в якості спостерігача, а цей статус не вимагає сплати членських внесків", - стверджує він.

"МЗС має абсолютно чітко акцентувати на тому, що наша країна не є членом СНД в цілому і МПА СНД зокрема, а бере участь у них як спостерігач. Але найчастіше йдеться тільки про те, що Україна взяла участь у якомусь заході. Така подача цілком влаштовує Росію, оскільки створює в суспільстві думку, ніби Україна - частина євразійського простору, куди входить і СНД", - переконаний Василенко.

Довідка

Співдружність Незалежних Держав створена згідно з Угодою про СНД від 8 грудня 1991 року між Бєларуссю, Росією і Україною.

21 грудня 1991 Азербайджан, Вірменія, Бєларусь, Казахстан, Киргизія, Молдова, Росія, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан і Україна підписали Протокол до цієї Угоди, відповідно до якої всі ці держави стали державами-засновниками СНД.

22 січня 1993 року держави-засновники СНД, окрім Туркменістану і України, підписали Статут СНД, а в грудні 1993 року до них приєдналася Грузія.

18 серпня 2008 року почався, а 18 серпня 2009 року завершився процес виходу з СНД Грузії.

Таким чином, зараз до складу СНД входять 11 країн-учасниць. Україна не є членом СНД, оскільки не підписала його Статут. За своїм статусом Україна - одна з країн-засновниць, країн СНД.

Нагадаємо, 30 липня 2012 Верховна Рада ратифікувала Договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД. Урядовий уповноважений з питань співпраці з СНД заявив, що Зона вільної торгівлі з країнами СНД запрацює з 23 вересня.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1222 | Додав: adminA | Теги: україна, не входячи до неї, членські внески, асамблеї СНД | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]