Сб, 2024-04-20, 14:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:08
Чому насправді запорізький "авторитет" Анисим опинився за гратами - правозахисники розповіли
Інші останні Кримінальні новини

Правозахисники стверджують, що запорізький "авторитет" Анисимов потрапив за грати через помсту міліції. Мовляв, чорний король і головний меценат Запоріжжя "просто зажерся" і спробував вихопити шматок чорного бізнесу з рота самих правоохоронців, йдеться в сюжеті програми "Гроші".

Після арешту Євгена Анисимова, якого називають "наглядачем регіону" і звинувачують у здирництві, над Запоріжжям зависла тривожна тиша: хто буде наступний і хто на початку місяця прийде за даниною.

Колишній начальник кримінальної міліції Запоріжжя поділився своїм баченням схеми роботи новітніх функціонерів. "Інститут "наглядачів" в країні десь нагадує інститут військових комісарів. Перше завдання - спробувати взяти тіньові потоки під контроль", - заявив начальник кримінальної міліції Запоріжжя 1991-1998 років Валерій Зотов.

Саме для контролювання тіньової економіки, як стверджує колишній слідчий, і була створена система. Кожен орган в країні був забезпечений новим функціонером.

"У кожному регіоні України вони мають свою особливість. У Донбасі - копанки, у Запоріжжі - балка середня, в Криму - курортний бізнес, в Одесі - порт. Західні регіони - це митниця, кордон та інші.

Ці величезні тіньові гроші, природно, до бюджету не входили", - пояснює Зотов. Та чи був Анисим кримінальним авторитетом, розбиралися журналісти "Грошей".

Слід зазначити, що згідно "тюремної енциклопедії" кримінальний авторитет – це висуванець із середовища "блатних" у місцях позбавлення волі, який призначений авторитетами стежити за порядком, вирішувати конфлікти у в'язниці, а також стежити за "общаком".

Навряд чи "блатний світ" подарував би справжньому авторитету такі тісні стосунки з адміністрацією, які закидають Анисимову. "Я, як оперативний працівник у минулому, не можу назвати Євгена Анисимова кримінальним авторитетом. Він таким не є. Він не судимий, не притягувався. У злодійському світі його ніхто не вважав за свого. Він не їхній", - зазначає екс-начальник кримінальної міліції Запоріжжя.

Нагадаємо, Євгеній Анисимов виріс у сім'ї інтелігентів, що вдало скористалася ще першою хвилею приватного бізнесу. На знаменитому ринку Анголенко Євген і розпочав свою офіційну кар'єру. Він швидко розширив свою сферу впливу і дійшов до великих металургійних підприємств у місті.

Згодом йому запропонували стати частиною великої тіньової корпорації. Головна мета нової посади - збір тіньових грошей. Звичайно, що навколо людини з такими завданнями формується негативний імідж. Адже, майже кожен підприємець регіону мав платити данину в так званий золотий офіс.

"20 тисяч доларів на місяць була такса мені", - розповів бізнесмен Юрій Чекальський. "До мене приходив підприємець і розповідав - я працюю на маршруті. Мені треба віддавати десять з половиною тисяч Анисимову в офіс", - повідомила Ірина Лех, голова спілки бізнесменів Запоріжжя та області. У Запоріжжі близько тисячі маршруток, таким чином, виходило в місяць в межах десяти мільйонів гривень.

Зі слів голови спілки бізнесменів, всі платили і майже всі мовчали. Імідж "наглядача" псувався день від дня, а бізнесмени вже не стримували емоції.

Та раптом ім'я Анисимова почали асоціювати зі святковими феєрверками, іменитими артистами, церквами і благодійництвом. Великі суми темних грошей полилися на місцеве благодійництво, а чорний король Запоріжжя став головним меценатом міста.

На фоні постійного дефіциту бюджету в міської та обласної влади, очільники області відверто раділи новому меценату і спонсору всіляких заходів. Навіть десантники оголосили йому подяку. Тим часом, під акомпанемент салютів, як стверджують правоохоронці, Анисимов продовжував грабувати місто та область.

Так, кореспонденти 1+1 уже намагалися розібратися з ініціативою місцевої влади щодо централізації всіх ЖКГ міста. Як і прогнозували експерти, ідея не лише не принесла прибутку, чи принаймі полегшення громадянам - ціни на послуги ЖКГ підскочили удвічі, а якість навпаки, впала.

Журналіст під час розслідування зачепився за дивну фірму КП "Основание", яка майже розорила місто. Як з'ясувалося, фірма належить до активів Анисимова. "Як ніколи запрацювала система відкатів. Під будівництво мостів... мільйонні цифри.

Якщо порахувати, то за сотню мільйонів ми переступили вже давно", - говорить Зотов. За весь період діяльності Євгена Анисимова за найбільш мінімальними підрахунками було зібрано близько мільярда гривень.

Але чомусь керівництво запорізького регіону не вірить у причетність Анисимова до всіх злодіянь, що йому приписують.

"Я впевнений, що це брехня. Жоден державний орган в Запорізькій області не керується нічим, крім закону", - заявив губернатор області Олександр Пеклушенко.

За якими законами він живе невідомо, бо міліціонери на своєму головному сайті пишуть, що затримали кримінального авторитета. В офісі Анисимова були вилучені мільйонні суми грошей тіньового походження та зброя.

Водночас ані губернатор, ані мер не відцуралися від колишнього партнера. "Ставлення Сіна до Анісімова, як він сам це стверджує, не змінилося", - повідомив керівник прес-служби Запорізького міського голови Євген Сокульський.

А от за словами правозахисників, Анисим поплатився за спробу вихопити у міліції шматок "чорного" бізнесу. Як би там не було, Євген Анисимов знаходиться під вартою. Нагадаємо, кримінального авторитета Анисима закрили в Лук'янівському СІЗО.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 958 | Додав: adminA | Теги: за гратами, запорізький авторитет Анисим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]