Чт, 2024-04-25, 21:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:47
Чотирма броньованими "Мерседесами" по півмільйона доларів кожен таємно обзавівся Янукович - ЗМІ
Інші останні Економічні новини

Автопарк Держуправління справами при президенті України поповнився чотирма броньованими Mercedes-Benz S-600 вартістю від 350 тис до 500 тис доларів кожен. Відповідне розпорядження не було офіційно оприлюднено - його оголосили "інформацією з обмеженим доступом".

Кабінет міністрів зобов'язав митницю передати Держуправлінню справами при президенті України чотири конфіcкованних броньованих Mercedes-Benz S-600 Guard. Про це свідчить розпорядження Кабміну № 237-р від 2 квітня, текст якого є у розпорядженні тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

Судячи з кузовних номерів, всі автомобілі 2008 року, у зв'язку з чим коштують вони набагато дешевше нових - від 350 тис до 500 тис доларів.

Кореспондент "Дзеркала тижня" спробував розібратися, чому текст розпорядження не тільки не був офіційно опублікований, але навіть не було "засвічено" його номер. Відповідь знайшлася швидко. На прохання видання надати текст розпорядження секретаріат Кабміну відповів відмовою, мотивувавши це тим, що "згідно із законодавством, текст розпорядження віднесений до категорії інформації з обмеженим доступом".

Так як подібні обмеження регулює Закон "Про доступ до публічної інформації", "Дзеркало тижня" звернулося до фахівців.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко прокоментував відповідь Кабміну: "Текст цього розпорядження повинен бути опублікований на сайті КМУ. До цього його зобов'язує п 2 ч 1 ст 15 ЗУ "Про доступ до публічної інформації". Але Кабінет міністрів постійно порушує цю норму, не оприлюднюючи більшу частину прийнятих ним актів. Відмова у наданні копії розпорядження виглядає необгрунтованою, оскільки інформація не може просто належати до категорії обмеженого доступу".

"Кабмін повинен пояснити, до якої з підкатегорій обмеженого доступу належить (службова, секретна) і чому. Якщо в розпорядженні і є якась службова інформація, то воно все ж має бути оприлюднене з купюрами (наприклад, при наявності підстав модель авто може не зазначатися, тільки марка, можливо вилучення номерів кузова)", - зазначив юрист.

Раніше повідомлялося, що Янукович користується броньованим Mercedes S600 за ціною як мінімум 213 тис доларів.

Зазначимо, що Закон "Про доступ до публічної інформації" був прийнятий 13 січня 2011 народними депутатами, а 9 травня 2011 набрав чинності.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1132 | Додав: adminA | Теги: янукович, півмільйона доларів кожен, чотирма броньованими Мерседесами | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]