Чт, 2024-04-25, 21:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:18
Чубаров про Хидирлез - окупанти зігнали масовку з кримських татар, але заборонили кримськотатарську символіку
Інші останні Новини з регіонів України

В анексованому путінським режимом Криму на організоване окупаційною владою "святкове" дійство Хидирлез силоміць зігнали близько 5-6 тисяч осіб. Захід відбувається сьогодні, 3 травня 2015 року.

Про це у Facebook повідомляє голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Як стало відомо, окупаційна влада зобов'язала усі районні і міські адміністрації Криму і керівників державних установ забезпечити вказану їм "оргкомітетом" кількість "учасників". При цьому на кримськотатарських підприємців чинився особливий тиск з метою примусу їх до організації виїзної торгівлі на місці проведення Хидирлеза", - пише Чубаров.

За його словами, при оформленні основної сцени повністю виключили кримськотатарську національну символіку.

Хидирлез - національне кримськотатарське свято, яке відзначається в першу п'ятницю травня. Назва свята складається з імен двох мусульманських пророків: Хидир, у Корані він - Хизр, одягнений в зелений одяг, обходячи Землю справа наліво, зустрічається на початку травня зі святим Ільясом (Іллею), який пливе по морю зліва направо. Весняне свято присвячене задобрюванню сил природи для збільшення поголів'я худоби і отримання багатого врожаю.

Напередодні Меджліс заявив, що цьогоріч не святкуватиме Хидирлез.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 927 | Додав: adminA | Теги: Чубаров про Хидирлез, окупанти, заборонили кримськотатарську символ, кримських татар, масовку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]