Вт, 2024-04-16, 09:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:52
Ціни на газ для населення в Україні змінили: скільки тепер платити
Інші останні Економічні новини

В Україні змінили ціни на газ для населення: скільки тепер платити

Уряд і «Нафтогаз» погодили зменшення ціни газу для населення і теплової генерації на травень

Кабінет Міністрів України і Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» знизили регульовану ціну на “блакитне паливо” для населення та теплову генерацію на травень.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це повідомляє Департамент комунікацій

НАК «Нафтогаз України».

У повідомленні акціонерної компанії говориться, що за дорученням Кабміну був розроблений новий механізм визначення регульованої ціни, який “дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення і теплової генерації з 1 травня 2019 року, але і зменшити її до рівня 8 247 грн за тис. куб. м”.

Також наголошується, що механізм передбачає такий підхід до формування ціни, якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів нижча встановленої в постанові КМУ, то ціна для населення знижується. Якщо ринкова ціна газу для промисловості підвищується вище показника визначеного урядом, то ціна для населення залишиться на цьому рівні.

Як відомо, за меморандумом з МВФ за програмою stand-by Україна повинна підвищити ціну на газ для населення на 15% з 1 травня 2019 року, а в 2020 році прирівняти ціну до ринкової. Однак Національний банк України у своїх прогнозах відстрочив підвищення ціни на газ на 15% на осінь.

Цікаво, що раніше ЗМІ повідомляли, що підсумками 2018 року українська теплова генерація стала найдорожчою в світі. Як писала Liga.net середній тариф для українських ТЕС за один мегават-година (МВт/год) становив $70 (близько 1 тис. 800 грн за курсом міжбанку на початку року). Одночасно з цим тариф для ТЕС у Великобританії, Південній Кореї і Японії становив від $50 до $60 за МВт/год.

Раніше НАК «Нафтогаз України» повідомляв, що з 1 квітня 2019 року знизив ціну на газ для населення з 8,55 грн за кубометр до 8,38 грн за куб., тобто на 17 копійок за кубометр.

Також повідомлялося, що Україна безповоротно втратила 32 мільярди доларів через підписані десять років тому по домовленості прем’єр-міністрів Юлії Тимошенко і Володимира Путіна контракти на поставку і транзит газу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 892 | Додав: adminA | Теги: ціни на газ для населення, зміни, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]