Пт, 2024-04-19, 10:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:51
Ціни на газ можуть "переглядатися" щокварталу - у Гройсмана повідомили
Інші останні Економічні новини

Уряд України допускає щоквартальний перегляд регульованих роздрібних цін на природний газ за наявності відповідних чинників, зазначено в його постанові №315 від 27 квітня 2016 року про відповідність цін на природний газ для побутових споживачів і виробників теплової енергії рівню цін імпорту газу з Європи.

"Встановити, що в разі зміни чинників, які суттєво впливають на рівень регульованих роздрібних цін на природний газ,.. вказані роздрібні ціни можуть переглядатися щокварталу", - зазначено в документі, на якій посилається "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ним основною зміною формули розрахунку роздрібної ціни стала прив'язка гуртової ціни до ціни імпортованого природного газу на німецькому газовому хабі NetConnect Germany (NCG).

Серед інших змінних - курси гривні до долара і долара до євро, прогнозована вартість транспортування газу від хабу NCG до Словаччини і потім до західного кордону з Україною.

Уряд у пояснювальній записці зазначає, що ця формула вивела на гуртову ціну з 1 травня на рівні 4,942 гривень за 1 тисячу кубічних метрів.

Як повідомлялося, цим самим документом з 1 травня 2016 року граничну роздрібну ціну газу для побутових споживачів встановлено на рівні 6,879 тисяч гривень за 1 тисячу кубічних метрів (з урахуванням тарифів на транспортування, зборів і ПДВ), для виробників теплової енергії - 6,81 тисяч гривень за 1 тисячу кубічних метрів (з урахуванням тарифів на транспортування і ПДВ).

Окрім того постанова збільшує ціну купівлі "Нафтогазом України" газу, видобутого його дочірнім ПАТ "Укргазвидобування", майже в 3,1 раза - з 1,59 тисяч гривень до 4,849 тисяч гривень (без ПДВ) за 1 тисячу кубічних метрів, встановлюючи цю ціну на період з травня 2016 року по 31 березня 2017 року.

Як запевняє віце-прем'єр Павло Розенко, підвищення ціни на газ "не відчують" малозабезпечені українці, а це близько шести мільйонів сімей.

Однак, ще 1 квітня Розенко говорив, що уряд наразі не планує збільшувати вартість спожитого природного газу для фізичних осіб. "Кон'юнктура світових цін на газ змінилася, вони впали, і зараз уряд проводить переговори з МВФ про перегляд цього положення меморандуму...", - стверджував тоді Розенко.

Нагадаємо, уряд Володимира Гройсмана на виконаня вимог МВФ з 1 травня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" продавати населенню природний газ за єдиною ціною 6 879 гривень за тисячу кубічних метрів (з урахуванням ПДВ, витрат на транспортування та інших витрат), тим самим відмінивши так звану "соціальну норму" в обсязі 1 200 кубічних метрів на опалювальний сезон за ціною 3 600 гривень за тисячу кубічних метрів, яка діяла в опалювальний сезон 2015/2016 років.

Згідно заяви опозиційної партії "Батьківщина", рішення уряду призведе до "підвищення вдвічі" вартості централізованого опалювання й гарячої води у багатоповерхових будинках. "Це виглядає особливо цинічним на тлі того, що днями ціна на газ для промисловості була знижена на 12%. Тобто тепер олігархи платитимуть за газ менше, ніж пересічні українці", - заявили у "Батьківщині".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 842 | Додав: adminA | Теги: Гройсман, перегляд щокварталу, газ, ціни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]