Чт, 2024-03-28, 15:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:04
Цього року Кабмін постановив створити резервний енергофонд на 1 млрд доларів
Інші останні Економічні новини

  Україна створить стабілізаційний (резервний) енергетичний фонд на 1 млрд доларів у 2015 році. Відповідне рішення закріплено урядовою постановою №459 від 24 червня 2015 року.

"Формування стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду здійснюється ПАТ "НАК "Нафтогаз України" згідно з договорами, підписаними із зовнішніми кредиторами, під державні гарантії на підставі окремих рішень Кабінету міністрів України", - йдеться в повідомленні.

Кошти з резервного енергофонду будуть використовуватися НАК для закупівлі імпортного газу, послуг з приєднання та доступу до газотранспортних мереж, оплати послуг з транспортування і зберігання газу.

"Газ, куплений за рахунок коштів стабілізаційного енергофонду, зберігається в підземних сховищах ПАТ "Укртрансгаз" і використовується "Нафтогазом України" на підставі окремих рішень Кабінету міністрів України", - зазначено в документі.

Також наголошується, що природний газ, придбаний на кошти стабілізаційного енергетичного фонду, використовується "Нафтогазом" на підставі окремих рішень Кабінету міністрів України та зберігається в підземних газових сховищах.

Крім цього, вказується, що Міненерговугілля подає Мінфіну в установлений строк звіт про використання коштів стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду. Також Міненерговугілля здійснює контроль за цільовим використанням коштів фонду, закупівлею імпортного природного газу, фінансовим станом НАК "Нафтогаз України".

Як повідомлялося, найбільший державний енергохолдинг "Нафтогаз України" не зможе самотужки фінансувати закачування природного газу в підземні сховища для проходження наступного опалювального сезону і гарантії безперебійного транзиту "блакитного палива" до ЄС.

Компанія протягом півроку веде переговори з європейськими партнерами про надання Україні кредиту обсягом близько 1,5 млрд євро на закупівлю і закачування природного газу, який потім буде використано для проходження опалювального сезону 2015-2016 років.

У свою чергу, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав уряди країн "Великої сімки" допомогти Україні досягти остаточного рішення з питань поставок газу в Україну з Росії і транзиту російського палива через Україну до Євросоюзу.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" з 1 липня припинив закупівлю газу у російської компанії "Газпром", оскільки 30 червня завершився термін дії додаткової угоди між двома сторонами, а умови подальшого постачання російського газу в Україну не були узгоджені 30 червня під час тристоронніх переговорів у Відні.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин повідомив, що припинення закупівлі газу у Російській Федерації не вплине негативно на нагромадження запасів газу до опалювального сезону, Україна може закласти до його початку 18 млрд куб м газу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 865 | Додав: adminA | Теги: 1 млрд доларів, резервний енергофонд, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]