Пт, 2024-04-26, 01:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:25
Curiosity відзначає річницю перебування на Марсі
Інші останні Новини світу науки і технологій
$IMAGE1-left$Марсохід NASA Curiosity вирушив до вершини гори Маунт-Шарп, щоб "прочитати" всі сторінки історії стародавнього озера, на дні якого була ця гора, сказав РІА "Новости" співробітник Інституту космічних досліджень РАН Ігор Митрофанов, головний розробник одного з приладів марсохода - нейтронного спектрометра ДАН.

У вівторок Curiosity відзначає перший рік роботи на Марсі - 6 серпня 2012 року він здійснив посадку в кратері Гейла в південній півкулі планети. За даними NASA, до тепер апарат передав на Землю більш як 190 гігабайт даних, 36,7 тисячі повноцінних знімків та 35 тисяч пробних зображень, зробив 75 тисяч пострілів своєї "лазерною гарматою" і проїхав понад 1,6 кілометра.

"Марсохід зараз їде з максимально можливою швидкістю - фахівці намагаються за кожен марсіанський день проходити якомога більшу відстань у напрямку гори Маунт-Шарп (у центрі кратера Гейла)", - сказав Митрофанов.

Він нагадав, що кратер Гейла - дно стародавнього озера, де виникали шаруваті відкладення, мул, піщані наноси, які туди приносили струмки і річки. Після того як вода на Марсі зникла, ці відкладення поступово вивітрювалися, і гора Маунт-Шарп - це залишок відкладень, які збереглися з епохи, коли там було дно озера.

"Марсохід, можна сказати, перетинає хронологію давніх геологічних шарів, поступово йдучи від минулого до сьогодення, тому що чим вище він піднімається в бік цієї гори, тим більше свіжі відкладення він зустрічає і може вивчити на своєму шляху. Ми всі сподіваємося, що ця програма буде успішно здійснюватися, і ми "прочитаємо" всі сторінки цього "літопису" стародавнього марсіанського озера, поступово перетинаючи різні верстви, різні епохи", - сказав Митрофанов.

У жовтні NASA запустить новий марсіанський орбітальний зонд Maven

Фахівці NASA почали підготовку нового марсіанського орбітального зонда Maven (Mars Atmosphere and Volatiles Evolution) до запуску, який намічений на листопад, повідомляє прес-служба космічного агентства.

Напередодні апарат був доставлений в космічний центр NASA імені Кеннеді, де розташований комплекс підготовки до запуску. Фахівці центру перевірили зонд і дійшли висновку, що він у хорошому стані і не постраждав при транспортуванні. У майбутні дні інженери доскладуть зонд, під'єднають елементи, зняті під час перевезення. Потім почнеться перевірка апарату - тестування програмного забезпечення, механізмів розгортання сонячних батарей і антен.

Запуск апарату може відбутися протягом 20-денного стартового вікна, яке відкриється 18 листопада.

Проект Maven, схвалений NASA в жовтні 2010 року, покликаний з'ясувати, як Марс втратив велику частину своєї атмосфери. Науковцям відомо, що в минулому у Марса була щільніша атмосфера, яка припускає наявність на поверхні рідкої води. Велика частина цієї атмосфери була втрачена. Зонд Maven проведе точні вимірювання сьогоднішньої швидкості втрати атмосфери, що дасть дослідникам можливість визначити, яку роль ця втрата зіграла у зміні марсіанського клімату, і заглянути в минуле Червоної планети.

"Maven не шукатиме життя. Але він допоможе нам зрозуміти історію клімату (Марса), тобто історію його придатності для життя", - сказав науковий керівник проекту Брюс Яковськи (Bruce Jakosky), планетолог з Університету Колорадо в Боулдері.

Maven може приєднатися до інших орбітальних зондів NASA, які вже вивчають Марс - Mars Odyssey, який працює з 2001 року, більш нового Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), а також до європейського Mars Express. Крім того, в 2016 році в рамках спільного проекту NASA та ЄКА планується запуск апарату Mars Trace Gas Mission (TGM), який також буде детально досліджувати марсіанську атмосферу.

Нагадаємо, нещодавно дослідники з Caltech виявили на Марсі сліди цілого океану з річками, що в нього колись впадали. Давнє узбережжя назвали Рів'єрою Еола - на честь античного бога вітру Еола.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 967 | Додав: adminA | Теги: Марсі, річницю, Curiosity | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]