Сб, 2024-04-20, 16:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:39
ЦВК - 8 вересня починається виборчий процес до місцевих рад
Інші останні Політичні новини

В понеділок, 7 вересня 2015 року, відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провів голова Комісії Михайло Охендовський. Про це повідомляє Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії.

Як зазначається в повідомленні, Комісія затвердила Роз'яснення щодо деяких питань призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів. Це пов'язано з тим, що до ЦВК надійшли звернення Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської обласних державних адміністрацій щодо прийняття Комісією рішення про призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів у зв'язку з утворенням у зазначених областях об'єднаних територіальних громад.

Розглянувши вказані звернення, Комісія встановила, що вони надійшли в установлений строк та відповідають вимогам законодавства України (крім звернення Тернопільської ОДА в частині щодо прийняття рішення про призначення перших виборів депутатів Хоростівської міської, Вишнівецької, Товстенської селищних рад об'єднаних територіальних громад та відповідних міського, селищних голів).

Відтак, Комісія призначила на неділю, 25 жовтня 2015 року перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів та оголосила з 8 вересня 2015 року початок виборчого процесу перших зазначених місцевих виборів. Вибори відбудуться у 85 об'єднаних територіальних громадах вказаних областей.

Таким чином, станом на 7 вересня Комісією оголошено початок виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад 159 об'єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів.

Питання призначення інших перших місцевих виборів можуть розглядатися Центральною виборчою комісією лише після закінчення виборчого процесу чергових місцевих виборів 25 жовтня 2015 року.

Окрім того, внесено зміни до постанов ЦВК від 3 вересня 2015 року № 216, від 10 серпня 2015 року № 170 та від 28 серпня 2015 року № 195.

Комісія також затвердила Роз'яснення щодо порядку внесення змін до складу територіальних та дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ, а також встановила форми подань про заміну членів відповідних виборчих комісій, підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, що цьогоріч місцеві вибори не проходитимуть у тимчасово окупованих й прифронтових населених пунктах Донецької й Луганської областей.

Не почався також виборчий процес виборів депутатів районних рад у Києві - тут вибори призначені на 27 березня 2016 року.

Довідка

Президент України Петро Порошенко 4 вересня підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо організації проведення перших виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Законом, який Верховна Рада прийняла 4 вересня, вносяться зміни до статті 14, 24 Закону України "Про місцеві вибори", статті 7 і 8 Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" і викладено низку положень у розділі II "Перехідні положення".

Документом змінюється порядок утворення об'єднаних територіальних громад. Зокрема, об'єднана територіальна громада вважається створеною з дня набрання чинності рішень всіх рад, які прийняли рішення про добровільне об'єднання, або з моменту набрання чинності рішенням про підтримку добровільного об'єднання територіальних громад на місцевому референдумі за умови відповідності таких рішень висновком Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласної державної адміністрації.

Повноваження призначати перші вибори об'єднаної територіальної громади передані Центральній виборчій комісії.

Також узгоджені за часом процедури об'єднання громад з виборчим процесом на чергових місцевих виборах, зокрема, забезпечено проведення 25 жовтня 2015 року перших місцевих виборів в об'єднаних територіальних громадах, рішення про створення яких і призначення в них перших місцевих виборів було ухвалене після 14 серпня 2015 або перші місцеві вибори в яких не були призначені.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 973 | Додав: adminA | Теги: місцеві ради, виборчий процес, 8 вересня, ЦВК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]