Сб, 2024-04-20, 09:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:28
ЦВК і Рада посперечаються за призначення перевиборів в округах
Інші останні Політичні новини
Міністр юстиції Олександр Лавринович вважає, що перевибори народних депутатів у проблемних округах повинна призначити ЦВК на підставі закону про проведення таких перевиборів, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наша пропозиція полягає в тому, що це буде робити ЦВК у терміни, визначені спеціальним законом для цих проблемних округів", - сказав він.

"Самі правила проведення будуть такими ж, які застосовувалися при проведенні загальних парламентських виборів", - додав він.

Нагадаємо, 5 листопада 2012 року ЦВК визнала за неможливе встановити результати виборів народних депутатів у п'яти одномандатних округах - №94 (Обухів, Київська область), №132 (Первомайськ, Миколаївська область), №194 і №197 (Черкаська область) та №225 (Київ, Шевченківський район). Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори в цих округах.

У законі "Про вибори народних депутатів" не передбачено можливості невизнання результатів виборів в одномандатних округах, тому ЦВК відмовилася призначати повторні вибори в зазначених п'яти округах до врегулювання цієї проблеми в законодавчому порядку.

Раніше повідомлялося, що 26 березня у Центрвиборчкомі висловили сподівання, що Верховна Рада врегулює проблему призначення повторних виборів у п'яти проблемних округах, не чекаючи на висновок Конституційного Суду.

"Чесно кажучи, мені не з руки коментувати, чому Конституційний Суд не відкриває провадження (за поданням 54 народних депутатів із цього питання), але водночас слід зазначити, що можна було обійтися і без позиції КС", - заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Згодом 22 квітня міністр юстиції Олександр Лавринович заявив, що повторні вибори Верховної Ради в проблемних округах повинні пройти за чинними виборчими правилами.

Він розповів, що напрацьовані Мін'юстом пропозиції були спрямовані для експертної оцінки в Європейську комісію "За демократію через право" (Венеціанська комісія), Організацію з безпеки й співробітництва в Європі, експертам Європейського Союзу, а також керівникам усіх парламентських фракцій.

Водночас 22 квітня стало відомо, що Конституційний суд чотири місяці не відкривав провадження за поданням депутатів Верховної Ради щодо проведення повторних виборів депутатів до парламенту.

23 квітня Конституційний суд України (КС) відмовився відкривати конституційне провадження за поданням 54 народних депутатів Верховної Ради в питанні тлумачення проведення повторних виборів до парламенту.

"Регіонал" прогнозує, що вже у травні Рада обговорить проблемні округи

"Регіонал" Володимир Олійник прогнозує початок обговорення Верховною Радою пропозицій Мін'юсту з врегулювання проведення повторних виборів у 5 мажоритарних округах 14 травня, повідомляють "Українські новини".

"Зараз Мін'юст вніс пропозицію Раді і хоче залучити експертів до обговорення внесення змін до закону про вибори, якими чітко врегулювати, що призначення повторних виборів - це компетенція ЦВК. Прийняти це рішення, а далі призначити вибори..." - сказав він.

"Я думаю, що з 14-15 травня у нас почнуться певні дискусії, і ми потім зможемо вийти на ухвалення змін і призначення виборів", - додав депутат.

Олійник не зміг назвати терміни, коли відповідний законопроект буде зареєстрований у Раді, але зазначив, що ним будуть раз і назавжди врегульовані аналогічні випадки, коли не вдалося встановити результати виборів.

Депутат підкреслив, що на погоджувальній раді Верховної Ради перед пленарним тижнем 14-17 травня буде обговорюватися алгоритм ухвалення цих змін, і, можливо, приймуть рішення про невідкладний розгляд Радою цього питання.

Також він повідомив, що Мін'юст пропонує доповнити виборче законодавство іншими положеннями, зокрема про те, що міжнародним спостерігачам на виборах повинні відразу видаватися протоколи дільничних комісій, щоб уникнути фальсифікацій.

Крім того, Олійник не вважає, що рішення Конституційного суду про відмову розтлумачити питання з повторними виборами в 5 округах було очікуваним, і, на його думку, звернення до КС було необхідним для того, щоб дотриматися повної законної процедури з даного питання.

За словами депутата, фракціям Ради належить досягти компромісу й ухвалити спільне рішення з повторних виборів у 5 округах.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 969 | Додав: adminA | Теги: рада, призначення перевиборів в округах, ЦВК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]