Чт, 2024-03-28, 17:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:22
Дамаск погрожує застосувати хімічну зброю, якщо на Сирію нападуть
Інші останні Новини світу

Дамаск стане використовувати хімічну зброю лише у випадку зовнішньої агресії, заявив офіційний представник міністерства закордонних справ Сирії Джихад Макдісі.

"Ми станемо використовувати хімічну зброю лише у випадку агресії ззовні", - сказав Макдісі.

Він також заявив, що "всі склади хімічної зброї в країні є під контролем урядових військ".

У свою чергу, британська газета The Guardian зазначає, що заява Макдісі є першим офіційним підтвердженням того, що Сирія володіє хімічною зброєю.

За його словами, "реальний стан справ у Сирії набагато кращий, ніж вважає більшість". Сирійський дипломат підкреслив, що "ситуація в Дамаску поліпшується і через кілька днів стане нормальною".

Макдісі також підтвердив, що "тільки сирійський народ має право визначати майбутнє країни", передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, Дамаск не використовуватиме проти власних громадян хімічну зброю за жодних умов.

Американська газета The Wall Street Journal повідомляла, що військовослужбовці армії Сирії почали забирати зі складів частину наявної в їхньому розпорядженні хімічної зброї.

Видання зазначало, що в американському керівництві немає єдиної думки з приводу того, з якою метою це робиться.

"Деякі американські чиновники вважають, що тепер Дамаск може вирішити застосувати цю зброю проти заколотників або мирних жителів у рамках кампанії з етнічних чисток. Проте інші вважають, що Башар Асад, можливо, лише намагається надійніше приховати зброю від своїх ворогів. Крім того, можливо, він хоче перешкодити західним країнам виявити місця зберігання хімічної зброї", - писала газета.

The Wall Street Journal зазначала, що згідно зі ще однією версією, Асад хоче за допомогою хімічної зброї залякати жителів, які підтримують опозицію.

Зі свого боку, сирійська влада називає помилковими повідомлення про те, що військові забирають зі складів хімічну зброю.

"Ці твердження сміхотворні і не відповідають дійсності", - заявив Макдісі.

Навесні цього року британська Daily Telegraph з посиланням на західних дипломатів писала, що низка західних країн розглядає можливість направлення до Сирії міжнародних сил, щоб взяти під контроль арсенали хімічної зброї в разі падіння уряду президента Башара Асада.

Британське видання зазначало, що Сирія володіє "сотнями тонн" бойових отруйних газів ві-екс, зарін, іприт.

Сирія не приєдналася до Конвенції про заборону хімічної зброї, і уряди західних країн турбує питання збереження арсеналів хімзброї, якщо режим Асада впаде або втратить за ними контроль.

Експерти вважають, що Сирія запустила програму створення хімічної зброї в 1970-х роках. Її метою було врівноважити на західному фланзі Сирії Ізраїль, який володіє ядерною зброєю, та члена НАТО Туреччину - на північному, писала Daily Telegraph.

За даними американської сторони, в Сирії налічується з десяток складів хімзброї. Одне з таких сховищ розташоване поблизу міста Алеппо.

Передбачається також, що Сирія володіє приблизно 700 ракетами SCUD. Це один з найбільших арсеналів такої зброї на Близькому Сході, підкреслює видання.

ЄС посилив санкції щодо оточення Башара Асада

Євросоюз посилив санкції щодо 29 сирійців, які входять в оточення президента Башара Асада. Для них запровадили обмеження на пересування по світу, а їхні рахунки буде заморожено, повідомляє ВВС.

Також запроваджується низка обмежень, спрямованих на недопущення постачань зброї до Сирії. Підозрілі вантажі можуть оглянути в тому разі, якщо вони прямуватимуть через територію ЄС.

У Сирії з березня 2011 року триває протистояння влади і опозиції. Сирійська опозиція вимагає відставки президента країни Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах над мирним населенням. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел у країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів. Жертвами збройного протистояння стали понад 17 тисяч осіб.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1033 | Додав: admin | Теги: Сирія, Дамаск, Хімічна зброя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]