Чт, 2024-03-28, 14:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:48
Демонстрантам влада Туреччини знову погрожує армією
Інші останні Новини світу
Влада Туреччини попередила, що можуть використати армію для придушення протестів у Стамбулі і Анкарі.

У телеефірі віце-прем'єр Туреччини Бюлент Арінк заявив, що дій поліції недостатньо для того, щоб втихомирити протестувальників. За його словами, влада висунула війська для придушення протесту в найбільших містах країни, повідомляє BBC Росія.

Демонстрації і мітинги в Стамбулі, Анкарі та інших містах Туреччини спалахнули після того, як поліція 31 травня жорстко розігнала демонстрацію захисників стамбульського парку Гезі.

Виступи місцевих жителів і екологів переросли у маніфестації проти прем'єр-міністра Реджепа Тайіпа Ердогана і "повзучої ісламізації" країни, яку, як вважають протестувальники, проводить правляча партія. За офіційними даними, не менше чотирьох загинули і близько 5 тисяч людей було поранено в ході акцій протесту.

Масові протести в Туреччині почалися наприкінці травня. Приводом для їхнього початку стало рішення влади країни вирубати парк Гезі в центрі Стамбула і на його місці побудувати торговельний центр і відновити старі військові казарми. Та вже невдовзі екологічні гасла змінилися політичними, і демонстранти почали вимагати відставки уряду. Масові акції слідом за цим почалися і в інших містах країни.

Влада жорстко відреагувала на виступи демонстрантів, застосовуючи для розгону акцій водомети і сльозогінний газ. У більшості випадків спроби розгону закінчувалися сутичками маніфестантів з поліцією. За офіційними даними, в них загинули чотири людини, достеменної кількості потерпілих не називалося, однак її оцінювали у кілька тисяч.

Вранці 13 червня Ердоган висунув протестувальникам ультиматум, зажадавши від них залишити парк і площу протягом доби. В противному випадку, заявив прем'єр, "сили безпеки будуть діяти інакше". Напередодні влада також закликала демонстрантів "негайно" звільнити територію парку Гезі, проте жодних дій тоді не вчинила.

14 червня прем'єр-міністр Туреччини почав екстрені переговори з представниками демонстрантів, які протестують у стамбульському парку Гезі. Це сталося після того, як мітингарі відмовилися виконати ультиматум уряду.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 908 | Додав: adminA | Теги: влада Туреччини, демонстранти, армія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]