Чт, 2024-03-28, 12:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:07
День АРК: Чубаров закликає скликати конституційну комісію
Інші останні Новини з регіонів України

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Рефат Чубаров закликає президента й уряд скликати конституційну комісію для роботи з внесення змін до розділу 10 Конституції. Про це він заявив з трибуни Верховної Ради у День Автономної Республіки Крим, передає "Українська Правда".

"26 років тому саме в цей день, 20 січня, відбувся загальнокримський референдум щодо відновлення автономії Криму, яка була ліквідована у 1945 році у зв’язку з депортацією кримськотатарського народу", – сказав Чубаров.

"Але цей референдум відбувся на самому початку повернення кримських татар на свою Батьківщину, ще був СРСР і був комуністичний режим, Москва була дуже занепокоєна тим, що доведеться відновлювати Кримськотатарську автономію у зв’язку з поверненням депортованого кримськотатарського народу на свою землю", – заявив він.

"Москва, намагаючись зупинити боротьбу українців за відновлення незалежної держави, хотіла мати потужний важіль, щоб утримувати Україну", – додав Чубаров.

Він нагадав, що кримські татари тоді вимагали, щоб референдум відбувся "після того, як повернеться з вигнання весь народ – але Москва дуже поспішала, їй потрібен був такий інструмент тиску на Україну, щоб Україна не стала незалежною".

"З нагоди Дня автономії маємо зробити відповідні уроки з минулого. Тому я знову закликаю президента і уряд України якомога скоріше скликати конституційну комісію, аби розпочати роботу з внесення змін до розділу 10 Конституції України "Автономна Республіка Крим", – заявив голова Меджлісу.

"Маємо перетворити Автономну Республіку Крим, кримськотатарську автономну республіку як невід’ємну складову частину України", – додав Чубаров.

Джемілєв у День АРК закликав співвітчизників не залишати півострів

Рівно 26 років тому на місцевому референдумі населення Криму висловилося за автономний статус півострова, який став невід'ємною частиною незалежної України. Про це на своїй сторінці в Facebook написав Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"20 січня – День Автономної Республіки Крим. Цього дня у 1991 році на місцевому референдумі населення висловилося за відновлення автономного статусу півострова, та вже 12 лютого Крим отримав автономію у складі радянської України, а згодом став невід'ємною частиною незалежної України", - нагадав Джемілєв.

Як наголосив політик, сьогодні неможливо говорити про Україну без Криму.

"Ми закликаємо співвітчизників не покидати цієї території. Бачимо звільнення Криму шляхом достатнього тиску на країну-агресора. У першу чергу – через економічні санкції, які мають бути настільки ефективними, що заставили б агресора рахуватися з міжнародним правом і поводитися пристойно", - підкреслив Джемілєв.

За його словами, протягом 2016 року Україною було досягнуто великих дипломатичних успіхів.

"Це резолюції ПАРЄ, рішення Генасамблеї ООН, декларація ОБСЄ, рішення прокурора Міжнародного трибуналу. Це позитивні кроки. Та головне – довести РФ до такого стану, щоб іншого вибору, як припинити агресію, у неї не було. Сподіваюся, санкції будуть посилюватися або хоч збережуться у нинішньому вигляді", - зазначив Джемілєв.

Джемілєв також вважає, що окупований Росією Крим неможливо повернути Україні тільки за рахунок підвищення рівня життя в країні. Таку точку зору Джемілєв озвучив у коментарі "Новому времени".

"Коли кажуть, мовляв, влаштуємо в країні хороше життя, і мешканці Криму самі захочуть в Україну, то це абсурд!" - сказав він.

Пояснюючи свою позицію, Джемілєв зазначив, що російський режим ніколи не зважав на думку населення.

"Згадайте Чечню, де частину людей знищили, частину змусили емігрувати, і де сьогодні залишилися путінські чеченці. Нагадаю також, що за Кримінальним кодексом РФ розмови про необхідність проведення референдуму для визначення статусу території підпадають під статтю 280, яка передбачає до 5 років позбавлення волі за зазіхання на територіальну цілісність Росії", - наголосив Джемілєв.

Він також висловив думку, що Україна не зможе повернути Крим і воєнним шляхом.

"Що стосується звільнення, то ситуація така, що ми не можемо воєнним шляхом це зробити. Співвідношення сил не те. Такий варіант пов'язаний із великими людськими втратами і навіть втратою цілого півострова", - застеріг Джемілєв.

Він зазначив, що бачить звільнення Криму шляхом достатнього тиску на країну-агресора - Росію, насамперед через економічні санкції, "які повинні бути настільки ефективними, що змусили б агресора рахуватися з міжнародним правом і поводитися пристойно".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 875 | Додав: adminA | Теги: Конституційна комісія, Чубаров, День АРК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]