Чт, 2024-04-25, 14:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:43
День захисника України 14 жовтня офіційно став святом і вихідним. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини

Верховна Рада ухвалила закон про внесення зміни до ст.73 Кодексу законів про працю України (щодо встановлення святкового дня - День захисника України). За відповідний закон (№2187) сьогодні, 5 березня, проголосували 244 народних депутата із 322 зареєстрованих у сесійній залі.

Під час розгляду законопроекту депутати також хвилиною мовчання вшанували пам`ять головнокомандувача УПА Романа Шухевича, який загинув 65 років тому.

20 лютого президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді проект закону про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України (щодо встановлення святкового дня - День захисника України).

У статті 73 "Святкові і неробочі дні" до переліку святкових днів передбачено включити і 14 жовтня – День захисника України.

Як ідеться в пояснювальній записці, з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості 14 жовтня 2014 року видано указ президента України №806, яким встановлено День захисника України, що відзначатиметься щорічно 14 жовтня. При цьому скасовано указ президента України від 23 лютого 1999 року №202 "Про День захисника Вітчизни".

Довідка

14 жовтня також відзначається велике релігійне свято – Покрова Пресвятої Богородиці. За цим святом закріпилася ще й друга назва – Козацька Покрова, а у свідомості народу воно почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність та лицарство, зазначається в документі.

З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. 1942 року у цей день було офіційно створено Українську повстанську армію, тому традиційно це також день УПА. В Україні свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят запорізьких козаків, які будували багато храмів Богородиці й особливо шанували ікони Покрови.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці було встановлено в IX столітті. У Візантійській імперії під час служби у Влахернській церкві блаженний Андрій удостоївся явлення Божої Матері. Вона простягнула свій покров над людьми, які молилися, на знак того, що дає їм свій захист.

Саме свято Покрови висловлює ідею заступництва Богородиці кожному християнину. Тому на честь нього досить часто освячують новозбудовані храми.

У давнину в народі у цей день розпочинався весільний сезон і закінчувався хліборобський період. Існував звичай завершувати всі польові роботи до 14 жовтня.

Вранці до церкви поспішали вдови, самотні жінки і незаміжні дівчата. Вони молилися про те, щоб стати під покров Богородиці. Залишилося прислів'я: "Свята Покрівонько, покрий мою голівоньку, хоч хусткою, хоч ганчіркою, аби не була дівкою". На Покрову також завершувалися вуличні гуляння і починалися вечорниці, а для старших людей "посиденьки" та різноманітні толоки.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 936 | Додав: adminA | Теги: День захисника України 14 жовтня, святом і вихідним. ВІДЕО, офіційно | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]