Пт, 2024-03-29, 15:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:17
Депутати платять за "свіжі ідеї" по 15 тисяч доларів - законотворчість як бізнес
Інші останні Політичні новини
Написання законів в Україні - досить вигідний бізнес. Частина депутатів нинішнього парламенту замовляє проекти цілком або поправки до деяких законів в адвокатських конторах, юрфірмах, чиновникам-юристам, помічникам колишніх депутатів і своїм же колегам-нардепам. Ціна питання - від кількох тисяч гривень до 15 тисяч доларів.

Як розповів "Вістям" один з колишніх депутатів, процес законотворчості в нашому парламенті сильно змінився.

"У наш час депутати самі писали закони, залучаючи помічників. Наприклад, Олександр Лавринович, Ігор Коліушко, Роман Зварич - автори величезної кількості законів. Зараз "виробництво законів" сильно професіоналізувалося і комерціоналізувалося", - каже екс-нардеп.

За його словами, якщо проект, який складається з маленької поправки, депутати, надто з невеликим стажем, можуть ще написати самі, то коли мова заходить про великі закони, які можуть серйозно змінити життя України, нерідко звертаються "на сторону".

Як розповіло джерело в парламенті, написанням законів на замовлення заробляють чиновники юруправління Верховної Ради.

"Вам ніхто ніколи не назве їхніх прізвищ. Їх просто називають "писарі". Для продажу використовують готові тексти з минулих скликань, які не зареєстровані або застрягли з різних причин. Їх допрацьовують і продають. Ціни на закони - такі ж, як ціни на дисертації на юридичні теми, які вважаються найдорожчими - 3-10 тис доларів, залежно від теми", - зазначає джерело.

Депутат від КПУ Оксана Калетник нам підтвердила, що знає про подібні розцінки на закони.

"Наша фракція сама пише закони на основі звернень громадян у наші приймальні. Але кажуть, що інші нардепи платять навіть по 10 тис доларів за підготовку законопроекту. Це ціла індустрія, вона успішно розвивається, в ній беруть участь колишні нардепи. Продають вже не просто закони, а цілі кодекси", - каже Калетник.

У самій Верховній Раді пропонують свої послуги помічники колишніх депутатів.

"До мене підійшов у парламенті молодий чоловік і представився помічником відомого депутата минулого скликання. "Мій шеф написав купу законів. Але не всі наші напрацювання використані. Закони коштують 1-3 тис доларів. Це коштує дорожче, але для вас ми зробимо знижку", - сказали мені. Але для мене і це дорого, і я пишу закони сам", - розповів депутат від "Батьківщини" Олександр Бригинець.

У парламенті кажуть, що досвідчені нардепи пишуть для "молодих" закони за гроші. У кулуарах серед імен "письменників" нам назвали Сергія Терьохіна.

"Нардеп пише іншому нардепу закони за гроші? Це сюрреалізм. Якби мені хотілося займатися бізнесом, використовуючи свої мізки, навіщо мені тоді йти в народні депутати? Був, правда, випадок місяць тому, коли до мене звернувся один з нардепів. Почалися проблеми з гуманітаркою на кордоні, і він попросив мене щось зробити. Я написав йому проект, це правда. За "блакитне око", - зізнався Терьохін. - Але є й такі нардепи, хто звертається в адвокатські контори, щоб ті писали їм закони".

Закони пишуть і різноманітні центри законодавчих ініціатив, які працюють на грантах. Зокрема, закон про адмінпослуги підготував Центр Ігоря Коліушка. У кулуарах парламенту розповідають як про легенду про Василя Орленка, одному з помічників нардепа від Партії регіонів. Він офіційно автор 35 законопроектів.

"Це просто унікум, який міг з сьогодні на завтра видати досить серйозний текст, отримуючи при цьому зарплату помічника і премії. Але його працю ніхто не крав, його прізвище звучить у проектах", - розповідають у Раді.

"Вісті" знайшли кілька адвокатських контор, які пов'язують з нинішніми та колишніми нардепами. Представившись помічником нардепа, кореспондент газети зателефонувала в адвокатську контору "Моор & Кросондович" (пов'язують з Миколою Катеринчуком), "замовивши" закон про рекламу на телебаченні.

"Так, у нас є така практика - написання законів. Оплата і терміни виконання робіт залежать від теми закону та обсягу роботи. Ви можете надіслати нам свої пропозиції по електронній пошті, з вами зв'яжеться наше керівництво. Вся інформація про терміни, оплату та деталі роботи - тільки при особистій зустрічі", - сказали у фірмі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 985 | Додав: adminA | Теги: бізнес, 15 тисяч доларів, законотворчість, депутати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]