Пт, 2024-04-19, 00:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:43
Депутати взялися до розгляду проекту держбюджету-2013 - преса
Інші останні Економічні новини
В уряді визнали, що в 2013 році доходи держбюджету скоротяться, зокрема з причини погіршення зовнішньої економічної кон'юнктури, тому змушені обмежити свої витрати. Секвестр первісного проекту бюджету, втім, поки що не торкнувся соціальних виплат, які збільшаться на 7,4%. Але і такий ріст став можливий лише тому, що Кабмін вирішив збільшити дефіцит бюджету до 50 млрд грн. Експерти попереджають, що це не тільки призведе до зростання держборгу, а й, як і в 2009 році, позбавить підприємства кредитних ресурсів.

Народні депутати вчора, 4 грудня, приступили до розгляду проекту держбюджету на 2013 рік, зміст якого підтвердив побоювання експертів про кризу системи державних фінансів. Уряд повинен був подати документ у парламент до 15 вересня, але тоді його так і не передали - нібито відкликали для доопрацювання. Міністр фінансів Юрій Колобов у вересні обіцяв ухвалення "реалістичного бюджету", виходячи з потенційних доходів скарбниці в розмірі 394,6 млрд грн і видатків на 434,6 млрд грн. Дефіцит обіцяли на рівні 1,65% ВВП (без урахування дефіциту НАК "Нафтогаз України").

Текст законопроекту, оприлюднений вчора на сайті Верховної Ради, свідчить про те, що уряд запропонував фактичний секвестр бюджету. Його доходи становитимуть 361,5 млрд грн, що менше не тільки початкового плану на наступний рік, а й на 3,3% нижче, ніж передбачено держбюджетом-2012. У Мінфіні змирилися з очікуваним падінням збору внутрішніх податків, зокрема рентної плати, але сподіваються на зростання платежів від митного збору та збору на використання природних ресурсів.

"Це перший у новітній історії країни бюджет, підготовлений із зниженням ключових показників. Влада нарешті зняла рожеві окуляри і розробила держбюджет на основі досить прийнятних прогнозів", - говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Доходи бюджету розраховані, виходячи з 3,4-процентного зростання реального ВВП, але з урахуванням підвищення цього показника в поточному році всього на 2% при плані в 3,9%.

Колишній глава Мінфіну Ігор Уманський вважає, що такі параметри держбюджету означають очікування урядом в 2013 році не зростання, а спаду реального ВВП.

"За підсумками нинішнього року доходи держбюджету складуть близько 345 млрд грн, значить, зростання бюджетних доходів у 2013 році становитиме близько 4%, що навіть нижче показника інфляції", - зазначає він.

У наступному році уряд очікує зростання споживчих цін на 4,8%. Появу проблем підтверджують і в уряді. Перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський в ході представлення проекту бюджету заявив, що документ готувався з урахуванням погіршення зовнішньої кон'юнктури: "Уряд взяв за основу сценарій, який передбачає проведення реформ в економіці та забезпечення більшого темпу її зростання".

Однак скорочення планових витрат скарбниці виявилося неминучим - на 0,7%, до 410,66 млрд грн пішли витрати на оборону і економічну діяльність. Економію забезпечила відмова від продовження виплати компенсації внесків Ощадбанку СРСР (у поточному році на це закладено 6,15 млрд. грн), а також завершення фінансування програми Євро-2012 (виділено в 2012 році 6,4 млрд грн). Нацагентство з питань проведення та підготовки Євро-2012 все ж таки буде збережено. Йому дадуть кошти на оплату кредитів (828 млн грн) і підготовку до чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу (200 млн грн).

За трьома будівельними держпрограмами фінансування уріжуть з 1,18 млрд до 0,36 млрд грн. На компенсацію процентної ставки за іпотечними кредитами з бюджету спрямують всього 0,3 млрд грн замість обіцяного 1 млрд грн. Ще 3 млрд грн буде зекономлено на аграріях - витрати скоротяться з 17,2 млрд до 14 млрд грн.

"Бюджет передбачає дуже жорстке скорочення асигнувань по всіх галузях, в тому числі по аграрному сектору. Така політика призведе до зниження рентабельності сектору, причому через низький попит перекласти цю проблему на споживачів не вдасться", - попереджає генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Вивільнені кошти підуть на індексацію мінімальних соціальних стандартів та окремі точкові програми. Прожитковий мінімум зросте на 7,4% (грудень до грудня), до 1176 грн, що викличе підвищення пенсійних виплат і збільшить дефіцит Пенсійного фонду з 15 млрд до 21 млрд грн. Ідентичний зростання мінімальної зарплати (до 1218 грн) спровокує зростання витрат на соціальну сферу - оплату праці у всіх бюджетних секторах, від вчителів до чиновників і суддів.

І хоча видатки зведеного бюджету збільшаться за рахунок поліпшення ситуації у місцевих бюджетах, розбалансованість держбюджету буде покрита за рахунок збільшення його дефіциту. Якщо в 2012 році очікувався дефіцит на рівні 1,7% ВВП, то в наступному році він зросте до 3,2% (50,4 млрд грн).

Джерело в уряді відзначає, що таке зростання бюджетного дефіциту буде обговорюватися з представниками МВФ 7 грудня, на наступний день після прийняття бюджету Верховною Радою.

Дефіцит бюджету запропоновано покрити як шляхом приватизації (10,9 млрд грн), так і за рахунок збільшення держборгу: буде позичено 135,5 млрд грн, а повернуто кредиторам лише 81 млрд грн. І якщо на зовнішньому ринку мета Мінфіну - рефінансувати держборг (привернути 42,6 млрд грн, повернути - 35,6 млрд грн), то саме внутрішні кредити дозволять уряду самофінансуватися протягом року (буде залучено 92,8 млрд грн, повернуто - 45,5 млрд грн).

І хоча Мінфін назвав такий дефіцит оптимальним, експерти стверджують, що збільшення залежності від кредитів становить великі ризики для української економіки.

"Враховуючи, що зовнішні ринки позик все ще заморожені, залучення такого великого обсягу кредитів може стати проблемою навіть у разі відновлення співпраці з МВФ. Однак ще більшою проблемою стане зростання внутрішніх запозичень - така політика може остаточно позбавити економіку кредитів, оскільки банки можуть просто обмежитися покупкою облігацій внутрішньої держпозики", - зазначає пан Устенко.

Така ситуація спостерігалася в 2009 році, коли уряд в умовах падіння доходів не бажав скорочувати витрати, тому позичав у банків під 29,5%.

Масштабне збільшення бюджетного дефіциту призведе до зростання держборгу до 483 млрд грн (30,6% ВВП). Уряд також продовжить надання держгарантій за запозиченнями підприємств - на 50 млрд грн. У бюджет на 2012 рік ця сума закладалася в обсязі 5 млрд грн, потім її збільшили до 15 млрд грн, а в підсумку - до 53,8 млрд грн. Сумарно прямий і гарантований борг досягнутий 542,9 грн (34,3% ВВП). Економісти неоднозначно оцінюють таке збільшення держборгу.

"У порівнянні з боргом інших країн ситуація в Україні ще залишається стабільною. Тому основне питання - на що підуть ці кредити і наскільки вони зможуть стимулювати зростання економіки", - заявив директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.

Однак, за словами Ігоря Уманського, висока вартість кредитів, що залучаються Україною, робить ситуацію вкрай небезпечною.

"Не слід орієнтуватися на досвід розвинутих країн, оскільки у них вартість кредитів набагато нижче, ніж у нас. Для України такий рівень держборгу може стати непідйомним", - пояснює він, пише Юрій Панченко в статті "Бюджет залишиться в боргу" в газеті "Коммерсантъ-Украина".

"Розроблено та затверджено урядом два сценарії розвитку економіки. Один сценарій розроблений з урахуванням можливої кризи світової економіки. Уряд взяв за основу другий сценарій, який передбачає проведення реформ та забезпечення більшого зростання економіки", - визнав Анатолій Мярковський, перший заступник міністра фінансів, який презентував проект бюджету у Верховній Раді.

Він відразу ж обмовився, що якщо депутати приймуть бюджет у нинішньому вигляді, його можна буде переглянути за підсумками першого кварталу майбутнього року.

Новий проект головного кошторису країни уряд узгоджував з Міжнародним валютним фондом, що яскраво відображає, наприклад, зростання соціальних стандартів. Так, прожитковий мінімум і мінімальна зарплата в наступному році підвищаться лише на 5,8%, що дуже близько до прогнозу інфляції на 2013-й (4,8%). Стримане зростання соціальних стандартів, які пропонується підвищити лише двічі (у січні та грудні замість звичного щоквартального приросту) - одна з базових вимог МВФ. Воно зафіксоване у чинній програмі stand-by.'

При розгляді проекту бюджету нинішнього року була створена безпрецедентна схема для його оперативного розгляду та затвердження. Керівники бюджетного комітету Валерій Баранов і Владислав Лук'янов запропонували спеціальною постановою зафіксувати бліц-процедуру схвалення документа. Депутати зможуть внести свої пропозиції лише до полудня сьогоднішнього дня, 5 грудня.

"Пропозиції, які надійдуть після 12 години 5 грудня 2012 року, комітетом Верховної Ради з питань бюджету не розглядаються", - сказано в прийнятому документі.

Після цього питання про держбюджет був внесений до порядку денного 6 грудня для остаточного прийняття. Документ підтримали фракції Партії регіонів, Народної партії, група "Реформи заради майбутнього" та кілька позафракційних депутатів. Представники опозиції і комуністи не голосували або взагалі не прийшли на засідання.

Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital, звертає увагу: бюджет виписаний урядом практично так, як хотів МВФ.

У той же час він звернув увагу на те, що уряду доведеться вирішувати проблему нестачі бюджетних доходів на тлі зростаючих соціальних статей і головне - при збереженні нинішніх комунальних тарифів, що зажадає додаткових дотацій для НАК "Нафтогаз". Зауважимо, що і в новій версії бюджету закладено 21,5 млрд грн, щоб покрити збитки компанії. Це свідчить про те, що в наступному році не очікується кардинального подорожчання "комуналки". Якщо цей пункт зберігся в бюджеті, значить, МВФ готовий почекати, поки уряд запустить масштабну програму адресного субсидування населення і лише потім почне поступово підвищувати тарифи. Розробку цієї програми чиновники обіцяли завершити до весни майбутнього року. А вже після Нового року очікується підписання нової програми про співпрацю.

"Кредитна програма Фонду необхідна Україні, зважаючи на напружену ситуацію з платіжним балансом і значні виплати по валютному державному боргу в наступному році в сумі понад 10 млрд дол, при цьому 5,7 млрд дол з цієї суми мають бути виплачені МВФ, - нагадує Олена Бєлан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital. - Для відновлення кредитування українській владі доведеться виконати основні вимоги МВФ, які вже кілька разів озвучувалися Фондом і навряд чи зміняться цього разу. Серед основних вимог - підвищення тарифів на газ для населення і теплокомуненерго, прийняття консервативного бюджету на 2013 рік і введення гнучкого курсу валют. Оскільки умови МВФ передбачають вельми непопулярні заходи, майбутні переговори, на наш погляд, будуть непростими".

Але в коментарі експерт висловила впевненість, що перший транш з кредитної лінії - близько 11 млрд дол - Фонд виділить на початку наступного року, йдеться в статті "Україна отримає найекономніший бюджет останніх років" у газеті "Известия в Украине".

Те, що новий варіант держбюджету більш реалістичний за поданий у вересні, визнає навіть опозиція, хоча, наприклад, нардеп Ксенія Ляпіна назвала його "бюджетом колективної безвідповідальності", мовляв, старий Кабмін підготував, стара Рада прийме, а якщо не виконають, то "нова-стара" влада буде ніби як ні при чому.

"Хоча доходи бачаться реальними, а скромне підвищення соцстандартів економічно виправдано", - каже Ляпіна.

"Бюджет у даній ситуації нормальний, ми не приховуємо, що країна зараз розвивається більш повільними темпами, ніж два попередні роки. Але уряд зробив все, щоб максимально можливо збільшити соцстандарти. У четвер, 6 грудня, ми його приймемо відразу в цілому, 100%, і закриємо сесію", - сказав перший заступник голови фракції ПР у Раді Михайло Чечетов.

Найбільше додали грошей Мінсоцполітики - майже 19 млрд грн, його витрати збільшилися до астрономічної суми в 88,58 млрд грн. Але левова частка цих коштів - 83 млрд - піде на дотації Пенсійному фонду. Це означає, що введення персональних накопичувальних рахунків тим, хто молодший за 35 років, відкладається мінімум на рік, воно можливе лише в разі бездефіцитності ПФ, пише Олександр Панченко в статті "Бюджет України в 2013 році буде економним" у газеті "Сегодня".

Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Баранов (фракція Народної партії) повідомив, що у членів комітету не було можливості проаналізувати текст проекту бюджету і його показники і дати належну оцінку станом врахування положень Основних напрямів бюджетної політики (Бюджетної резолюції) згідно з Бюджетним кодексом.

Однак неприйняття закону про держбюджет-2013 до початку нового року, за його словами, буде мати негативні наслідки. Тому що, по-перше, будуть діяти межі, визначені у статті 41 Бюджетного кодексу, зокрема, проведення поточних витрат, фінансування захищених статей буде відбуватися на рівні не більше, ніж 1/12 обсягу призначень 2012 року. По-друге, буде заборонено збільшувати капітальні витрати, видавати кредити з бюджету, а також не будуть підвищуватися соціальні стандарти і гарантії. По-третє, державні запозичення можуть іти тільки на погашення держборгу, а державні гарантії не будуть надаватися. Крім того, буде зупинено процес затвердження місцевих бюджетів, оскільки цей напрямок залежить від визначення міжбюджетних трансфертів у законі про держбюджет.

При обговоренні Владислав Лук'янов запевнив, що проект держбюджету-2013 має реалістичний характер. Відставлений уряд повинен був відзвітувати про свою діяльність та про виконання бюджету цього року, а доповідати проект бюджету повинні прем'єр-міністр і міністр фінансів, а не заступник міністра, вважає заступник голови Верховної Ради Микола Томенко.

Він також звернув увагу на те, що в законопроекті на тлі зменшення соціальних показників закладено збільшення витрат на утримання силових структур: прокуратури - майже на 21%, МВС - на 3,3%, СБУ - 4,8%, а також судової адміністрації.

"Соціальним ударом по Збройним силам" і "пожежовибухонебезпечним" назвав проект державного кошторису і "регіонал" Олександр Кузьмук. Тому що в законопроекті передбачається скорочення видатків на будівництво житла для військовослужбовців.

"Боляче, що знову не додається селу і на соціальну сферу", - стверджувала Катерина Ващук (Народна партія).

Катерина Самойлик(КПУ) звернула увагу на те, що в законопроекті зменшено фінансування освіти і науки на шість мільярдів гривень. А лідер КПУ Петро Симоненко навіть попередив: "Готуйтеся знову до штурму Верховної Ради, тому що в бюджеті не будуть фінансуватися програми чорнобильців, афганців".

Олександр Бондар ("НУ-НС") припустив, що урядовий бюджет є одним з фінансових механізмів залучення новообраних депутатів-самовисуванців в фракцію Партії регіонів у майбутньому парламенті. Андрій Павловський ("БЮТ-"Батьківщина") також розкритикував проект державного кошторису за скорочення соціальних витрат.

За словами Олега Ляшка (позафракційний), законопроект про державний бюджет на 2013 рік - це "бюджет ганьби".

"В інших країнах підвищують податки для багатих, а у нас підвищують податки для бідних, адже введення 15-відсоткового податку на обмін валюти - це податок на бідних людей", - констатував народний обранець і резюмував, що представлений урядом основний фінансовий документ веде до одного - олігархи стають багатшими, бідні стають біднішими.

"Цей бюджет не є бюджетом стимулювання економічного розвитку. Тут немає ніякого зростання витрат на зміцнення енергонезалежності України, на створення робочих місць, в першу чергу для молоді, на кредитування житла для молодих сімей", - додав він.

Втім, за його словами, збільшено видатки на органи влади, прокуратуру, а також на міліцію, щоб вона "ретельніше дубасила громадян, які виходять захищати свої права", пише Ганна Шевченко в статті "Бюджет під ялинку - зростання ВВП..." у газеті "Голос України".

Експерти також підтримують новий варіант головного кошторису країни, хоча і з застереженнями. Так, керівник ІАЦ Forex club в Україні Микола Івченко називає показник інфляції (4,8%) заниженим, він може бути і до 7%. Не подобається йому і великий дефіцит держбюджету - 3,2% ВВП.

"Чітко видно спрямованість на співпрацю з МВФ, адже основні показники збігаються з розрахованими Фондом, - зауважив Івченко. - У цілому бюджет можна оцінити на "4" за п'ятибальною системою, більш корисним для розвитку економіки було б скорочення витрат".

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко каже, що макропоказники розраховані якісно, але не до кінця враховані зовнішні політичні та економічні фактори, які можуть вплинути на доходи, інфляцію. Наприклад, на зростанні надходжень до бюджету може позначитися ситуація в Єгипті - одному з наших основних споживачів зерна: якщо там буде неспокійно, контракти опиняться під загрозою, експорт впаде і скарбниця недоотримає доходи. Те ж стосується постачань металу в Китай - вони можуть бути нижчі за плановані, через рецесію в китайській економіці, а ціна на метал закладена висока. Ще один фактор - можливе зростання цін на нафту і паливо, який може розкрутити інфляцію, адже ми імпортуємо більш як 50% бензину. А ось зміцнення середньорічного курсу гривні з 8,5 до 8,3 грн/дол Охріменко вважає правильним: США зараз масово друкують долари, а значить вони можуть знецінитися стосовно євро та інших валют.

"У цілому бюджет реальний, розрахований правильно, приймати його треба і з економічної, і з політичної точки зору. Але потім може виникнути не залежна від України ситуація, і бюджет доведеться коригувати вже найближчим часом", - прогнозує Охріменко.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1067 | Додав: adminA | Теги: проекту держбюджету-2013, депутати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]