Ср, 2024-04-24, 13:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:27
Депутатів змусять більше працювати й покарають за бійки та кнопкодавтство - реформи в Раді
Інші останні Політичні новини

З вересня почнуть реформувати Раду. За словами спікера Володимира Гройсмана, реформу проведуть у рамках меморандуму, підписаного 3 липня між ВР і Європарламентом. Основні цілі, прописані в документі, - підвищення якості законів, поліпшення планування роботи комітетів, створення кодексу поведінки депутатів, а також підвищення ефективності взаємодії з опозицією.

Напрацювання до реформи вже є, але остаточний проект буде готовий до грудня, сказав "Сегодня" прес-секретар спікера Дмитро Столярчук: "З вересня по грудень в Україні працюватиме оціночна місія Європарламенту, яку очолить Пет Кокс. Вони, разом з координаційною радою Ради, і пророблять дорожню карту реформи".

Деякі зрушення по зміні роботи ВР в рамках майбутньої реформи є вже зараз. "Йде технічне оновлення Ради, - розповіла голова комітету у закордонних справах Ганна Гопко. - У комітети нарешті поставлять веб-камери і скайп, щоб ми могли проводити відеоконференції з Брюсселем, документообіг переведуть в електронний вигляд. А помічники депутатів і секретарі проходять тренінги в Європі: нещодавно наш комітет відправляв їх до Литви. Також планується підвищити прозорість фінансування Ради: будь-який українець зможе на сайті подивитися, скільки грошей пішло на обслуговування автопарку, папір і так далі". Ще одна можлива зміна - збільшення тривалості робочого пленарного тижня, каже вона: "понеділок потрібно зробити пленарним днем (зараз вихідний), а в п'ятницю і середу - працювати до вечора (депутати в ці дні працюють в залі до обіду. - Авт.)".

У кодекс поведінки депутатів можуть увійти положення про покарання за бійки під куполом, кнопкодавство і прогули. "Реформа всередині парламенту необхідна. Важливо підвищити якість роботи над законами, спростити законодавчу процедуру, щоб ухвалювати їх швидше, - згоден з нововведеннями політолог Володимир Фесенко. - При великому обсязі законопроектів можна збільшити і пленарний тиждень. Але паралельно варто ввести покарання за прогули як засідань Ради, так і комітетів - позбавленням голосу, а то й мандата. Тоді депутати побояться прогулювати".

Також в рамках реформи будуть прийматися норми, які захистять права опозиції, запевняє Гройсман. "Дотримуючись демократичних прав, закони повинні ухвалюватися 3/4 голосів, з урахуванням думки опозиції, - вважає Вадим Карасьов. - Заява Гройсмана - це також реверанс у бік опозиції, щоб показати бунтівним коаліціантам (мається на увазі "Самопоміч" і Радикальна партія, які не хочуть голосувати за зміни до Конституції. - Авт.), що в Раді можна щось і поміняти".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 898 | Додав: adminA | Теги: рада, реформи, кнопкодавтство, депутати, бійки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]