Пт, 2024-04-19, 17:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:17
Der Spiegel. Чому Іран цікавиться подіями в Україні
Інші останні Іноземна преса про Україну

Не тільки в Європі з великим зацікавленням стежать за подіями в Україні - співпереживають їм і багато людей в Ірані, пише оглядач німецького видання Der Spiegel Ранія Саллоум. Багато громадян Ісламської республіки вбачають в тому, що відбувається, риси іранського конфлікту між прихильниками жорсткого курсу на конфронтацію в зовнішній політиці і тими, хто хоче вивести країну з міжнародної ізоляції. Саме так багато хто інтерпретує події в Україні.

"Прихильники реформ захоплені початковим успіхом проєвропейських українців", - пише журналістка. Так, після звільнення Юлії Тимошенко іранська опозиційна газета Shargh помістила на першій шпальті велику фотографію Тимошенко в інвалідному візку, яка виступає на Майдані, підписавши помаранчевим шрифтом: "Помаранчевий день".

"Нехай порівняння України з Іраном вочевидь кульгає, а Юлія Тимошенко аж ніяк не є святою, - продовжує Саллоум, - але іранські опозиціонери при думці про колишню українську ув'язнену автоматично згадують про своїх відомих політиків, що потрапили в неласку". Наприклад, про колишніх кандидатів у президенти Ірану і лідерів "зеленого руху": Махді Каррубі і Мір-Хоссейн Мусаві з 2009 року перебувають під домашнім арештом за те, що виступали проти переобрання президентом Махмуда Ахмадінежада.

Реформатори вимагають звільнення опальних політиків; обраний у 2013 році президент Хасан Рухані також виступає за їхнє звільнення, проте поки що йому вдалося домогтися лише пом'якшення умов їхнього утримання. Новинне агентство Irna, що підтримує президента, приєдналося до прихильників реформ, які із захопленням сприймають події в Україні, йдеться в статті.

А от прихильники жорстких заходів мають геть інший погляд, підкреслює Саллоум. Державне телебачення Ірану, яке повністю контролює хардлайнери, представляє протести як переворот. Вкрай консервативна газета Vatan-e Emrooz пише про події в Києві лише як про західну змову.

Суперечка між прихильниками жорстких заходів і прагматиками на кшталт Рухані, що прагнуть вивести країну з ізоляції і домогтися пом'якшення санкцій, розпалюється, врешті навіть уряд Рухані стривожився через ентузіазм з приводу України. Міністр юстиції Ірану виступив із заявою в тому сенсі, що те, що відбувається в Україні, відбувається в Україні, а тому місцевим газетам слід припинити висвітлювати українські події так, ніби вони є внутрішньоіранською проблемою. І слід уникати оранжевого шрифту.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1179 | Додав: adminA | Теги: Der Spiegel. Чому Іран цікавиться п | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]