Пт, 2024-03-29, 10:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:47
Держбюджет-2014 наповнять новими податками
Інші останні Економічні новини
В уряді спішно допрацьовують проект бюджету на 2014 рік. Як стало відомо виданню "КоммерсантЪ-Украина", в Міністерстві фінансів пропонують зафіксувати в документі зростання доходів держбюджету на 9%, при цьому збільшення податкових надходжень більш ніж на 33 млрд грн забезпечить відмова від зниження ставок внутрішнього ПДВ та податку на прибуток. Передбачено і помірне зростання соціальних стандартів - мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму - на 6,7%. Опозицію та експертів дивує оптимізм уряду, який тільки цього року може недорахуватися в бюджеті щонайменше 40 млрд грн.

Законопроект "Про держбюджет на 2014 рік" передбачає, що доходи казни мають становити 403 млрд грн (зростання порівняно з 2013 роком на 8,9%), у тому числі загального фонду - 355 млрд грн, спецфонду - 48 млрд грн. Витрати збільшаться на 7,9% - до 452,6 млрд грн. У Мінфіні розраховують на зростання податкових відрахувань більш ніж на 33 млрд грн. При цьому більше хочуть отримати за рахунок ПДВ з імпорту - на 17,6 млрд грн (130,4 млрд грн), акцизу - на 6,2 млрд грн (36,9 грн) і податку на доходи фізичних осіб - на 0,7 млрд грн (8,9 млрд грн). З податку на прибуток і внутрішнього ПДВ, навпаки, очікується падіння - на 10,5 млрд грн, але при цьому обсяги відшкодування податку мають збільшитися майже на 26%, до 74,9 млрд грн.

Для того щоб забезпечити таке наповнення бюджету, в уряді вирішили цим же законом внести зміни до Податкового кодексу. Згідно з проектом, у 2014 році зниження ставок ПДВ до 17% і податку на прибуток до 16% не буде. Тобто, до 1 січня 2015 року вони мають залишатися на нинішньому рівні - 20% і 19% відповідно. Внесення таких змін є порушенням норм бюджетного та податкового законодавства. Про незаконність такої процедури неодноразово заявляв і Конституційний суд.

У Міністерстві доходів і зборів та Мінфіні від коментарів учора відмовилися.

Проект бюджету на 2014 рік також передбачає перегляд принципів оподаткування нерухомості. Мінфін пропонує збільшити надходження за рахунок оподаткування об'єктів нежитлової нерухомості: готелів, офісів, торговельних центрів, кафе, гаражів і критих паркінгів. Об'єкти, які використовуються для ведення підприємницької діяльності, запропоновано обкладати податком за ставкою 2,7% за кв м, решту об'єктів - 1%.

Підприємцям, які перебувають на єдиному податку, також слід очікувати змін. Поправки до закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" передбачають, що "єдинників", які торгують в Україні хутром, технікою, дорогоцінними каменями і металами, зброєю, зобов'яжуть мати касові апарати, а також вести книгу обліку витрат на придбання зазначених груп товарів. При продажу таких товарів продавці будуть зобов'язані мати завірену копію митного документа, відповідно до якого було проведено митне декларування.

Всі ці заходи дозволять забезпечити в наступному році лише помірне зростання соціальних стандартів - на 6,8%, що навіть нижче очікуваного рівня інфляції. Прожитковий мінімум і мінімальну зарплату буде переглянуто двічі: у липні - з 1218 грн до 1250 грн і жовтні - до 1301 грн. Мінімальна пенсія протягом року зросте на 65 грн і до жовтня сягне 1014 грн.

Традиційно уряд у бюджеті заморожує соцвиплати чорнобильцям, ветеранам праці, жертвам нацистських переслідувань - розмір виплат залежить від наявності ресурсів у бюджеті та Пенсійному фонді. У наступному році цей перелік буде розширений за рахунок суддів та держслужбовців. Зменшиться і підтримка бізнесу - обсяг держгарантій за кредитами буде знижено з 50 млрд до 30 млрд грн.

Голова підкомітету з питань соціальних програм держбюджету Олександр Фельдман (Партія регіонів) вважає, що складна ситуація в економіці зобов'язує уряд економити, тому обіцянки, в тому числі і соціальні, необхідно давати такі, які будуть під силу бюджету. "Соцстандарти ростуть, нехай і не такими темпами, як хочеться. Тому бюджет не тільки можна, а й треба підтримати", - резюмує він. Оксана Калетник припускає, що сам документ може бути внесений до парламенту напередодні голосування, щоб у депутатів не було можливості його вивчити і внести правки. "Все, що тут написано, буде підтримано. Що менше обговорень - то більша можливість залишити як є", - вважає депутат.

Нагадаємо, 16 вересня український уряд подав до Верховної Ради проект закону про держбюджет України на 2014 рік.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1010 | Додав: adminA | Теги: новими податками, держбюджет-2014 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]