Сб, 2024-04-20, 01:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:15
Держборг спустошує кишені українців - Пинзеник
Інші останні Економічні новини На обслуговування боргів за останні 4 роки витрачено майже 72 мільярди гривень коштів державного бюджету, зокрема 24,2 мільярда (1/3 цієї суми) – за 2012 рік. Це зазначив народний депутат Віктор Пинзеник (фракція "УДАР Віталія Кличка"), коментуючи нинішню боргову ситуацію в Україні, пише "Реальна економіка".

"При цьому йдеться не про погашення, а лише про сплату відсотків за боргами", – уточнив економіст.

За даними, які навів Віктор Пинзеник, більш ніж 8% доходів загального фонду державного бюджету, замість розв'язувати болючі проблеми сьогодення, йде на ці цілі. Ще у 2008 році, за словами нардепа, борг відбирав з державного бюджету 3,8 мільярда гривень, або 2% доходів загального фонду.

"Все більше навантаження з обслуговування українських боргів зумовлене продовженням політики життя в борг, що потребує все більших обсягів позик для покриття видатків бюджету", – зазначив Пинзеник.

При цьому економіст нагадав, що за останні 5 років (без останнього місяця 2012 року) борг держави (прямий і гарантований) зріс із 88,7 до 501,4 мільярда гривень, тобто на 412,7 мільярда, або у 5,7 раза.

"Бюджет-2013 не вніс змін у цю тупикову політику", – констатував він.

Навіть без урахування нереальності доходів, 50,5 мільярда видатків не мають джерел, тобто є дефіцитом бюджету. Однак, зауважив економіст, цього урядові виявилося замало. Тому він заклав ще і "сюрприз" у вигляді державних гарантій у сумі 50 мільярдів гривень, а також можливість перевищення передбачених законом видатків.

Пинзеник наголошує, що схвалений на 2013 рік бюджет не має права на життя і мусить бути якісно перероблений.

"Найважливіше в такій переробці – його збалансованість, бездефіцитність. Краще це зробити усвідомлено і завчасно, ніж це змусять зробити непрості обставини", – підкреслив народний депутат.

Як повідомлялося раніше, станом на 14 січня 2013 року витрати з обслуговування державного боргу становлять 201,6 мільйона гривень.

За листопад 2012 року сума державного та гарантованого держборгу України, згідно з повідомленням Мінфіну, збільшилася у гривневому еквіваленті на 8,4 млрд грн, до 501,4 млрд грн.

Нагадаємо, за прогнозами міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor’s в 2013 році витрати України на обслуговування зовнішнього боргу збільшаться на 1% – з 6% до 7% доходів бюджету.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1175 | Додав: adminA | Теги: держборг, кишені українців, Пинзеник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]