Чт, 2024-03-28, 17:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:10
Держчиновники знають українську мову на рівні мігрантів - Наливайченко
Інші останні Політичні новини
Екс-глава СБУ, новообраний народний депутат від партії "УДАР" Валентин Наливайченко вважає, що запровадження Росією обов’язкового мовного іспиту для трудових мігрантів має стати сигналом для влади України. Про це він заявив, коментуючи запровадження Росією з грудня обов’язкових іспитів для мігрантів з країн СНД, в яких російська мова не є державною, передає УНІАН.

"Росія та інші держави проводять свою мовну політику на державному рівні. Нам у новому парламенті на законодавчому рівні слід підтримати українську мову, в тому числі – розширення сфери її використання у середовищі трудових мігрантів, підтримувати українські школи за кордоном – у першу чергу в Росії та інших країнах, де працюють сотні тисяч українців – Португалії, Іспанії, Італії, Польщі", - сказав Наливайченко.

"Хоч одну українську школу за кордоном цей уряд спромігся профінансувати або підтримати?" - запитав він, зауваживши, що замість української влади це роблять українська церква та об’єднання мігрантів.

За словами Наливайченка,нині в Україні спостерігається ситуація, коли навіть більшість державних чиновників обласного та районного рівня володіють українською мовою так само, як нею володіють іноземні мігранти.

"Вони навіть ділового листа написати не можуть, не те що скласти іспит з державної мови", - зазначив Наливайченко.

Бригинець: українська влада може скопіювати Росію буквально — ввести іспит на знання російської мови

Рішення російської влади про обов'язковий іспит на знання російської мови для трудових мігрантів є позитивним для України досвідом. Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив новообраний депутат Верховної Ради від "Батьківщини" Олександр Бригинець, передає Gazeta.ua.

"Це абсолютно правильне рішення російської влади, я його повністю підтримую. Таке рішення повинне бути зразком для української влади, яка завжди дуже охоче копіює рішення Росії. Проте, в мене таке відчуття, що саме це рішення вони не скопіюють. А якщо і скопіюють, то буквально і зроблять екзамен на знання російської мови", - не виключив політик.

За словами Бригинця, в Україні було б добре ввести також іспит з української мови для тих, хто хоче отримати громадянство.

"Абсолютно зрозуміло, що людина, яка інтегрується у суспільство, буде працювати і спілкуватися з іншими людьми, вона повинна знати державну мову. Тому багато російських патріотів, які тут є, вони будуть вчитися у росіян, як треба любити свою державу і підтримають в той же час і ініціативу української влади, провести аналогічний іспит на українську мову. Хоча б для тих, хто працює. А найкраще і для тих, хто намагається отримати громадянство. Такого іспиту у нас теж нема, хоч його проводять у багатьох країнах", - наголосив він.

"В нас його нема, бо наша влада сама дуже погано володіє українською мовою, - додав Бригинець. - Вона не розуміє, що українська національна держава є такою, і продовжують розглядати себе як частину Російської імперії. На словах вони цього не визнають, але психологічно вони саме так себе почувають".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1015 | Додав: adminA | Теги: держчиновники . українську мову . р | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]