Сб, 2024-04-20, 16:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:58
Десятий фестиваль "Дні Польського Кіно" розпочинається в Україні
Інші останні Культурні новини

15 квітня в Україні розпочинається десятий фестиваль "Дні Польського Кіно". В рамках фестивалю українські глядачі побачать найкращі сучасні польські фільми, в тому числі, "Іду" Павла Павліковського - картину, яка отримала Оскар у номінації "краща іноземна картина року" та новий фільм відомого режисера і актора Єжи Штура "Громадянин".

Київській публіці Єжи Штур особисто представить картину 15 квітня. Покази "Днів Польського Кіно" відбудуться у п'яти містах України: Одесі, Києві, Вінниці, Луцьку та Харкові, пише Cultprostir.

"Це будуть десяті "Дні Польського Кіно". Наш фестиваль вже, як то кажуть, підростає. Це вже така дитинка-підліток. Цього року почесним гостем фестивалю стане Єжи Штур. Власне, ми дуже хотіли запросити пана Єжи. У нас за традицією фільми-відкриття представляють автори. Ви можете згадати, як на "Дні Польського Кіно" приїздили свого часу і Кшиштоф Зануссі, і Анджей Вайда, і багато інших відомих польських кінематографістів. Цього року ми запросили професора Єжи Штура, легендарного, славетного актора, режисера, викладача Академії мистецтв.

Думаю, що зустріч із ним буде цікавою для наших глядачів - особливо тому, що Єжи Штур залишається одним з найулюбленіших польських акторів в Україні. Це було видно ще декілька років тому, коли пан Штур був головою журі Одеського міжнародного кінофестивалю: пам'ятаю, що професор не міг спокійно пересуватися вулицями Одеси, бо весь час до нього підходили глядачі, просили автограф, фотографували, говорили якісь приємні слова. В фільмі "Громадянин", який ми представляємо публіці цього року, Єжи Штур виступив і режисером, і виконавцем головної ролі.

Окрім того, родзинкою цьогорічної програми стане фільм, володар Оскара, "Іда" Павла Павліковського. Також у нас в програмі будуть два фільми, поєднані однією тематикою: це картина "Варшавське повстання". Унікальна стрічка, бо її змонтовано з документальних кадрів, що збереглися з часів Варшавського повстання, а тексти, діалоги розшифровані фахівцями по губах героїв. Автором ідеї виступив Ян Комаса, молодий, але вже відомий режисер, якого в Польщі називають "маленький Поланський".

І лише у Києві, в столичному Будинку Кіно, відбудеться показ фільму Анджея Мунка "Пасажирка". Це незавершений фільм режисера, роботу над яким перервала передчасна смерть автора, - картину закінчував Вітольд Лєсєвіч. Події стрічки відбуваються в Освенцимі. Цього року до 70-річчя звільнення Освенцима ми вирішили зробити такий ретроспективний показ. Сподіваюся, що "Дні Польського Кіно" привернуть увагу багатьох глядачів, як це трапляється щороку", - розповіла Олена Бабій, експерт з програмної діяльності Польського Інституту у Києві.

Ознайомитися з програмою кінофестивалю можна на сайті Польського Інституту у Києві.

Нагадаємо, Польща та Україна розроблятимуть і погоджуватимуть міжурядову угоду про спільне кіновиробництво. Такої домовленості було досягнуто в рамках 30-го Варшавського кінофестивалю.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 939 | Додав: adminA | Теги: Україні, десятий фестиваль Дні Польського Кі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]