Чт, 2024-04-25, 11:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:06
Десятка найважливіших наукових відкриттів 2012 року
Інші останні Новини світу науки і технологій
Відкриття бозона Хіггса і майоранівських квазічастинок, розшифровка генома денисовської людини, отримання нових даних про властивості нейтрино і посадка апарата Curiosity на Марсі опинилися в рейтингу головних наукових досягнень 2012 року, складеному журналом Science, повідомляє NEWSru.com.

Кожен рік це авторитетне видання підбиває підсумки року, визначаючи найважливіші події в різних сферах науки. За традицією співробітники журналу обрали переможця та визначили ще дев'ятьох учасників рейтингу, рівних між собою за значущістю.

Перше місце в списку наукових проривів Science беззастережно віддав відкритій за допомогою Великого адронного колайдера (ВАК) "частинці Бога" - бозону Хіггса. Про революційну подію науковці Європейського центру з ядерних досліджень (CERN) повідомили влітку. Бозон Хіггса був останнім відсутнім елементом у теорії про будову Всесвіту. Гіпотезу про існування частинки більш як 40 років тому висунув професор Пітер Хіггс. 89-річний науковець з радістю сприйняв повідомлення про те, що його теорія підтвердилася.

Експерти Science належно оцінили і прочитаний в цьому році геном так званої денисовської людини - виду людей, які населяли Південний Сибір і Середню Азію близько 40 тисяч років тому. Денисовці жили в один період з неандертальцями і предками сучасних людей Homo Sapiens. Останки цього виду були виявлені в Денисовій печері в Солонешенському районі Алтайського краю Росії. Всього було знайдено п'ять фрагментів - кістку фаланги пальця руки, три зуба і частину фаланги пальця ноги.

Німецькі науковці з Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка в Лейпцигу розшифрували геном "денисовців", який визначив спорідненість цього виду з аборигенами Папуа Нової Гвінеї, а також факт їхнього співжиття з предками сучасної людини і неандертальцями.

У списку проривів також фігурує створення методики "редагування" генома. За допомогою TALEN (transcription activator-like effector nucleases) біологи тепер мають можливість змінити або інактивувати специфічні гени тварин. У перспективі цей інструмент може допомогти виправляти генетичні збої у людей.

Важливим досягненням названо і завершення десятирічного проекту ENCODE (Енциклопедії ДНК-елементів). Підсумком став висновок, що генетичний код людини є більш функціональним, аніж вважалося раніше - принаймні 80% генома біологічно активні.

Серед революційних подій також фігурують результати експерименту з нейтринними детекторами (Daya Bay Reactor Neutrino Experiment). Сотні учасників проекту з Китаю, США, Чехії та Росії досліджували перетворення штамів нейтрино з одного в інший. Цей експеримент може допомогти дослідникам пояснити, чому Всесвіт містить так багато матерії і так мало антиматерії.

До рейтингу також ввійшли відкриті нанотехнологами так звані майоранівські квазічастинки. Існування ферміону, який є своєю власною античастинкою, припустив у 1930-х роках італійський фізик Етторе Майоран. У цьому році група фізиків і хіміків в Нідерландах отримала переконливі докази того, що такі квазічастинки справді існують. Перспективи практичного застосування відкриття бачать у створенні квантових комп'ютерів.

Посадку марсохода Curiosity американського космічного агентства NASA на Червону планету експерти теж вважають важливим досягненням. Апарат почав роботу на Марсі 6 серпня. Головна мета експедиції - встановити, чи існували на планеті колись умови для зародження живих організмів.

Належно оцінено і зусилля інженерів зі створення керованої імпульсами мозку механічної руки, яка має кардинально полегшити життя паралізованим пацієнтам. Механізм може виконувати складні рухи у трьох вимірах. Інженери представили публіці 52-річну жінку, яка стала знерухомленою через захворювання мозку 13 років тому. За допомогою імплантованих електродів вона керувала механічною рукою, яка змогла навіть погодувати її.

Поки що технологія є експериментальною і дорогою, однак команда дослідників з американського штату Пенсильванія сподівається, що в найближчому майбутньому такий апарат буде доступний багатьом, хто його потребує.

У списку топ-10 від Science також представлений експеримент, в ході якого за допомогою рентгенівського лазера дослідники зробили перший в історії рентгеноструктурний знімок молекули білка. Відкриття має допомогти в лікуванні рідкісних хвороб.

Нарешті, експерти визнали важливим длсягненням отриману японськими науковцями життєздатну яйцеклітину з ембріональних стовбурових клітин мишей. У відкриття теж може бути велике майбутнє.

Раніше National Geographic склав ТОП-10 відкриттів 2012. Серед найцікавіших відкриттів, зроблених науковцями в цьому році, унікальні і досі невідомі науці тварини, нові планети і стародавні фрески.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1105 | Додав: adminA | Теги: Десятка . наукових відкриттів 2012 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]