Чт, 2024-03-28, 13:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:37
Девальвацію нацвалюти до 9 гривень за долар прогнозує S&P
Інші останні Економічні новини
Міжнародне рейтингове агентство S&P прогнозує зменшення до кінця 2013 року обсягу золотовалютних резервів Нацбанку до 20 млрд доларів і девальвацію гривні до 9 гривень за долар. Про це йдеться в огляді S&P, передають "Українські новини".

"Ми очікуємо, що в 2013 році обсяг міжнародних резервів України знизиться приблизно до 20 млрд доларів... У нашому базовому сценарії ми використовуємо допущення про зниження курсу гривні до долара з 7,99 у 2012 році до 9,0 в 2013-му", - зазначається в огляді.

S&P вважає, що введення Нацбанком вимоги із продажу експортерами 50% валютної виручки лише на деякий час ослабить тиск на курс гривні.

"З нашого погляду, повторне введення Національним банком механізмів контролю за припливом капіталу (вимога про те, щоб українські компанії-експортери та фізичні особи, які отримують за кордону валютні надходження у розмірі більш як 150 тис гривень на місяць, конвертували 50% переказаних коштів у гривні) послабить тиск на курс гривні лише на деякий час", - йдеться в повідомленні.

Рейтингове агентство підкреслює, що наполегливе прагнення української влади не допустити зміну курсу гривні на тлі погіршення основних економічних показників може призвести до вимушеної девальвації національної валюти.

"Україна зазнає ризику коливання курсу гривні і ризику девальвації національної валюти, надто у зв'язку з високим рівнем доларизації економіки і тим, що українські позичальники активно беруть позики на зовнішніх ринках", - зазначає агентство.

Після прогнозованого S&P зниження золотовалютних резервів НБУ вони, на думку експертів агентства, залишаться на низькому рівні, якщо не будуть знайдені джерела довгострокового фінансування.

"До цього моменту уряд користувалося перевагами значного рівня ліквідності на світових ринках капіталу, покриваючи свої потреби у фінансуванні за рахунок міжнародних запозичень. Однак, на наш погляд, сприятлива кон'юнктура ринків капіталу може виявитися нестійкою, що призведе до подальшого посилення тиску на показники зовнішнього фінансування", - йдеться в повідомленні.

За оцінками S&P, на даний момент український уряд забезпечив фінансування для покриття приблизно половини потреб в іноземній валюті на 2013 рік.

Зазначимо, міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service прогнозує зниження курсу гривні до долара до кінця 2014 року на 10-15%. При цьому експерти Moody's зазначають, що девальвація може викликати додаткові проблеми валютних кредитів у портфелях українських банків.

Як повідомлялось, у травні 2013 року золотовалютні резерви НБУ скоротилися до 24,5 млрд доларів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 981 | Додав: adminA | Теги: 9 гривень за долар, S&P, девальвація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]